SVIJET POD LUPOM

Genom nukleusa „ledenog čovjeka“ daje nove uvide

Prevela i uredila: Barbara Arbanas Kovačević

bbc.co.uk

Pojavile su se nove indicije u nečemu što bi se moglo opisati kao najstariji slučaj umorstva na svijetu: Oetzi ili ledeni čovjek, čije je 5300 godina staro tijelo, otkriveno smrznuto 1991. god. u talijanskim Alpama.

Objavljen je Oetzelov potpuni genom u časopisu Prirodne komunikacije.

On otkriva da je ledeni čovjek imao smeđe oči, krvnu grupu 0, bio je netolerantan na laktozu i imao je sve predispozicije za razvoj srčane bolesti.

On je također prvi dokumentirani slučaj osobe zaražene bakterijom koja uzrokuje Lymovu bolest.

Analiza serija anomalija Oetzijevog DNK također otkriva da je više vezan uz moderne stanovnike Korzike i Sardinije nego uz stanovnike Alpa gdje je iskopan.

Studija otkriva potpuniju genetsku sliku koja proizlazi iz jezgre Oetzijevih stanica.

Ovaj DNK izvađen iz staničnih jezgara – nukleusa, je mnogo rjeđi i u pravilu lošije očuvan od DNK mitohondrija, staničnih „elektrana“, koje također sadrže DNK.

Oetzijev mitohondrijski DNK je već otkrio neke naznake o njegovom porijeklu kada je 2008. god. u potpunosti poredan.

Albert Zink, iz Eurac instituta za mumije i ledenog čovjeka u Bolzanu, Italiji, je rekao da istraživanje DNK iz nukleausa nudi veliki skok naprijed u jednoj od najproučavanijih primjeraka u znanosti.

Ledenog čovjeka proučavamo 20 godina. Znamo već mnogo stvari o njemu – gdje je živio, kako je umro – ali malo toga znamo o njegovoj genetici, genetskoj informaciji koju je prenosio, rekao je za BBC News.

Prenosio je „haplotip“ koji je pokazao da su njegovi preci najvjerojatnije migrirali sa Srednjeg istoka kako je primjena zvanične poljoprivrede postala raširenija.

Vjerojatno ovaj period prelaska na poljoprivredno društvo objašnjava njegovu netoleranciju na laktozu.

Profesor Zink je rekao da je nova generacija tehnika sekvencioniranja „cijelog genoma“ omogućila ovakvu analizu.

Sekvencioniranje cijelog genoma omogućava nizanje cijelog DNK iz jednog primjerka; to se na ovakav način prije nije moglo učiniti.

Ovo je zaista bilo uzbudljivo i smatram da je to samo početak duljeg istraživanja na ovoj razini. Još uvijek bismo željeli više toga saznati iz ovih podataka – tek smo ih počeli analizirati.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.