TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Otkrivene žive bakterije stare 86 milijuna godina!

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

Phys Org

U novoj studiji koju su napravili znanstvenici iz Danske i Njemačke otkriveno je postojanje bakterija koje su bile zarobljene u sloju crvene gline na oceanskom dnu preko 86 milijuna godina. Ove bakterije su preživjele jer su koristile majušne količine kisika i jer su se iznimno polagano kretale.

Istraživači  – vođeni Hansom Royem iz Centra za geomikrobiologiju na sveučilištu Aarhus u Danskoj – su izvukli uzorke tla zakopane na 30 metara dubine ispod dna mora u regiji pored Havaja gdje se rotiraju oceanske struje sjevernog Pacifika.

Naslage sedimenta su nastale taloženjem gline, mrtvih algi, ljuskavaca i morske prašine, znanstvenici smatraju kako bi ovi sedimenti mogli biti debljine od nekoliko kilometara, te da su ove naslage jedne od najstarijih slojeva sedimenata u oceanima.

Tim znanstvenika koji se bavio ovom studijom je mjerio koncentraciju kisika u izvacima oceanske kore uz pomoć osjetljivih detektora kisika. Znanstvenicima je poznato koliko kisika je trebalo biti u određenim slojevima sedimenta, nedostatak kisika je ukazivao na prisutnost mikroba, jer su ga oni s vremenom iskoristili. U većini sedimenata na oceanskom  dnu koje su znanstvenici do sada imali priliku ispitivati –  kisik nestaje već na prvih deset centimetara unutar sedimenta.

Royev tim je ustanovio kako su bakterije, koje su pronašli na 30 metara dubine unutar oceanskog sedimenta, polako koristile koncentracije kisika, te da su na takav način ostale žive iako nisu imale dotoka svježe organske materije milijunima godina.

Iskoristivost kisika u sedimentu pomiješanom s vodom je bila 10 μM (mikrona) po litri sedimenta na godinu, ona je pala na 0.001 μM na 30 metara dubine sedimenta, za koji znanstvenici smatraju da je stvoren prije 86 milijuna godina.

Količina staničnog korištenja kisika je također opala s dubinom sedimenta, no stabilizirala se na 0,001 femtomola kisika po stanici na dan na dubini od 1,10 metara ispod morskog dna. (Femtomol je 10-15 mola, simbol je; fmol). Roy je izjavio da tim nema pojma kako su mikrobi uspjeli preživjeti s tako malo kisika.

Tim dr. Roya smatra da se prekretnica bakterijske biomase trebala dogoditi od nekoliko stotina godina do nekoliko tisuća godina, no ta prekretnica je mogla postati stanično popravljanje to jest ozdravljenje, a ne stanična dioba. Bakterije su najvjerojatnije živjele na apsolutnom minimumu energetskih potreba, koji je bio potreban da njihov DNK i enzimi održavaju zajedno s električnim potencijalom njihovih staničnih membrana.

Aktivnost bakterija je bila toliko mala da je Roy usporedio s promatranjem rasta drva, on je također izjavio kako njegov tim nije znao da li se bakterije razmnažaju ili su te bakterije bile na korak od smrti. On je procijenio da su otkrivene bakterije morale biti stare nekoliko tisuća godina, no zaključio je da su najvjerojatnije bile puno starije. Otkrivene bakterije nisu imale nikakav kontakt sa sunčevom svjetlošću ili s morem.

Roy je izjavio kako 90% svog mikrobiološkog života na planeti najvjerojatnije živi ispod dna mora, no također je zapazio da bi njihovo istraživanje moglo predstavljati problem jer su metode istraživanja zasnovane samo na njihovim brzim životnim ciklusima.

Dr. Roy je objavio kako bi slične vrste života mogle postojati na drugim planetima, ako je na njima ikada postojao takav oblik života, on smatra kako su takvi oblici života mogli ostati odsječeni od površine planete nekoliko milijuna godina. Roy je zaključio kako je s ovim otkrićem postao još privrženiji snazi života na Zemlji jer je gotovo nevjerojatno da nešto ostane živjeti potpuno odsječeno od biosfere na planeti ispod dna mora cijelih 86 milijuna godina.

Više informacija o ovoj studiji objavljenoj pod nazivom: Aerobic Microbial Respiration in 86-Million-Year-Old Deep-Sea Red Clay, Science 18 May 2012: Vol. 336 no. 6083 pp. 922-925. Na linku: DOI: 10.1126/science.1219424

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.