SVEMIR KROZ TELESKOP

Mjesec i luk Mliječne staze

Prevela i uredila: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

Red Orbit

download cijele slike

ESO foto ambasador Stéphane Guisard je uhvatio zapanjujuću panoramu  iz mjesta ALMA  (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) u čileanskim Andama. Na 5000 metara visine iznimno suh Chajnantor plato nudi savršeno mjesto za ovaj vrhunski teleskop koji proučava svemir kroz milimetarsku i submilimetarsku valnu duljinu svijetla.

Brojne ogromne antene dominiraju središtem slike. Kada će ALMA biti dovršen, imat će ukupno 54 ovih tanjura promjera 12 metara. Iznad tog niza, luk Mliječne staze služi kao sjajna pozadina. Kada je panoramska slika fotografirana, Mjesec se nalazio blizu središta Mliječne staze na nebu dok je njegovo svijetlo kupalo antene u čudnoj noćnoj svjetlosti. Veliki i mali Magelanovi oblaci, najveći od patuljastih satelitskih galaksija Mliječne staze, pojavljuju se kao dvije svjetleće mrlje lijevo na nebu. Osobito svijetao meteor pravi sjajne pruge blizu malog Magelanovog oblaka.

S desne strane se može vidjeti  jedna od ALMA-inih manjih 7 metarskih antena – od kojih će dvanaest biti korištene kako bi formirale Atacama kompaktno polje.  Još više desno svijetli svjetlo Polja operacijskog mjesta tehničke zgrade. I na kraju, nazirući se u mraku iza zgrade, planinski vrh Cerro Chajnantor.

ALMA, međunarodno astronomsko postrojenje, je partnerstvo Europe, Sjeverne Amerike i Istočne azije u kooperaciji s Republikom Čile. ALMA operacije i izgradnju u ime Europe vodi ESO, u ime Sjeverne Amerike upravlja Nacionalni opservatorij radio astronomije (NRAO), a u ime Istočne Azije Nacionalni  japanski opservatorij (NAOJ). Udruženi ALMA opservatorij (JAO) pruža jedinstveno vođenje i upravljanje izgradnje, puštanje u pogon i rad ALMA-e.