SVEMIR KROZ TELESKOP

Asteroid ili greška? Korisnik Google Skya otkrio čudnu svjetleću stijenu u solarnom sustavu!

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

Matrix World

Mail Online

Korisnik Gogle Skyja je pronašao nešto što nalikuje na „veliki asteroid“ dok je pregledavao virtualni svemir na ovoj internetskoj aplikaciji.

Korisnik YouTubea pod nazivom planetkrejci, koji je istraživao i druge anomalije na NASA-inim fotografijama, tvrdi kako je objekt pronađen za vrijeme pretraživanja slika unutar Googleove aplikacije koja svemirska prostranstva prebacuje na naše kompjutere i smartphonese, planetkrejci tvrdi da je riječ o velikom asteroidu koji se kreće ka Zemlji.

On je izjavio sljedeće: „Ako je u pitanju stvarna pojava, nju nisu otkrili drugi znanstvenici i astronomi, slika se pojavila tek nedavno na Google Sky, jer ista upotpunjava svoje podatke i postavlja nove slike svemira svakih nekoliko mjeseci.“

Planetkrejci je objavio svoj nalaz na YouTubeu uz slijedeći popratni tekst: „Objekt je crne boje, prošaran zelenim točkama, vrlo se jasno vidi da se nalazi u našem solarnom sustavu.“

Asteroid ili obična tehnička greška?

Ovaj korisnik je istraživao istu regiju nekoliko mjeseci ranije i zabilježio je istu tek nešto malo u stranu od pozicije na kojoj je pronašao objekt za koji smatra da je riječ o asteroidu. Planetkrejci je siguran da se isti objekt nije nalazio na toj poziciji prije nekoliko mjeseci.

No postoje i druga objašnjenja – ovo bi vrlo lako mogla biti tehnička greška, ili na Google Skyju ili na originalnoj fotografiji.

Čak i regularne fotografije koje predstavljaju detaljizirane prikaze Zemlje na Google Maps – su pune tehničkih grešaka, naročito na mjestima gdje se spajaju različite fotografije.

Očigledna jasnoća prikaza objekta ukazuje na moguću činjenicu da je isti zaista u našoj relativnoj blizini.

Jedna od stvari koju planetkrejci ne uspjeva objasniti je kako je došao do zaključka da se objekt kreće ka Zemlji i to na osnovu samo jedne slike, jer bi za takve kalkulacije trebao puno više podataka. Točnije puno više informacije nego li je moguće dobiti iz jedne jedine fotografije.

Pa ipak planetkrejci je otkrio novi objekt, što je samo po sebi veliki pothvat za nekoga koji koristi isključivo fotografije svemira postavljene na internetu, a naročito zbog činjenice – ako se ona pokaže točna – da je objekt otkriven prije nego li su ga spazili znanstvenici iz NASA-e ili istraživači iz velikih opservatorija.

Objekt je vrlo lako naći na Google Skyju, njegove koordinate su: 5h 11m 33.74s -12 50′ 30.09″ – iako bi pobornicima teorija zavjera moglo pasti u oko da je opcija pretrage na Google Sky trenutačno nefunkcionalna…..

Video o istom objektu možete pogledati ovdje.