PONERIZACIJA DRUŠTVA

Internacionalna zračna luka u Denveru uznemirava svakog posjetitelja!

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World je do sada pokrivao mnoge teme, od klasičnih znanosti do metafizike. Dizajna i arhitekture se nismo doticali, no zbog nevjerojatnih i uznemirujućih činjenica povezanih s denverskom zrakoplovnom lukom morat ćemo se pozabaviti novim i malo poznatim naličjem patokracije – vladavine psihopata i njihovim utjecajem na ljudski um.

Glavni terminal zrakoplovne luke Denver.

1995. godine internacionalna zračna luka u Denveru (Denver International Airport – DIA) je započela s radom s velikim i dobro organiziranim nizom svečanosti na kojima je prisustvovala društvena krema Kolorada i SAD-a. Amerikanci su bili ponosni na stvaranje tada najveće zrakoplovne luke u svijetu, koja se prostire na nevjerojatnih 140 kvadratnih kilometara.

No ova zrakoplovna luka nikada nije postala glavna luka u SAD-u bez obzira na svoju veličinu, jer se nalazi u dijelu SAD-a koji se ne diči velikim domicilnim zračnim prometom, ustvari najbolje što je ova luka postigla je peto mjesto tranzitnih letova u svijetu i naknadno je postala čvorište za sve nisko-budžetne letove preko Sjeverne Amerike.

DIA je prepun psihodeličnih vitraža i unutrašnjeg osvjetljenja u duginim bojama.

Tijekom gradnje ovog ogromnog kompleksa na samoj konstrukciji je radilo preko 400 različitih izvođača radova točnije graditelja s preko tisuću dodatnih kontraktora koji su obavljali malene djelove izgradnje i finalizacije depadansi zračne luke. Moduli zračne luke su tako napravljeni da se s vremenom mogu premjestiti na drugu lokaciju u slučaju da dođe do potrebe proširenja luke.

Centralni dio DIA.

Nakon samog otvaranja kritike su bile podijeljene, iako su se svi složili za tehničku savršenost i visoku modernu tehnologiju same zrakoplovne luke, djelatnici i putnici su izjavljivali da ih jako uznemiruju murali na zidovima, čudne skulpture i natpisi koje nisu mogli protumačiti.

Zrakoplovna luka s tlocrtom nalik na svastiku

Sam glomazni kompleks zrakoplovne luke Denver ima neočekivan izgled svastike zbog kojeg se javnost dodatno uskomešala, zbog pritiska javnosti dodan je modul i staza na jednom dijelu DIA kako bi se razbio izgled svastike i nisu završeni moduli i staze s tehničkim zgradama DIA na dva kraka zrakoplovne luke kako bi se javnost umirila.

Zašto su se dizajneri odlučili na ovakav tlocrt DIA, nitko ne zna.

Čudnovata spomen ploča s vremenskom kapsulom

Spomen ploča s vremenskom kapsulom i jasnim masonskim oznakama.

Na glavnom ulazu DIA stoji spomen ploča s jasnim masonskim oznakama iako u potpisu stoji kako je riječ o poklonu građana Denvera za buduća pokoljenja.

Spomen ploča s vremenskom kapsulom i masonskim oznakama.

Da stvar bude čudnija, na istoj spomen ploči stoji da sam spomenik sadrži vremensku kapsulu za ljude Kolorada 2094. godine, osim posvete građana Denvera supotpisnici na ovom spomeniku su i: NWAC – New World Airport Commission grupa jakih industrijalaca koja je sudjelovala u ceremoniji otvaranja DIA, a koji su za cilj imali stvoriti „novu zrakoplovnu luku na visokoj razini,“ kako je glasnogovornik NWAC-a izjavio za vrijeme postavljanja spomen ploče 1994. godine.

Natpis spomen ploče DIA.

Na koncu se pojavljuje otvorena posveta „Onih koji štuju najviše“ članova velike lože Prince Halla F & A.M. i velikog meštra Claudea W. Gray starijeg i velikog meštra velike lože Kolorada A.F. & A.M. Benjamina H. Bella mlađega.

Natpis na spomen ploči napravljen Braillevim pismom za slijepe.

Ni jedna druga zrakoplovna luka na svijetu nema takvu posvetu niti se može povezati s NWAC-om, no ako smatrate da je ovo jedina čudna stvar na aerodromu koji je zvanično koštao više od 4,8 milijardi dolara onda vas moramo razočarati.

