TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Pijetlovi koji liježu jaja – čudnovati hermafroditi

Autor: Ljubica Šaran

Kada se na internetu pojavilo nekoliko tekstova o pijetlovima koji liježu jaja, većina čitatelja je smatrala da se radi o običnoj „novinarskoj patki,“ rijetki su shvaćali da je riječ o neobičnim pernatim hermafroditima.

Dvospolnost ili hermafroditizam nije nikakvo čudo u biljnom i životinjskom svijetu, u stvari u biljnom svijetu je dvospolnost široko rasprostranjena. Kod sjemenjača su prisutna dva vida dvospolnosti: biljke koje imaju na jednoj stabljici kako muške tako i ženske cvjetove, i biljke koje u istom cvijetu imaju i muške i ženske spolne organe. No, većina vrsta je razvila niz strategija pomoću kojih se izbjegava samooplodnja.

Dvospolnost kod ljudi

Dvospolnost u ljudi je stanje nepotpune diferencijacije spola tako da osoba ima primarne i sekundarne osobine i muškarca i žene, no ovo stanje je poznato i pod nazivom interseksualnost. Pravi hermafroditizam, s punovrijednim žlijezdama oba spola, nije zabilježen. Kod pseudohermafroditizma postoje spolne žlijezde samo jednog spola, a drugi spolni organi suprotna spola razvijeni su u većoj ili manjoj mjeri. Pseudohermafroditizam dijeli se na muški i ženski; u prvom slučaju postoji samo testis, a u drugom samo ovarij. Ako se pojava na vrijeme ustanovi, stanje se može u znatnoj mjeri normalizirati hormonskim liječenjem i kirurškim zahvatima, pa se takva osoba može prevesti u spol prema njenim spolnim žlijezdama (ginandromorfizam). No često se bez imalo psihološke evaluacije određuju operacije kod djece s interseksualnim karakteristikama, koje su u budućnosti s razvojem najviše pokazivale značajke i ponašanje spolnih karakteristika koje su im kirurškim putem otklonjenje, o ovome pitanju ćemo se pozabaviti u jednom od sljedećih tekstova.

Dvospolnost kod životinja

Komarča – Sparus aurata – jadranska riba hermafrodit.

Hermafroditizam  je normalna pojava poznata je u mnogih beskralježnjaka, bilo da ista jedinka posjeduje zasebne muške i ženske spolne organe (u metiljagujavica), bilo muške i ženske rasplodne stanice (kod mnogih puževa). U tih je normalnih hermafrodita samooplodnja dosta rijetka; pojavljuje se u nekih parazitskih crva, poput trakavice, ili u životinja koje svoje spolne produkte izlučuju u vodu gdje se vrši oplodnja (primjerice bodljikašižarnjaci). Češća je pojava raznovremenog dozrijevanja spolnih stanica, čime se izbjegava samooplodnja.

U kralježnjaka je hermafroditizam kao normalna pojava sasvim rijedak. Susreće se samo kod nekih rodova riba (knezići, ribe klaunovi, blitve, komarče), gdje mogu imati istovremeno i muške i ženske spolne organe, ili tijekom života mijenjaju spol, pa su prvo mužjaci a zatim ženke, ili obrnuto, prvo ženke, a zatim mijenjaju spol u muški. Svi su ostali kralježnjaci podijeljenih spolova.

No ipak priroda nas ponekad zbuni hermafroditima na koje nismo navikli.

Pijetlovi koji liježu jaja

Osim žaba, amfibija i riba koji mijenjaju spol u zavisnosti od okruženja i potreba, događaju se i slučajevi hermafroditizma u kojima se životinje zadržavaju odlike jednog spola dok se reprodukcijski pokazuju kao pripadnici drugog spola, za sada su nam najpoznatiji takvi slučajevi pijetlova koji liježu jaja.

Gianni je odlučio snesti jaja. Fotografija vlasništvo Carters News Agency.

Gianni, neobični pijetao iz Toskane u Italiji, je jedan takav primjer. On se izlegao iz jaja kao sasvim običan pijetao, no kada je lisica upala u njegov kokošinjac i kada je ubila sve kokice iz njegova jata, Gianni je odlučio promijeniti spol i sasvim normalno nesti jaja.

U samo nekoliko dana od pokolja u kokošinjcu Gianni je izlegao jaja i ležao je na njima očekujući prinove.

Znanstvenici iz UN-ove organizacije za farme i poljoprivredu (United Nation’s Farm and Agriculture Organization) su bili zbunjeni pijetlom koji je promijenio spol. Odlučili su proučiti Giannija i njegov DNK kako bi shvatili jesu li se promjene dogodile i na samoj DNK.

Jedan od znanstvenika organizacije je izjavio:

Možda su u pitanju primitivni geni, koji se aktiviraju kada je vrsta ugrožena. Možda se ta promjena dogodila upravo zbog gubitka ženki, promjena spola i eventualno samoplođivanje bi osiguralo nastavak vrste.

Drugi sličan slučaj hermafroditizma pijetlova se dogodio u Kini.

Pijetao, hermafrodit iz Kine.

Pijetao u Liaochengu iz provincije Shandong u Kini je do sada snio 14 jaja. Njegova jaja su veća od normalnih kokošjih jaja. Znanstvenici su izjavili kako su na njegovu promjenu spola najvjerojatnije utjecali vanjski faktori, ili je već prije imao dvojni genitalni sustav.

Farmer Huang Li je bio vlasnik još sedam kokica no preko zime su ubili koke i ostao je samo pijetao, koji je najvjerojatnije kao i Gianni shvatio da je vrsta ugrožena i da nešto mora učiniti po tom pitanju – nešenjem jaja.

Jaja pijetla iz Kine.

Farmer Li je izjavio kako je mislio da ga neki od njegovih susjeda zezaju kada je otkrio prvo jaje ispod svog pijetla, no nakon što je u nekoliko dana otkrio i druga jaja, farmer je postao potpuno zbunjen.

Znanstvenici iz ministarstva poljoprivrede Kine još uvijek ne znaju kako i zašto se dogodila promjena spola no još ih je više zbunilo što se pijetao počeo ponašati kao kokoš, tjerajući sve kokoši od sebe kao da je ženka.

Priroda je zaista nevjerojatna, bez obzira što naša zvanična znanost misli da je ništa više ne može iznenaditi, jasno je da oko nas još uvijek postoji jako puno nepoznanica koje ne možemo shvatiti.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.