VJEROVALI ILI NE

Možete li se zaista drogirati zmijskim otrovom?

Prevela i uredila: Barbara Arbanas  Kovačević

io9.com

Zmijski otrov nije nešto što koristimo s namjerom – ako išta, imamo tendenciju bježanja od zmija pod svaku cijenu. Ali recimo da se nalazite na rave partyu i netko vam krišom dobaci pilulu koja sadrži sušeni zmijski otrov. Da li je moguće koristiti zmijski otrov kao rekreativnu drogu iz biokemijske perspektive?

Pogledajmo molekule koje sadrži zmijski otrov, što one čine ljudskom tijelu i slučaj u kojem se možete drogirati zmijskim otrovom.

Zmijski je otrov koktel sline enzima i lipida, a ta se izmišljotina mijenja od vrste do vrste. Otrov dolazi u nekoliko varijanti, kao što su hemo otrov (oštećuje tkiva i sprječava zgrušavanje krvi), cardio otrov (uzrokuje depolarizaciju srčanog mišića i nepravilno kucanje) i neuro otrov (uzrokuje privremenu paralizu i prestanak disanja).

Zahvaljujući brojnim varijacijama u proteinskom sastavu zmijskog otrova, svi zmijski ugrizi ne uzrokuju jednaku fiziološku reakciju. Čegrtuše često imaju hemotoksični otrov, dok kobre obično sadrže neurotoksični otrov.

Kineska kobra

U izvješćima o zmijskim otrovima, kobrin se otrov najčešće spominje kao rekreativna droga. Malo je biokemijske pozadine koja bi ukazivala da ova rekreativna droga djeluje. Idealnog naziva cobratoxin, komponenta kobrinog otrova, uzrokuje paralizu sprečavanjem male molekule acetilkolina da se veže uz nikotinske acetilkolinske receptore, isključujući tako sinaptički prijenos. Privremeno je niska razina paralize povezana s nekim rekreacijskim drogama, što kobre čini idealnom metom za korištenje sve dok se hemotoksični učinci mogu izbjeći.

Izvješća iz Indije su u veljači 2012. god. tvrdila da su sudionici zabava pili tablete koje sadrže kobrin otrov kao aktivni sastojak, kao i sušeni otrov šprican laganim pićima i alkoholom. Tablete, nazvane K-72 i K-76 dostižu cijenu od 400$ do 500$ po dozi, što je deset puta više od poznate cijene ekstazija u Indiji. Kemijski sastojci i učinci K-72 i K-76 nisu opisani, ostavljajući tako stvarni sadržaj suhog otrova po tableti nepoznatim.

Prethodni novinski izvještaji pišu da su K-72 i K-76 šifrirani nazivi koje koriste krijumčari za tekući otrov. Drogeraška udruženja obično koriste zmije otrovnice kako bi prokrijumčarili nedopuštene droge jer se carinici rijetko usuđuju otvoriti kavez.

Zbog dosljednosti zmijskog otrova, sušenje tekućine nije lagana zadaća. Voda u otrovu neće ishlapjeti ako se primjerak ostavi kako bi se osušio, što zahtjeva proces od nekoliko koraka u kojem je otrov liofiliziran.

Zmijsko vino

Kobre natopljene u rižinom vinu ili etilnom alkoholu se često koriste kao lijek ili kako bi se pokrenuo poprilično bizaran vikend. Ovo zmijsko vino je vrlo opojna supstanca zbog otapala – zrna alkohola – koje konzumenti osjećaju, a koji  prožima tekućinu s tjelesnim tekućinama zmije.

Pijenje zmijskog vina je u osnovi bezopasno s obzirom da je zmijski otrov napravljen od proteina koji su odvijeni i postaju neaktivni zbog alkohola. Konzumiranje suhog otrova se smatra opasnijim od gutanja otrova s alkoholom jer proteini ulaze u tijelo u svojem sklopljenom, operativnom stanju. Mala količina suhog otrova, ukoliko se ispravno otopi u tijelu, može dovesti do kaskade događanja fizičkih učinaka povećavajući broj otkucaja srca, vrtoglavicu i otupjelost – ukratko, reakcije slične nekim opojnim drogama.

Nakon ispijanja boce zmijskog vina, neki avanturističko nastrojeni konzumenti razrežu i jedu zmijsku iznutricu. Neki krenu drugim,  visceralnim putem kada zmiju konzumiraju s alkoholom dok barmen siječe zmijsku utrobu i prelijeva ju svježom tekućinom izravno u gutljaj zmijskog vina.

Festival ugriza zmije

Ugriz zmije je najizravniji način opijanja koji pri nekim vrstama zmija nije smrtonosno. Dokument iz 1990. god., u kojem je istraživan učinak zmijskog ugriza na heroinsku ovisnost, je pokazao da ovisnici preferiraju ugriz nad heroinom i ne osjećaju posljedice odvikavanja kada prođe nekoliko dana bez ugriza.

Indijski su liječnici izvijestili o dva slučaja u kojima su osobe namjerno dozvolile kobrama da ih ugrizu kako bi se opili. Kod oba je korisnika zabilježena povijest korištenja droga i zmijski je otrov pridodan njihovom repertoaru zbog svojih psihoaktivnih učinaka.

Uz oskudnu količinu informacija o dostupnim rave-tabletama začinjenim zmijskim otrovom, nemoguće je potvrditi da tableta od 500$ sadrži bilo kakav otrov. Međutim, ukoliko ste zainteresirani za stavljanje zmije u svoju kuću i istovremeno proširenje svojeg ormarića s alkoholom, zmijsko je vino dostupno u prodaji. Jedini siguran način da se uvjerite da zaprimate umirujući učinak zmijskog otrova jest taj da odaberete pravu vrstu zmije i onda joj dozvolite da vas ugrize. No to je avantura koju vjerojatno većina nas neće uzeti u obzir.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.