Mustang sa svijetlećim crvenim očima

Neobična skulptura mustanga s crvenim svijetlećim očima.

1993. NWAC je od kipara Luisa Jimeneza naručio deset metarsku skulpturu propetog mustanga težine od 4100 kilograma, napravljenog od lijevanog pleksiglasa. Jimenez je umro kada je 2006. pri samom završetku gradnje skulpure, na njega pala nezavršena glava Mustanga koja mu je presjekla arterije na preponama, nakon čega je umro od iskrvarenja.

Postavljanje skulpture mustanga.

Skulptura je završena prema njegovim planovima i skicama, te je postavljena na glavnom prilazu zrakoplovne luke 11.02.2008. godine, unatoč mnogim čudnim detaljima, ova skulptura je podijelila gledateljstvo zbog crvenih očiju mustanga koje po noći svijetle gotovo demonskim odsjajem zahvaljujući snažnim crvenim diodama postavljenima na mjestu očnih duplji.

Ne izgleda baš umirujuće.

Mnogi kritičari su tražili da se skulptura ukloni no gradska uprava je odlučila ostaviti mustanga na originalnom mjestu pet godina prije nego li odluče  o njegovoj sudbini. Mediji su snažno popratili sve kontroverze oko ovog neobičnog kipa a najviše se njime bavio CNN, The Wall Street Journal i The Daily Show.

Čudnovati detalji mustanga.

Jimenezov mustang definitivno ne predstavlja ponos Srednjeg zapada SAD-a, ovog su plavog mustanga kritičari nazvali “Pale horse” ili jednog od konja u prikazima jahača Apokalipse iz Biblije.

Umjetnička sloboda ili nešto više?

Statua boga Anubisa na ulazu u Jappesenov terminal

Postavljanje statue boga Anubisa na DIA.

Kao da zlokobna skulptura mustanga nije bila dovoljna, dizajneri DIA su odlučili na prilazu Jappesenovog terminala postaviti kip staro-egipatskog boga smrti Anubisa visine od osam metara i težine od sedam tona, što je dodatno razgnjevilo kritičare jer su smatrali kako bog smrti iz egipatske mitologije nije imao što raditi na ni jednom dijelu zračne luke zbog svojeg negativnog predznaka i asocijacija sa smrću.

Anubis – bog smrti i zagrobnog života postavljen na DIA.

No gradska uprava je rekla kako su njegovu statuu postavili na aerodrom u znak otvaranja velike izložbe o kralju Tutankamonu koja se u Denveru održala od 29.06.2010. do 09.01.2011., koliko Anubis ima veze s Tutankamonom vi presudite sami.

Anubis je napravljen od kombinacije čelične konstrukcije i poliuretana i jednostavno ga je nemoguće ne vidjeti jer se Jappesenov terminal nalazi tik do ulaza u glavni terminal DIA.

Groteskne skulpture skrivene po stepeništima i odjelima za odlaganje prtljage

Groteskne figure postavljene širom DIA s koferima s oznakom Samsonite.

DIA je svoje posjetitelje dodatno zbunila s mnogobrojnim gargoylima – vrstama krilatih mitskih bića čije se skulpture najviše nalaze na gotičkim katedralama i palačama, no DIA nije ni katedrala niti gotička zgrada već moderno skupo zdanje. U centralnoj velikoj hali zrakoplovne luke se nalaze različiti gargoyli – koji ne služe kao ukrasi na krovnim vododerinama, kako im je obično tradicionalna gotička uloga – već su dizajneri DIA izjavili kako su namijenjeni tjeranju zlih duhova, i to zlih duhova koji stvaraju tehničke probleme i zbog kojih se gubi prtljaga. Priznajemo da je ovo prvi moderni primjer praznovjerja u zapadnoj kulturi.

Samsonite kuferi.

Jedna od takvih skulptura se nalazi iznad ulaza u odjel za izgubljenu prtljagu, čudesan gargoyl sjedi u otvorenom putnom kovčegu Samsonitea, zaista neočekivana vrsta ukrasa za neku internacionalnu zračnu luku.

Neobične skulpture za jednu internacionalnu zračnu luku.

