VJEROVALI ILI NE

Homoseksualnost u životinjskom svijetu

Prevela i uredila: Snježana Volarić

News-medical.net – zamjenski link

Sveučilište u Oslu je ugostilo prvu izložbu s temom koja se fokusira na homoseksualnost u životinjskom svijetu.

„Jedna od osnovnih premisa u društvenim debatama je da je homoseksualnost neprirodna. Ova premisa je pogrešna. Homoseksualnost je čest i važan element u životima čitavog niza vrsta“, objašnjava akademski savjetnik izložbe „protiv prirodnog reda“.

Jedna od najpoznatijih homoseksualnih životinja je patuljasta čimpanza, jedan od najbližih čovjekovih rođaka. Ta čitava vrsta je biseksualna. Sex igra istaknutu ulogu u svim njihovim aktivnostima i odvlači im pozornost od nasilja, koje je najtipičnija metoda rješavanja konflikata među primatima i mnogim drugim životinjama.

exhibition

Izložba s temom – homoseksualnost među životinjama.

„Seks među patuljastim čimpanzama se zapravo tiče čitave obitelji i slatki malci često pomažu kada se upuštaju u oralni seks jedni s drugima.“

I lavovi su homoseksualni. Mužjaci se često udružuju sa svojom braćom kako bi vodili čopor. Kako bi osigurali lojalnost, jačaju veze kroz seks jedan s drugim.

Homoseksualnost je također prilično česta među dupinima i kitovima ubojicama. Parenje ženki i mužjaka je prolazno dok par mužjaka može godinama ostati zajedno. Homoseksualni odnos između različitih vrsti također nije neobičan. Susreti među dupinima različitih vrsta mogu biti poprilično nasilni, a tenzije se često razbijaju „seksualnom orgijom.“

Homoseksualnost je društveni fenomen i najrašireniji je među životinjama koje vode kompleksni život u krdu.

„Među velikim majmunima, ženke su te koje stvaraju kontinuitet unutar skupine. Društvena mreža se ne stvara samo dijeljenjem hrane i podizanjem mladunčadi, već i seksom. Kod mnogih ženki velikih majmuna, spolni organi nabubre te stoga trljaju svoje abdomene jedna o drugu“, objašnjava Petter Bockman i ističe da je, baš kao i kod nas ljudi, seksualni čin izraz želje.

Homoseksualno ponašanje je uočeno kod 1500 životinjskih vrsta.

„Govorimo o svemu od sisavaca do rakova i crva. Točan broj je, naravno, puno viši. Kod nekih je životinja homoseksualno ponašanje rijetko, neke od njih se u njega upuštaju tijekom tek dijela života, dok druge životinje, primjerice patuljaste čimpanze, čitav život prakticiraju homoseksualno ponašanje.“

Mogu se pronaći i životinje koje žive potpuno homoseksualnim životom. Ovo se posebice događa među pticama koje se sparuju s jednim partnerom za čitav život, npr. guske i patke. Četiri do pet posto ovih parova je homoseksualno. Same ženke poliježu jaja u gnijezda homoseksualnih parova. Primijećeno je da homoseksualni parovi često bolje odgajaju mlade nego heteroseksualni parovi.

Kada vidite jato crnoglavih galebova, možete biti sigurni da je svaki deseti par lezbijski. Unatoč tomu, ženke nemaju problema s oplođivanjem iako se, prema riječima Pettera Boeckmana, ne mogu smatrati biseksualnima.

„Ako ženka ulazi u seksualni čin s mužjakom jednom, ali na tisuće puta s drugom ženkom, je li ona biseksualna ili homoseksualna? To je isto kao što nije nečuveno da homoseksualna ljudska bića imaju djecu.

Svakako, postoji određeni broj životinja kod kojih nikada nije zabilježeno homoseksualno ponašanje, primjerice kod brojnih insekata, vrapčarki i malih sisavaca.

„Da okrenemo pristup naopačke: nema niti jedne vrste kod kojih nije uočeno homoseksualno ponašanje, uz iznimku vrsta koje ne ulaze u spolni čin uopće, kao što su morski ježevi i uši. Štoviše, dio životinjskog svijeta je hermafroditski, uistinu biseksualan. Za njih homoseksualnost ne predstavlja problem.“

Petter Boeckman žali što ima premalo istraživanju na temu homoseksualnosti među životinjama.

 „Ova tema je već dugo tabu. Problem je u tome što istraživači nisu sami svjedočili postojanju ovakvog fenomena ili ih zbunjuje promatranje homoseksualnog ponašanja ili se boje ismijavanja među kolegama. Stoga mnogi previde bogatstvo pronađenog materijala. Mnogi znanstvenici opisuju homoseksualnost potpuno odvojeno od seksa. Zacijelo shvaćaju da životinje mogu imati spolni odnos s kim zažele i da će to učiniti bez imanja obzira prema etičkim principima istraživača.“

Jedan od primjera previđanja ponašanja koje je primijetio Petter Boeckman je opis parenja među žirafama, pri čemu je devet od deset odnosa bilo među mužjacima.

„Svako mužjakovo njuškanje ženke opisuje se kao seks, dok se analni odnos s orgazmom među mužjacima opisuje samo kao ponašanje koje se vrti oko dominacije, natjecanja i pozdrava.

Masturbacija je česta u životinjskom kraljevstvu.

„Masturbacija je najjednostavnija metoda samozadovoljavanja. Zarobljeni smo u darvinističkom mentalitetu prema kojemu je jedina svrha seksa razmnožavanje. Ali brojne su životinje koje masturbiraju kada nemaju pametnijeg posla. Masturbacija je opažena među primatima, jelenima, kitovima ubojicama i pingvinima i to i među ženkama i među mužjacima. Trljaju se o kamenje i korijenje. Orangutani su posebno inventivni. Izrađuju dildoe od drveta i kore“, kaže Petter Boeckman.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.