TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Dupini – životinje koje zapanjuju svojom inteligencijom i šarmom

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Prije dvije godine web stranice Io9 i Physorg su objavile tekst o pokušaju morskih biologa da zaštite dupine na način da im se osiguraju prava kao „osoba koje nisu ljudi.“ Ova znanstvena akcija je pokrenuta nakon niza istraživanja i analiza ponašanja dupina, njihovih socijalnih interakcija i autonomije.

Mnoga su nedavna istraživanja – na dugo i naširoko – pokazala koliko je jaka inteligencija dupina, za razliku od većine drugih životinja, dupini pokazuju jasnu i nevjerojatnu definiranu i jedinstvenu osobnost, samosvijest, kompleksnu kooperaciju i rješavanje problema, mogućnost razmišljanja i planiranja za budućnost, mogućnost prepoznavanja sebe u ogledalu i promatranja dijelova tijela u istom čak imaju i toliku kognitivnu sposobnost da lako mogu naučiti jezik baziran na simbolima, pokretima i različitim zvukovima.

Koliko dupini zbunjuju ljude pokazuje slučaj dupina kojeg su treneri za vrijeme oporavka u jednom azilu za morske životinje na jugu Australije naučili kako da izvodi trik koji se naziva hod na perajama, komplicirana tehnika u kojoj osim snage dupini moraju dobro poznavati samu tehniku da bi se činilo kako dupin hoda po površini vode. Nakon što se dupin oporavio i nakon što je uspješno pušten u divljinu taj je dupin naučio divlje dupine iz Port Adelaida istoj tehnici, tako da je cijela obitelj dupina uživala u novoj spoznaji. Ovu priču je otkrio morski biolg Mike Bosley.

Odnos veličine mozga i tijela dupina je veći čak i od odnosa mozga i tijela i čimpanza – najpametnijih kopnenih životinja, u stvari jedino živo biće na zemlji koji ima veći mozak u odnosu na tijelo – od dupina – je čovjek.

Kod običnih dupina je veličina i izgled neokorteksa i cerebralnog korteksa gotovo ista kao i kod ljudi, čak i izgled ovih dijelova mozga podsjeća onaj kod ljudi. Zahvaljujući takvim strukturama u mozgu, dupini imaju sofisticiranu povezanost mozga.

Što god mi mislili o životinjama, dupini su nevjerojatne životinje koje su inteligencijom i socijalnim strukturama puno bliži ljudima nego li ostalim pripadnicima životinjskog carstva.

U nastavku pogledajte galeriju slika ovih predivnih stvorenja, kliknite na bilo koju sliku kako biste fotografije pogledali preko cijelog ekrana.