U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH

Pet razloga da još danas započnete s meditacijom

Prevela i uredila Snježana Valentić

Matrix World

Natural News
Mnogi o meditaciji razmišljaju kao o nekoj luckastoj vježbi novijeg doba ili misle kako je „pre-hipi“ za njihov ukus ili da se protivi njihovim vjerskim uvjerenjima.

Swami Muktananda je 1970. godine iz Indije stigao u Santa Monicu, California, kako bi u Americi započeo „revoluciju meditacije“. Mlada novinarka tom je prilikom upitala bi li njezin rabin dopustio meditaciju. Muktananda je odgovorio pitanjem: „Dopušta li Vam rabin spavanje?“

Meditacija nije spavanje. Međutim vrlo je osobno subjektivna i nije u sukobu s bilo kojom religijskom dogmom ili sustavom uvjerenja. Za optimalnu dobrobit potrebno je svakodnevno vježbati. Učinkovitijim se smatra svakodnevno meditiranje u kratkim razdobljima, nego dugačka razdoblja meditacije – povremeno.

Kako biste meditirali trebate se udobno smjestiti na mirno mjesto, zatvoriti oči i dopustiti mislima da se same smire, bez namjernog utjecaja na njih. Također se treba fokusirati na disanje, dok smireno promatrate svoje misli i mentalne slike, bez vezivanja ili odbojnosti prema određenim mislima.

Ostanite opušteni, svjesni i pozorni. Započnite kratkim dnevnim vježbama, a kako budete napredovali vježbajući, povećavajte trajanje. Vremenom ćete početi uživati u spokoju i jasnoći mirnog uma. Da bi to postigli potrebna je stalna, strpljiva vježba.

Medicinski znanstvenici, nedavno su istraživali utjecaj svakodnevne meditacije na fiziološku i psihološku dobrobit.

Istraživanje meditacije dokazuje zdravstvene dobrobiti

(1) Zdravlje srca: Meditacija vodi ka smirenosti i lakšem podnošenju stresa. Izvješće iz Engleske tvrdi kako meditacija upola smanjuje bolesti srca. Istraživanje je rađeno na ljudima koji imaju povijest problema sa zdravljem srca. Drugo istraživanje u Južnoj Kaliforniji polučilo je jednake zaključke.

(2) Tlak: Tlak se prirodno snižava svakodnevnim vježbanjem meditacije. Napravljeni su izračuni i zabilježbe o tome.

(3) Smanjenje stresa i poboljšanje razine energije: Opće zdravlje, imunitet i razina energije su  potaknute i pojačane meditacijom, tako da se smanjuje aktivnost simpatičkog nervnog sustava, a pri tome se smanjuje i lučenje hormona stresa.

Kronična iscrpljenost ili adrenalinska iscrpljenost i narušeni imunitet, izravni su pokazatelji mnogih, bespotrebnih lučenja adrenalina ili kortizola.

(4) Povećanje inteligencije: Kalifornijsko sveučilište u Los Angelesu, ponudilo je MRI dokaze o povećanju moždane tvari u ovojnici mozga, dijela mozga povezanog s cjelokupniom kognitivnom (spoznajnom) inteligencijom.

(5) Samospoznaja i razmišljanje: Slična istraživanja u Massachusettsu i u Njemačkoj govore o promjenama u moždanoj tvari, a koje su odgovor na osjećaj porasta samopouzdanja i smirenosti do kojega se dolazi nakon osam tjedana svakodnevne meditacije.

Meditacijsko mišljenje

I sad nas medicinska znanost uvjerava kako je dobra ideja meditirati zbog praktičnih zdravstvenih razloga. Razmislite koliko dobroga nam meditacija čini, obzirom da su hrana i voda zatrovani, korisna hrana i dodaci su zabranjeni, a farmaceutski toksini su odavno već tu.

Dodajmo k tome i pogoršanu gospodarsku i financijsku situaciju, nametnutu nam od strane elitnih financijskih manipulatora. Saznanje o svemu ovome pogoduje stresu, osim za one koji nisu svjesni. Čak i oni svjesni, izloženi su raznim dnevnim aktivnostima, koje su itekako stresne za njih.

Jednostavno živimo u stresnim vremenima. Međutim meditacijom svi imamo jednaku mogućnost otpuštanja, a koje nam pomaže sačuvati dobro zdravlje unatoč svemu navedenom.

Tako je izbjegnut bijeg u fantaziju obmana. Ovakvo otpuštanje ne iziskuje skupi odmor, upotrebu alkohola i droge, niti prejedanje. Previše gledanja televizije čini vas tupljim i glupljim. Previše meditacije čini vas pametnijima i sposobnijima za snalaženje u ovom ludom svijetu, putem tolerancije.
Sve navedene dobrobiti ne zadiru u povećanu duhovnu osviještenost, a koja u konačnici dovodi do upijanja u unutarnje sfere postojanja i konačno do ukupnog duhovnog spasenja. Majstori meditacije smatraju kako je to ujedno i krajnji cilj svakodnevne meditacije.

Započnete li meditirati imajući na umu samo svoje zdravlje, dovesti će vas i do krajnjega cilja. To je ujedno i razlog broj šest, u korist meditacije.