TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Pet jednostavnih stavova koji potpomažu kreativno razmišljanje

Prevela i uredila: Snježana Valentić

Psyblog

Puno je metafora vezanih za kreativnost koje kruže uokolo. Mi govorimo o „razmišljanju izvan okvira“, „zbrajanju dva i dva“ i „i uviđanju obiju strana problema“. No, jesu li ovo samo metafore ili možemo li rasplamsati svoju kreativnost, shvaćajući ih doslovno? Poznato nam je kako naše misli komuniciraju s našim tijelima, na razne zanimljive načine. Što bi bilo kada bi ove metafore prenijeli u tjelesni oblik?

Ovo je pitanje proučila umirovljena profesorica dr. Leung Angela K. (2012) u novom istraživanju objavljenom u izdanju lista Psychological Science. U njemu se govori o dvije teme: kreativnost i utjelovljenu spoznaja. Tijekom pet istraživanja, testirali su se načini koji ljude čine kreativnijima i to jednostavnom promjenom stavova.

1. S jedne strane…s druge strane

Do kreativnih ideja obično se dolazi povezivanjem dvije naizgled nepovezane misli. Ukoliko možemo razmišljati o problemu u smislu „dvije različite strane“, vrlo je vjerojatno da ćemo pronaći način da ih i uklopimo. To je sažetak fraze „S jedne strane…s druge strane…“

Dakle, što bi se dogodilo, kada biste prilikom rješavanja nekog problema, doista podigli jednu ruku, a za njom i drugu? Bi li to poslalo signal svijesti kao poticaj za sagledavanje problema iz više kutova?

Sudionici istraživanja to su i učinili te je otkriveno da su oni koji su podigli obje ruke došli do boljih ideja nego oni koji su podigli samo jednu.

2. Sjednite izvan kutije – doslovno

‘Razmišljanje izvan okvira’ klišej je koji se previše upotrebljava. Međutim, ipak sadrži ideju o pronalaženju i istraživanju novih područja kroz kreativnost.

U svom istraživanju umirovljenje prof. dr. Leung, sudionike je tijekom izrade kreativnih testova doslovno smjestila ili u kutiju ili izvan nje. Čudesno, no ova jednostavna radnja imala je učinka. Oni koji su doslovno sjedili izvan kutije došli su do više ideja nego oni koji su sjedili unutar kutije.

3. Lutajte bez redoslijeda, ali nikada kvadratno

Ukoliko nemate pri ruci kutiju, možda ćete pokušati samo lutati naokolo bez nekog redoslijeda, međutim, što god se dogodilo, ne hodajte čineći pri tome četverokut.

Leung otkriva kako se do više ideja došlo kada su sudionici samo lutali naokolo bez nekog redoslijeda, nego kada su hodali kvadratno ili da nisu hodali uopće.

4. Zbrojite dva i dva

Kreativno razmišljanje ne odnosi se uvijek na izvlačenje odličnih ideja iz etera.

Ponekad je potrebno učiniti težak posao logičnog usklađivanja ideja ili predmeta koje već imamo pred sobom. Trebamo „zbrojiti dva i dva“ i biti sigurni da odgovor nije 17, metaforički rečeno.

Psiholozi to nazivaju „konvergentno razmišljanje“ i to je ono kada uključujemo svoju logiku, znanje i vještine, a kako bi se nosili sa problemom.

Četvrto istraživanje testiralo je ideju o razvrstavanju dva špila karata u jedan, što potiče konvergentno razmišljanje.

Točno je. Sudionici koji su razvrstavali karte iz dva špila u jedan, bili su uspješniji u testu konvergentnog razmišljanja nego oni koji su se zabavljali samo s jednim špilom.

5. Zamislite

Prelijeni ste za nabaviti kutiju ili lutati uokolo bez redoslijeda? Tada je posljednje istraživanje za vas. Sudionici su pri tome ili gledali Second Life avatar koji slobodno luta uokolo ili koji hoda unutar četverokuta.

Sudeći prema rezultatima i ovaj način je bio učinkovit, pa su oni koji su gledali avatare sa slobodnim kretnjama, došli do nekonvencionalnijih ideja od onih koji su gledali avatare s kvadratnim kretnjama.

To je odlično, jer nam pokazuje kako položaj tijela nije toliko važan, kao stanje uma kojega ti položaji potiču. Sama sugestija da netko može usvojiti ove položaje tijela, dovoljna je za poticanje kreativnijeg stanja uma.

6. Prilegnite

Najnovija istraživanja povezuju ranija istraživanja, a koja predlažu jednostavne položaje tijela za mogući utjecaj na kreativnost.

Tijekom jednog istraživanja, sudionici su ležali i pri tome su bili bolji pri rješavanju anagrama (Lipnicki & Byrne, 2005); u drugom istraživanju potaknuta je koncentracija odijevanjem bijele kute. Sljedeće istraživanje koristilo je disonancu (nesklad) između uma i tijela, odnosno misli su bile negativne, ali s osmijehom na licu, što je također pojačalo kreativnost. (How To Promote Visionary Thinking).

Sva ova istraživanja upućuju na to kako se stavovi našeg tijela urezuje u stanje našega uma. Također pokazuju, koliko su navedene metafore duboko usađene u našu svijest.

Sliku napravio: Holger Eileby

→ Ovaj tekst je dio serije članaka pod nazivom:  psychology of creativity:

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.