SVIJET POD LUPOM

Farmaceutska kompanija obznanila da su greškom dali djeci krivo cjepivo!

Prevela i uredila: urednici MW-a

Matrix World

yle uutiset

Finski Nacionalni institut za zdravstvo i socijalnu skrb (THL) navodi da je zbog ljudske pogreške u velikoj farmaceutskoj tvrtki oko 200 djece cjepljeno krivim cjepivom. Pogrešno cjepivo je dato u sklopu velike  studije o Pneumokoku (Streptococcus pneumoniae) kod  dojenčadi i djece. Proizvođač cjepiva je GlaxoSmithKline (GSK).

Ravnatelj Instituta Pekka Puska, na konferenciji za novinare je izjavio da je do greške došlo, prema GSK- ovoj izjavi, zbog programske pogreške.
“Neki je programer uprskao stvar”, kratko izjavljuje Puska.

Više od 40.000 djece sudjelovalo je u istraživanju između 2009. i 2012. Od toga, oko 200 djece je primilo drugo cjepivo od onog koje im je bilo namjenjeno.  Neka djeca su greškom dobila dodatne doze pneumokoka, dok su druga dobila cjepiva za hepatitis.

Institut za zdravstvo i nacionalnu skrb navodi da su kontaktirali sve roditelje nesretne djece, te da su oni razumljivo zabrinuti. Međutim, institut i tvrtka za proizvodnju lijekova izjavljuju kako je malo vjerojatno da dodatna cjepiva predstavljaju rizik za zdravlje djece.

GSK-voditelj medicinskih poslova, Taneli Puumalainen, ispričao se na oštećenima i njihovim obiteljima za pogrešku.

Ovo je Ian Gramowski iz Amerike, 9 dana nakon što je primo Hib cjepivo. Njegov trbušna šupljina je naotečena, cijeli je prekriven osipom i crvenilom od reakcije na cjepivo, a doktori su uvjeravali roditelje da je cjepivo sigurno.
Ian je umro ubrzo nakon što je ova slika snimljena. Ovakvih slučajeva je nažalost jako puno.

Oštar pad infekcija

Institut navodi da su inače rezultati istraživanja odličani. Otkriveno je da cjepivo smanjuje rizik od trovanja krvi povezana s Pneumokokom kod djece za 93 posto. Prije nego li je program cjepljenja pokrenut, oko stotinu djece u Finskoj godišnje je oboljevalo od ovog oblika trovanja krvi, poznatijeg kao septikemija, što može biti kobno.

U Finskoj je prije 2010. Pneumokok  bio kriv za 5-10 slučajeva meningitisa, više od 3500 slučajeva upale pluća i 30.000 infekcija uha  godišnje kod djece mlađe od pet godina. (Demografske statistike navode da je broj djece do 9 godina starosti u 2011-oj godini bio oko 600.000 djece – probajte sami izračunati koliki je uopće postotak oboljevanja od ovog uzročnika op.ur.)

Zabrinuti roditelji

Najnovija otkrića su povećala nevoljnost nekih roditelja da dopuste svojoj djeci da prime cjepivo, uz prisjećanje na skandale oko cjepiva protiv svinjske gripe.  Prošle jeseni Institut je utrdio da je oko stotinu djece i mladih u Finskoj razvilo narkolepsiju nakon primitka cjepiva Pandemrix protiv H1N1 gripe tijekom zime 2009.-2010., o čemu smo više pisali ovdje.

Komentar Matrix Worlda:

Izaziva li kod vas ova izjava zabrinutost? Koliko možemo uopće biti sigurni što se nalazi u cjepivima koja su naša djeca obavezna primati? Uz sva loša saznanja što se sve krije u cjepivima,  sad postoji i bojazan da se djeca cijepe s cjepivima čiji sadržaj možda uopće ne odgovara navedenom.
Trebamo se izboriti za pravo da sami odlučujemo želimo li uopće cijepiti našu djecu jer nam prešućuju sve važne informacije i još se treniraju kao da nas obrlate o čemu smo više pisali ovdje.
Preostaje nam najvažnije oružje koje imamo u svojim rukama, a to je naš mozak i istraživanje. Ne pristajte ni na što u što niste sigurni i za što vam vaša vlada ne može garantirati 100% sigurnost, bez bojazni od mogućih nuspojava.
Životi naše djece su u našim rukama!

Neke od informacija možete naći i u našim člancima:

Cjepiva protiv gripe su opasna i neučinkovita!

Bebe majmuna razvile autistične simptome nakon uobičajenog koktela cjepiva koji se daje djeci

Amiši nemaju autizam i ne cijepe se, je li to povezano?

Beba umrla nakon devet primljenih cjepiva u istom danu!!

Kako se osjeća majka kad njeno dijete umre od cjepiva, a sve što čuje od doktora, vlade i medija je da su cjepiva: SIGURNA I UČINKOVITA ?

Netestirano cjepivo diljem Indije izaziva simptome nalik dječjoj paralizi

„Znanstveni stručnjaci“ predlažu odgodu dojenja da bi se poboljšao učinak cjepiva

Novo znanstveno otkriće: antitijela nisu neophodna za borbu protiv virusa

Razotkrivanje mita: cijepljenje nije imunizacija!