PONERIZACIJA DRUŠTVA

Objašnjena kriza europskog kreditnog rejtinga

Prevela i uredila: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

The Telegraph

Jedna od agencija za ocjenjivanje kreditnog rejtinga država je izjavila da su u opasnosti čak i kreditni rejtinzi zemalja poput Njemačke i Francuske, koje imaju najbolje kreditne rezultate.

Ukoliko Standard and Poor’s (S&P) nastavi sa samnjvanjem krednitnih rejtinga zemalja, to će podići troškove posudbe koji mogu ubiti multimilijarderski europski paket za spas.

S&P je jedna od „velike trojke“ agencija za kreditni rejting koje uključuju još Moody’s Investor Service i Fitch Ratings.

Standard i siromaštvo, čije je sjedište u SAD-u, izdaje dugoročne i kratkoročne kreditne rejtinge i njezin je cilj pomoći bankama i ostalim investitorima da donesu odluke o tome kamo će investirati svoj novac.

Standard & Poor’s jedna od agencija s najvećom kontrolom nad sudbinama milijardi ljudi.

Rejting S&P je važan jer utječe na cijenu dionica koju izdaju europske zemlje i zbog toga otplaćuju multimilijarde eura troškova jamčevine paketima dizajniranim kako bi se spriječilo europske države, koje su u problemima, da budu nepouzdane u vezi njihovog duga.

S&P je primjetio široko rasprostranjenu kritiku od početka financijske krize: prvo zbog nemogućnosti predviđanja krize i davanja visokih kreditnih rejtinga onome što je ispalo šuplje ulaganje u utrci do sloma; drugo, za priznavanje 2 bilijuna dolara kalkulacijske pogreške u svojem opravdanju i snižavanje ocjena kreditnog rejtinga za SAD s AAA na AA+ u kolovozu; i treće, zbog pogrešne objave da će smanjiti AAA kreditni rejting Francuske u studenom.

Gornja mapa pokazuje S&P kreditni rejting za zemlje EU u posljednjih 18 mjeseci i zemlje koje su pod rizikom smanjivanja ocjena.

Euro kriza može generirati stanje nalik dobu iz Njemačke između dva rata s hiperinflacijom bez limita.

U travnju je 2010. god., Grčka ocijenjena kao BB+, „vrlo spekulativno investiranje“ i bezvrijedna obveznica.

Danas je Grčka ocijenjena s C, kao najniži rejting prije zadanog, opisana kao „zadano uz mali izgled za oporavak“.

Ostale zemlje s lošijim kreditnim rejtinzima u posljednjih 18 mjeseci uključuju Portugal, Cipar i Italiju, koji su pali za jednu ili dvije ocjene.

Kreditni rejting Ujedinjenog Kraljevstva se tijekom ovog perioda nije promijenio, ali opći pregled je napredovao s „negativan“ u „stabilan“.

Komentar Matrix Worlda:

Ovakve slike postaju europska svakodnevnica, ljudi sve više prosjače i kopaju po kontejnerima i kantama kako bi preživjeli.

Do prije nepunih mjesec dana stizale su nam poruke od čitatelja koji su se pitali zbog čega imamo toliko puno tekstova o patokraciji – vladavini psihopata na našoj stranici? Razlog je vrlo jednostavan, mi živimo u globalnoj patokraciji, jedan od dokaza je pred vama, privatne tvrtke s nepoznatim vlasnicima kroje sudbine cijelih naroda i država uz pomoć srozavanja kreditnog rejtinga. Već spomenuti trojac: Moody’s Investor Service, Fitch Ratings i  Standard and Poor’s ima neprikosnovenu vlast nad našim novcem, državnim zalihama i kompletnim gospodarstvom. Ako još uvijek gajite u sebi romantične ideje da ekonomske krize nastaju zato što mi malo ili slabo radimo ili zato što je planeta prenapučena, molimo vas da pročitate tekstove iz serije pod nazivom “Psihopate uzrokuju svjetske financijske krize i to će nastaviti raditi sve dok ih ne maknemo s vlasti!!” koji će vam u detalje objasniti kako smo i zašto došli do situacije u kojoj se godinama nalazimo.