Kritičari ovakvog trošenja novca tvrde da je u pitanju loš ukus i uzaludno trošenje novca na skulpture koje nemaju estetsku niti umjetničku vjernost, ali poznajući kakve se sve stvari grade po Srednjem zapadu SAD-a, naročito po Las Vegasu, ovo zasigurno ne bi bio prvi primjer kiča, no definitivno je presedan glede uređenja internacionalne zračne luke.

Spomenik astronautu John L. Swigertu

Čudnovati spomenik astronauta sa zlatnim ručnim satom.

John L. Swigert je jedini pilot NASA-e i Apollo misija koji je rodom iz Kolorada, njegova statua je našla mjesto unutar glavnog terminala DIA, on je poznat po famoznoj rečenici: „Houston, we have a problem here,“ (Hjustone, imamo problem) iz misije Apolla XIII kada je teško oštećena letjelica Apolla jedva stigla nazad do Zemlje u jednom komadu, bez slijetanja na Mjesec. Podno njegovog kipa se nalazi kompletan plan leta Apolla XIII, no kritičare je najviše razbjesnio zlatni Rolex koji se jako lijepo vidi na lijevoj ruci astronauta što je dodatno razgalilo raspravu o prekoračenju budžeta gradnje i uređenja DIA od dvije milijarde dolara.

Crno Sunce

Namjerno ili ne, crno Sunce je ovjekovječeno na podu centralne zgrade DIA.

U jednom dijelu centralne zgrade zračne luke, nalazi se interesantan prikaz crnog Sunca koje kruži oko običnog Sunca, nepoznato je zašto je dizajner odabrao toliko poznati i notorni znak Vrila ili Thule – tajnog društva čiji su pripadnici uglavnom bili nacisti koji su između ostalog obožavali ikonografiju crnog Sunca.

Čudnovati uresi na podu 

Besh dit gaii

Na mnogim mjestima diljem centralne zgrade Denverske zrakoplovne luke nalaze se čudni uresi na podu, jedan od njih napisan je na Navaho jeziku i glasi: Besh dit gaii, što je ime za “Bijeli metal,” to jest Iridij, metal iz obitelji Platine i jedan od najrjeđih metala na planeti.

Misteriozne oznake

No drugi su uresi misteriozniji, dok neki smatraju da je riječ o prikazu fosiliziranih morskih zvijezda, drugi smatraju da je riječ o zvijezdama na nebu.

Delirične balustrade i natkrivena stubišta

Delirične balustrade širom DIA.

Uz nizu neobičnih dizajnerskih rješenja koja graniče s kičem i u najmanju ruku nesretnim urešenjem interijera DIA je poznata i po balustradama u jarkim bojama na koje su se tužili mnogi putnici jer im nije jasno zašto bi se toliki novac trošio na dizajn koji u najmanju ruku uznemirava.

Raznobrojni vitraži nad stubištima DIA.

Uznemirujući murali

Uznemirujući prikaz mrtve djevojčice “krasi” zrakoplovnu luku u Denveru.

Bez obzira na druge dijelove i dizajn zrakoplovne luke u Denveru, javnost je najviše uznemirena s mnogobrojnim šarenim muralima. Prikazi pokazuju različite teme od: smrti, genocida, rata, izumiranja, do gladi i opresije. Jedan od murala nosi naziv „In Peace and Harmony With Nature“ i možda je na prvi pogled najnormalniji od svih drugih prikaza, na ovoj zidnoj slici su prikazana djeca svih rasa okupljena oko biljke u duginim bojama.

Mural “In Peace and Harmony With Nature”

No drugi murali u potpunosti imaju negativne predznake i iznimno začuđuje što bi takve stvari uopće trebale raditi u jednoj internacionalnoj zrakoplovnoj luci u kojoj su ljudi i onako pod stresom od putovanja, žurbe, pregleda i snimanja različitim uređajima.

Ovo je jedini mural bez mrtvih ljudi, životinja i prikaza uništenja.

Prikaz murala pod nazivom “Rat.”

U muralu koji nosi naziv „Rat“ prikazana je stravična figura s gas-maskom u uniformi koja nalikuje nacističkoj opravi, s golubicom koja bježi ispred isukane preuveličane sablje, oko centralne figure se nalaze majke koje oplakuju mrtvu djecu, dok se pod nogama centralne figure nalaze djeca koja su već umrla ili još umiru okružena minijaturnim ljesovima.

Mural “Global Hiroshima.”

