SVIJET POD LUPOM

Toksična kemikalija koja uzrokuje rak nalazi se u prehrambenoj ambalaži, posuđu, namještaju i odjeći!

Prevela i uredila: urednici MW-a

Matrix World

NaturalNews

Neovisno znanstveno vijeće je utvrdilo da kiselina perfluorooktanoat (PFOA), također poznat i kao C-8 (Na našem području se nalazi pod nazivima; Teflon, Stainmaster, Scotchguard. Op. Ur.), komercijalna tvar proizvedena od strane kemijskog giganta DuPonta, uzrokuje rak bubrega i testisa kod ljudi. Zbog sveprisutnosti ove kemikalije – više od 99 posto Amerikanaca ima PFOA u krvi – organizacija za zaštitu potrošača Environmental Working Group  (EWG) poziva Vladu da poduzme mjere i prestatne ignorirati ovaj problem.

Već preko 50 godina, DuPont proizvodi PFOA za uporabu kod kuhinjskog posuđa u kojem se hrana ne „lijepi“ (non-stick ), za ambalažu za hranu otpornu na masnoću i za namještaj, tepihe, odjeću i boje otporne na mrlje. Ta sveprisutna kemikalija je i dalje izložena kao smrtonosni otrov koji može izazvati vrlo ozbiljne zdravstvene probleme, pogotovo sada kada se također nalazi u opskrbi pitke vode diljem zemlje.

Ljudi koji žive u blizini tvornice DuPont gdje se PFOA  proizvodi, podnjeli su tužbu protiv tvrtke zbog trovanja  vode. Nakon što je vlada presudila u korist tužitelja, Okružni sud je naredio da DuPont mora osnovati znanstveno vijeće za procjene koje će procjenjivati štete na okolišu i ljudskom zdravlju uzrokovane izloženošću PFOA.

Područja u kojim je pronađeno onečišćenje voda s PFOA

Zbog nemogućnosti da osnuje vlastito vijeće s vlastitim znanstvenicima, DuPont je bio prisiljen dati svoju PFOA kemikaliju na pošteno i neovisno ispitivanje. Na kraju pomnog istraživanja rezultat je pokazao da je PFOA vrlo otrovan i da može doslovno uništiti ljudsko tijelo.

Olga V. Naidenko, dr.sc., viša znanstvenica na EWG navodi:  “Opće zagađenje od strane PFOA bi trebalo biti poziv na buđenje koji bi ukazao da je naš sustav regulacije kemikalija u teškom kvaru. Posebno je hitno da Agencija za zaštitu okoliša utvrdi pravni limit za onečišćenje pitke vode PFOA-om, a koji je trenutno nereguliran i nikada ne bi trebao doći na tržište.”

Tokična hrana iz “teflonske” tave.

Iako je DuPont  pristao ukinuti proizvodnju i korištenje PFOA, to se neće dogoditi u potpunosti do 2015. U međuvremenu, milijuni Amerikanaca, uključujući i malu djecu u kritičnim godinama razvoja i dalje će biti izloženi ovoj nereguliranoj i netestiranoj kemikaliji, koja osim što uzrokuje rak  također je povezana i s problemima s kolesterolom.

Proizvodnja PFOA će i dalje biti dopuštena u drugim zemljama.  Njezina zamjenska kemikalije u Americi neće morati proći testiranje sigurnosti i zaštite okoliša prije odobrenja, što znači da je moguće da bi nova kemikalija još opasnija od PFOA mogla doći na tržište.

Savezni zakon ne zahtijeva da kemikalije prođu testiranje sigurnosti za okoliš prije nego li su odobrene.  EPA (agencija za zaštitu okoliša) doslovno samo odobrava nove kemikalije na temelju praznih obećanja od strane njihovih proizvođača. To je razlog zašto EWG i mnoge druge skupine i dalje nastoje unjeti regulatorne reforme koje će osigurati obavezno neovisno ispitivanje sigurnosti kemikalija prije nego što su uzete u obzir za odobrenje.

“Sadašnji zakon je tako manjkav da ga EPA ne bi mogla koristiti da bi zabranila azbest”, izjavljuje EWG o neuspjelom  Zakonu za Kontrolu Toksičnih Tvari  (TSCA) iz  1976. “Od stupanja na snagu, deseci tisuća neprovjerenih kemikalija (kao PFOA) je došlo u upotrebu, i sve više ih se pojavljuje svaki dan.”

Kao rješenje, EWG se zalaže za donošenje Zakona o Sigurnosti Kemikalija, koji bi reformirao TSCA i zahtijeva odgovarajuće ispitivanje sigurnosti svih kemikalija prije nego što dođu na tržište.