VJEROVALI ILI NE

Divlji slonovi su se okupili kako bi oplakivali „šaptača slonovima“

Prevela i uredila: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

Zen-haven.dk

Dva krda divljih slonova Južne Afrike su 12 sati pomalo napredovala kroz grmlje Zulu zemlje sve dok nisu stigli do kuće pokojnog pisca Lawrenca Anthonya, konzervatora koji je spasio njihove živote.

Nekad nasilni, robusni slonovi bili su pred nekoliko godina, poput zatvorenika, osuđenih na smrt. Anthony, koji je odrastao u divljini Afrike i koji je bio poznat kao „šaptač slonovima“, ih je spasio i rehabilitirao.

Krda su dva dana lunjala Anthonyevim seoskim imanjem na ogromnom Thula Thula rezervatu za divljač u Južnoafričkom KwaZulu kako bi se oprostili s čovjekom kojeg su voljeli.

Ali kako su znali da je on preminuo 7. ožujka?

Anthony je postao legendaran po svojoj jedinstvenoj sposobnosti umirivanja traumatiziranih slonova. On je autor tri knjige: „Bagdadska arka“, u kojoj iznosi detalje o svojim nastojanjima da spasi životinje iz bagdadskog zoološkog vrta tijekom iračkog rata, predstojeće „Posljednji nosorozi“ i najprodavanije „Šaptač slonovima“.

Postoje dva krda slonova na Thula Thuli. Prema riječima njegovog sina Dylana, oba su na Anthonyevo obiteljsko imanje pristigla skoro nakon njegove smrti.

„Kuću nisu posjećivali godinu i pol dana i vjerojatno im je bilo potrebno otprilike 12 sati kako bi prošli taj put,“ citiran je Dylan u raznim lokalnim novinama. „Prvo je krdo pristiglo u nedjelju, a drugo dan kasnije. Oba su se zadržala dva dana prije nego što su se vratila u divljinu.“

Poznato je da slonovi oplakuju svoje mrtve. U Indiji se mali slonovi često odgajaju s dječakom koji će postati njihov „mahout“ (čuvar slonova u Indiji). Oni razvijaju legendarnu vezu i nije neuobičajeno da jedan izgubi volju za životom nakon smrti drugoga.