Na muralu koji nosi naziv “Global Hiroshima,” nalaze se djeca i mladi koji nose izumrle preparirane životinje u staklenim kutijama, dok centralne figure oplakuju mrtvog jaguara i mrtve pripadnike tri rase koji se nalaze u otvorenim lijesovima.

Još jedan od uznemirujućih murala.

U muralu “Mir,” djeca svih boja i rasa polažu sablje i mačeve omotane u različite zastave na mrtvo tijelo prikaze “rata.”

U ovom muralu se nalaze i pripadnici naroda bivše Jugoslavije.

Tvorac murala, Leo Tanguma nije zaboravio ni oružje i nacionalna obilježja naroda bivše Jugoslavije.

Centralni dio murala “Mir.”

U centralnom dijelu murala se nalazi plavokosi dječak u njemačkoj narodnoj nošnji s čekićem u ruci i izgleda da kuje oružje na čudnovatom naherenom nakovnju.

U muralu “Zemlja starosjedioca” prikazana je beba i biljka mladog kukuruza oko centralne figure koja je navodno trebala predstavljati indijansku božicu Zemlje, ona u sebi ima oznake Plejada i Kasiopeje no postavljene na način da tvore križ iz kojih raste drvo. Pripadnici indijanskih plemena koja žive na području Kolorada su se ogradili od ovog murala tvrdeći da oni u njemu ne vide ništa od svoje kulture.

Torch of Quetzalcoatl.

Umjetnik koji je napravio ove murale se zove Leo Tanguma, njega vidite na gornjoj slici uz mural pod nazivom: “Torch of Quetzalcoatl,” s kojim se naročito ponosi. Koliko se netko može ponositi ovim djelom – vi sami prosudite.

Fiksacija ili nešto drugo?

Ovo nije jedino djelo u kojemu Tanguma spominje Quetzalcoatla, on je predstavljen kao izumrla životinja u djelu “Global Hiroshima.”

Umjetnik Leo Tanguma.

Slikar Leo Tanguma se dan danas čudi kako netko može smatrati da su u njegovim muralima skrivene mračne poruke, on tvrdi da su njegovi murali osvješćuju ljude na najbolji mogući način i da njegova djela ne izazivaju nikakve negativne emocije.

Mladi nasmiješeni Obama uz mural “Global Hiroshima.”

Uz Tangumine murale s Denverske zračne luke se fotografirao i sadašnji predsjednik SAD-a Barack Obama.

Puno pitanja malo odgovora

Najžešći kritičari ove zrakoplovne luke su jasno dali do znanja da je gradnja bila pitanje skrivenih interesa jer je Denver, relativno zabačeni grad izgrađen u nedođiji Kolorada već imao funkcionalnu i operativnu zračnu luku koja se nalazi 23 kilometara bliže gradu.

Krovna konstrukcija DIA nalik vigvamima, je jedini autentični prikaz s kojim se indijanska plemena mogu poistovjetiti, sva ostala arhitektonska rješenja i dizajn povlači za sobom puno više pitanja nego li odgovora, najlakši rezime bi bio da je ova zrakoplovna luka dobila konačan izgled spletom kičastih i ne baš jeftinih rješenja, no previše je detalja koji nas uvjeravaju u potpuno drugačiji i puno mračniji zaključak.

Neki od naših čitatelja smatraju da je u pitanju moderna umjetnost i arhitektura o kojoj nije poželjno pisati bez specijalizacije koja bi dozvola pravilnu kritiku na istu, no Matrix World najviše interesira glas građana koji se u zadnje vrijeme najmanje čuje, a putnici i građani Kolorada su svoje rekli – preskupa investicija s umjetnošću i dizajnom koji uznemiravava i onako previše opterećene ljude današnjice.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Reference:

The Egyptian God Anubis Freaks Out Travelers at Denver Airport

12 Images That Demonstrate How The New World Order Openly Mocks Us

And Behold a Big Blue Horse? Many in Denver Just Say Neigh

Denver International Airport (DIA)

Denver Airport’s Blue Mustang Draws Wild Reaction

Anubis, Egyptian God Of Death, Takes Up Temporary Residence Outside Denver International Airport

Wiki – Denver International Airport

Denver International Airport Construction and Operating Costs

A 26-foot-tall Anubis Statue Installed at Denver International Airport

Mysterious Murals and Monuments at the Denver Airport

John L. “Jack” Swigert, Jr., Denver International Airport, Colorado

Wiki – Jack Swigert