TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Najbolje znanstvene fotografije

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

Matrix World

Live Science

Rijedak prijelaz Venere ispred Sunca, događaj koji ljudi koji sada žive na Zemlji više nikada neće biti u prilici vidjeti. Planeta Venera – malena tamna točka prolazi ispred užarenog lica naše najbliže zvijezde.

Tranzit Venere ispred Sunca je jedan od najrjeđih nebeskih događaja vidljivih sa Zemlje, zbog toga su ga mnogi znanstvenici i astronomi amateri promatrali u utorak 05.06.2012. Zemljanima Venera prolazi ispred Sunca svakih 105 godina.

Sablasna Venera.

Sablasna Venera

Tranzit venere ispred Sunca, snimljen iz Langdona u North Dacota u SAD-u, 05.06.

Neuhvatljivi jaguari. Fotografija vlasništvo Panthere.

Neuhvatljivi jaguari

Po prvi put su kamere snimile mladunce divljeg jaguara na plantažama uljanih palmi u Kolumbiji, ovu vijest je objavila lokalna organizacija za očuvanje prirode 06.06.2012., s nadom da će uspjeti zaštititi divlje mačke od izumiranja, naročito zbog činjenice da su jaguari počeli zalaziti u plantaže palmi jer je uništeno njihovo prirodno stanište.

Organizacija za očuvanje prirode pod nazivom Panthera, je postavila skrivene kamere u mnogobrojnim plantažama uljane palme u dolini Magdalena River. Na koncu su uspjeli snimiti ovu sliku mužjaka jaguara i ženke jaguara s dva mladunca, također su uspjeli snimiti video snimku s mužjakom jaguarom.

Rupa u nebu.

Rupa u nebu

Snimka prstena od oblaka stvorenog oko zone visokog tlaka u središtu fotografije je napravljena sa satelita Aqua 05.06.2012. Visok tlak u gornjim slojevima atmosfere je uzrokovao stvaranje ove rupe u oblacima iznad obale Tasmanije, na takav način je stvorena rupa s dijametrom od 1.000 kilometara.

Šareni račić bokser.

Šareni račić s čudesnim čekićima

Kada bi morska bića bili junaci Marvelovih stripova, škamp bogomoljka paun bi bio Thor. Ovi šareni rakovi imaju na vrhu para nožica čekiće s kojima razbiju svoj plijen s akceleracijom metka kalibra 0,22 – gotovo kao super heroj s mitološkim oružjem.

Znanstvene studije su otkrile tajnu škampa bogomoljke pauna i njegovih čekića i to na molekularnom nivou. Čini se da su njegove nožice adaptirane na takav način da mogu zadavati udarce bez prestanka a da se ne slome. Znanstvenici su već sad počeli kopirati prirodnu adaptaciju ovog raka kako bi stvorili materijale nalik na prirodne koji bi mogli poboljšati brojne stvari od brodskih propelera do sigurnije zaštite od metaka.

Kozmički sraz.

Kozmička kataklizma

Prošli tjedan su znanstvenici objavili da su sigurni kako je kolizija između naše galaktike i Andromede jedna od dvije stvari koje mogu biti potpuno sigurni da će se dogoditi u dalekoj budućnosti. Druga stvar za koju su sigurni da će se jednog dana ugasiti je naše Sunce.

Sudar naše galaktike i Andromede će se dogoditi zbog ogromne gravitacijske sile koja privlači obije galaktike sve bliže, ovi super teški „otoci“ u univerzumu su preko trilijun puta teži od mase Sunca.

Najstariji objekti u univerzumu.

Najstariji objekti univerzuma

Najnovije NASA-ine opservacije uz pomoć teleskopa su otkrile objekte za koje se smatra da su najvjerojatnije među prvima kreiranima u univerzumu, fotografija ih prikazuje s nevjerojatnim detaljima.

Blijedi objekti prikazani u infra crvenom spektru su snimljeni teleskopom Spitzer, smatra se da bi oni mogli biti masivne zvijezde ili crne rupe, no one su toliko daleko da ih se ne može individualno promatrati.

Znanstvenici smatraju da se univerzum stvorio Big Bangom prije 13,7 milijarde godina. Isprva je univerzum bio pre vruć i pre zbijen kako bi čestice bile stabilne, no nakon što su se formirali prvi quarkovi, koji su se grupirali kako bi stvorili protone i neutrone, nakon čega je slijedila kreacija prvih atoma. 500 milijuna godina nakon Bing Banga – nastale su prve zvijezde, galaktike i crne rupe.

Bijele psine.

Dupljaci

Dvije populacije bijelih psina iz mora oko Australije mogu izgledati isto, ali su znanstvenici otkrili kako se one genetički jako razlikuju, što stvara probleme kod očuvanja obije grupe jer im se broj značajno smanjio.

„Genetičke odlike bijelih psina zapadno od Bassovog tjesnaca su drugačije od onih koji se nalaze u morima istočne Australije, iako ne postoje fizičke barijere između dvije regije, genetika je različita, a mi ne znamo zašto,“ rekao je John Pandolfi – voditelj istraživača u ARC Centre of Excellence for Coral Reef Studies, na Sveučilištu u Quenslandu.

Šarena Vesta.

Obojana Vesta

Novi video kojeg je snimila NASA-ina letjelica pokazuje ogromni asteroid Vestu i njezinu kompleksnu površinu u začuđujućim živopisno obojanim detaljima.

Video je snimljen u visokoj rezoluciji s umjetnim prikazom boja, napravila ga je letjelica Dawn koja je snimcima stvorila 3D model Veste. Dawn je orbitirala oko Veste na visini od 530 kilometara. Vesta je drugi najveći objekt u asteroidnom pojasu koji se nalazi između Marsa i Jupitera.

Psina bik.

Ogromna psina bik iznenadila znanstvenike

Za znanstvenika Neila Hammerschlaga to je bila sasvim obična nedjelja. Krstario je brodom oko grebena Florida Keysa, lovio je morske pse, ne zbog trofeja već zbog istraživanja koje pokušava spasiti ove ribe. Na mnogim mjestima na zemlji ove ikone predatora nestaju.

Hammerschlag pomoćni profesor na sveučilištu Miamija i direktor programa zaštite morskih životinja centra R.J. Dunlap, provodi svaki vikend u akvatoriju južne Floride kako bi hvatao morske pse za pregled.

Teksaška olujna super-ćelija.

Olujni oblaci na teksaški način

Tmurni oblak koji se napravio prije tri tjedna nad predjelom Teksasa nalikuje CGI efektu iz kakvog filma blockbustera. Iz njega se stvorio tornado u blizini grada Adriana 21.05.2012., i to točno ispred postavljenih kamera, što je omogućilo nevjerojatan pogled na silinu prirode.

Eksperti tvrde da je oblak u obliku letećeg tanjura bio vrlo ozbiljan oblik takozvanih olujnih super-ćelija. „Mi na slici vidimo dobro oblikovanu super-ćeliju oluje koja se rotira, na dnu oblaka se može vidjeti „obruč“ i „zid“ od kondenzacije koja oblikuje vrtložnu oluju,“ rekao je meteorolog Atmosferskog Znanstvenog Istraživačkog Centra državnog sveučilišta u New Yorku u Albanyju.