TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Stvorite struju hodajući ulicom

Prevela i uredila: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

GreenCupboards

Što se dogodi kada ste na putu na nastavu i vaš iPod i mobilni telefon prestanu raditi? Kako ćete vratiti u život bateriju kako biste se javili mami? Što kada biste svoj iPod ili mobitel mogli ukopčati izravno u jaknu ili traperice? Uz mikroskopske čekinje koje se međusobno trljaju sa svakim otkucajem srca i sa svakim rukovanjem, vi biste postali hodajući generator struje.

Georgia Tech je razvio tehnologiju. Čekinje su presvučene cink oksidnim nano žicama koje mehaničku energiju pretvaraju u električnu. Kvadratni metar ove tkanine bi vašem iPodu mogao pružiti dovoljno baterije kako biste dovršili playlistu ili dati vašem mobitelu snage kako biste dovršili poziv, ugrubo 80 miliwata snage.

„Dvije se tkanine zajedno ribaju na način da se dvije boce trljaju dok se njihove čekinje dodiruju, i proces piezoelektričnog poluvodiča pretvara mehaničko kretanje u električnu energiju,“ rekao je profesor Zhong Lin Wang koji u Georgia Tech nadgleda razvoj ove tehnologije.

Materijal bi se također mogao koristiti u šatorima, zavjesama, tendama, kišobranima ili bilo čemu što se može mehanički kretati na način na koji se kreće tijelo, vjetar ili nešto slično.

Uskoro bismo se mogli nalaziti na rubu proizvodnje energije kamo god da idemo. Postoje mnogobrojne inovacije koje su slatke i jednostavne poput ove. Sve ove tehnologije, kombinirane zajedno, bi se mogle koristiti pri stvaranju održive utopije. Imajte nadu za budućnost.