VREMEPLOV

Nova borba oko „Švedskog Stonehengea“

Prevela i uredila: Barbara Arbanas  Kovačević

Matrix World

Thelocal.se

Spekulativna rasprava o astronomskoj, geometrijskoj, geografskoj i mitološkoj važnosti 67 metara dugačkom kamenom brodu ima dugu povijest.

Sada, u izravnom kontrastu spram prethodih studija, jedna je grupa, koja trenutno vrši iskapanja na tom mjestu u Kåsebergi na švedskoj južnoj obali, izvjestila da nije pronašla dokaze koji 59 velikih pješčanih gromada povezuju s željeznim dobom ili erom vikinga, što pod upitnik stavlja prijašnje teorije o ovom mjestu.

„Nije ni čudo,“ rekao je za novine Svenska Dagbladet (SvD) arheolog Martin Rundkvist.

„Oni čak ne kopaju na pravom mjestu.“

Gromade težine 1.8 tona su postavljene u obliku velikog broda i, prema skandinavskom folkloru, ovdje je pokopan legendaran kralj imena Kralj Ale.

Za većinu kamenih postavki u obliku broda se vjeruje da su nadgrobni spomenici i mnogi koji su pronađeni u Skandinaviji zaista sadrže jedan ili više grobova.

Ali još nije identificiran niti jedan grob u Ales stenaru, ograničenom geografskom području koje se nalazi na vrhu litice.

Arheoastronom Bob Lind, zajedno s poljskim profesorom arheologije Wladislawom Duczkom, vjeruje da iskapanja koja su u tijeku otkrivaju da Ales stenar najvjerojatnije potječe iz brončanog doba.

„Nismo otkrili ništa iz doba kojeg uvažena istraživanja utvrđuju, a prema kojima drevni spomenik datira iz 600. god. n.e.,“  Lind je rekao za SvD.

Ali prema Lundkvistu, erodirano područje na kojem tim vrši iskapanja se tijekom stoljeća preselilo mnogo puta.

„Dakle, ono što su oni otkrili nije povezano s raspravom o Ales stenaru,“ dodao je Rundkvist.

„U stvari, ne postoji rasprava o Ales stenaru u znanstvenoj zajednici. Rasprava se odvija samo između Boba Linda i ostatka svijeta.“

Sustav datiranja ugljikom-14 iz iz organskih ostataka je pružilo sedam rezultata s tog mjesta.

Jedan od njih ukazuje da je materijal star oko 5500 godina, dok ostalih šest rezultata ukazuju na vrijeme od prije otprilike 1400 godina.

Potonje se trenutno smatra vjerojatnijim vremenom nastanka Ales stenara, što bi  vrijeme izgradnje pomaknulo više prema kraju nordijskog željeznog doba.

Ponovo se manjinski suprotstavljajući, Lindov tim također vjeruje da je kamenje vrsta kalendara, a ne kako je uobičajeno prihvaćeno, da služi kao ukopno mjesto.

„To je astronomski kalendar. Kamene šupljine su nakon izlaska i zalaska sunca savršeno poredane. Statistički je nemoguće da je riječ o slučajnosti,“ rekao je za SvD izvanredni profesor geologije Nils-Axel Morner.

Jedna druga alternativna teorija je ta da je ono možda izgrađeno u čast posade broda koji je nestao na moru.