SVIJET POD LUPOM

Sastojak iz krema za sunčanje može biti povezan s endometriozom

Prevela i uredila: urednici MW-a

Matrix World

Science Daily

Znanstvenici su izvijestili o mogućoj vezi između uporabe krema za sunčanje koje sadrže određeni sastojak koji oponaša djelovanje ženskog spolnog hormona estrogena i povećane opasnosti od dijagnoze endometrioze, bolnog stanja u kojem tkivo maternice raste izvan maternice.

Izvještaj je opisan i objavljen u ACS’ journal Environmental Science & Technology, te je prvi na redu za  ispitivanje o tome može li takva veza postojati.

Kurunthachalam Kannan i suradnici objašnjavaju da neke kreme za sunčanje i drugi proizvodi za  osobnu njegu sadrže benzofenone (BP) – sastojke koji su vrlo djelotvorni u blokiranju potencijalno štetnih ultraljubičastih zraka sunca. Male količine BPa mogu proći kroz kožu i apsorbirati se u krv, gdje oponašaju učinke estrogena. Endometrioza, koja pogađa 1 od 10 žena u reproduktivnoj dobi, treba estrogen da bi se razvila. Unatoč tim činjenicama, znanstvenici do sada nisu testirali vezu između uporabe BPa u kremama za sunčanje i vjerojatnost  dijagnoze endometrioze.

Kakve li se sve opasnosti skrivaju u kremama za zaštitu kože od sunca?

Znanstvenici su analizirali BP razine u urinu 625 žena koje su podvrgnute operaciji zbog endometrioze. Oni su otkrili da su visoke razine jednog BPa nazvanog 2,4 OH-BP,  povezane s povećanim rizikom od dijagnoze endometrioze. Žene obično imaju višu razinu BPa tijekom ljetnih mjeseci, a ako žive u sunčanoj Kaliforniji, to dodatno ukazuje na vezu s kremama za sunčanje.

Istraživači navode: “Naši rezultati izazivaju nagađanja da izloženost povišenim 2,4 OH-BP razinama može biti povezana s endometriozom”.

Komentar Matrix Worlda:

O mogućim opasnostima koje vrebaju iz krema za zaštitu kože od sunca smo već pisali ovdje, pa prije nego li kupite novu kremu za sunčanje, pročitajte tekst a zatim i etiketu sa sastojcima na vašoj potencijalnoj kremi.