SVIJET POD LUPOM

Čudnovate životinje iz dubina oceana

Autor: Ljubica Šaran

Mora i oceani prekrivaju otprilike 71% površine naše planete, pa ipak znamo manje o našim oceanima nego li o Mjesecu – prirodnom satelitu Zemlje. Da stvar bude gora istraženo tek 5% oceana jer su dubinske studije gotovo jednako skupe kao i put u svemir.

Fotografija koju je napravio ROV na 5000 metara dubine.

Najraznovrsnije i najbogatije vrste života nalazimo upravo u oceanima, većina istraživanja se bavi površinskim dijelom planetarne hidrosfere, u stvari istraživači su uglavnom fokusirani na područja do dubine od 200 metara, dokle dopire sunčeva svjetlost.

Crni pušači, vulkanski dimnjaci oko kojih se nalazi flora i fauna u potunosti neovisna od svijetla i kisika.

Znanstvenici koji su se do prije par godina zanimali za najdublja područja oceana su se morali zadovoljiti s hvatanjem mikroskopskih primjeraka flore i faune, s čime se nije dobivala potpuna slika ekosustava koji žive kilometrima pod površinom oceana.

Tipičan ROV – Remote Operated Underwater Vehicle na dubinskom zadatku.

Istraživanja dubinskih pelagičnih riba su postala dijelom znanstvene stvarnosti usavršavanjem i razvitkom ROV-a (Remote operated underwater vehicle) sredinom 90 godina XX vijeka, kada smo po prvi puta mogli vidjeti čudesne fotografije potpuno neovisnih eko-sustava u okrilju „crnih pušača“ podmorskih vulkanskih dimnjaka uz koje su rasle neobične životinje kojima je kisik i svijetlo bila potpuna nepoznanica.

Neobične vrste crva koje žive na dubini većoj od 2000 metara.

Danas smo u prilici predstaviti brojne fotografije čudnovatih bića koja žive na dubinama većim od 4000 metara, njihov način preživljavanja, razmnožavanja i traženja plijena i partnera je još uvijek pokriven velom tajni, iako je poznato da se većina dubinskih riba, mekušaca i rakova oslanja na bioluminiscenciju – o kojoj smo više pisali ovdje.

Uživajte u pogledu na bića koja više nalikuju kakvom horor filmu ili kreacijama HR Giggera povezanima s Alienom – Osmim putnikom, nego li stvarnom životu na Zemlji.

Kliknite na sliku kako biste mogli pogledati galeriju slika preko cijelog ekrana.