PONERIZACIJA DRUŠTVA

Biotehnološki lider Syngenta proglašen krivim za prikrivanje smrti životinja uzrokovanih GMO kukuruzom!

Prevela i uredila: Eva Herceg

Matrix World

Natural Society

U parnici protiv GMO kreacija napokon je izvoljevana pobjeda protiv velike biotehnološke kompanije Syngenta, koja je svojim GM Bt kukuruzom ubijala stoku. Kompanija je poricala svoju krivicu i na civilnom sudu, održanom 2007.g. Optužba je napokon prihvaćena nakon duge bitke koju je pokrenuo Nijemac, Gottfried Gloeckner čija su goveda umirala nakon što bi pojela Bt toksin i dobivala „misterioznu“ bolest.

Uzgajajući Bt kukuruz na vlastitoj farmi od 1997. do 2002., sve su krave bile hranjene isključivo tom namirnicom od 2000.g., a tada je počela „misteriozna“ bolest u populaciji goveda. Syngenta kompanija je platila Gloeckneru 40.000 eura da ga ušutka, ali civilna optužba protiv kompanije je pokrenuta. Začuđujuće, dvije krave su pojele GM kukuruz (sada zabranjen u Poljskoj) i umrle. Za vrijeme optužbe Syngenta kompanija je odbila priznati da je odgovorna za smrti.

Slučaj je zatvoren i Gloeckner, farmer koji je pokrenuo parnicu, ostao je u dugu nekoliko tisuća eura. I to nije sve; Gloeckner je nastavio gubiti mnogo stoke kao rezultat modificiranog kukuruza. Oklijevajući s ishranom GM-a 2002., Gloeckner je pokrenuo punu istragu s Robert Koch institutom i Syngentom uključenom. Rezultati istrage još nisu dostupni javnosti nakon samo jedne pregledane krave. U 2009. Gloeckner se udružio s njemačkom aktivističkom grupom Gen-Klage i uspio je dovesti Syngentu na kriminalni sud.

Koristeći priznanje još jednog farmera čija stoka je umrla nakon konzumiranja Syngenta produkta, Gloeckner i tim optužili su biotehnološku kompaniju  za smrt preko 65 krava sa znanjem da je proizvod smrtan i držeći firmu bez registriranog izvješća o smrti stoke. Tim je čak optužio Hans-Theo-a Jahmann-a, Njemačkog direktora Syngente, koji je skrivao istinu.

Optužbe su doprinijele saznanju koliko daleko velike biotehnološke kompanije mogu ići, skrivajući dokaze o štetnosti genetski modificirane hrane. Monsanto kompanija je išla toliko daleko da je prijetila sudom čitavoj državi Vermont, ako pokušaju etiketirati genetički modificirane sastojke. Zašto se kompanije toliko boje da će potrošači znati što stavljaju u svoja usta?