U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH

Može li smanjenje stresa biti tako jednostavno?

Prevela i uredila: urednici MW-a

Matrix World

GreenMedInfo

U današnje doba, stres i tjeskoba su očekivani u svakodnevnom životu – u tolikoj mjeri, da ako ne doživite ova emocionalna stanja makar povremeno onda vjerojatno ne obraćate pozornost na ono što se događa u svijetu oko vas.

Lijekovi protiv anksioznosti su moćni, ali i opasni, također izazivaju i ovisnost, te povlače za sobom simptome koji mogu biti toliko jaki da stvaraju epileptičke napadaje, anksioznost i niz štetnih učinaka na zdravlje. Paradoksalno, simptomi su identični samim stanjima zbog kojih je i  poduzeto liječenje – naročito oni benzodiazepinske klase koja uključuje Xanax i Klonopin.

Ružino ulje je jedno od najsvestranijih baznih ulja. Pomaže kod nesanice, spazama dišnog sustava, crijeva i mišića, smiruje želudac, regulira proizvodnju žuči i štiti jetru, pomaže kod bakterijskih infekcija te je poznati antidepresiv. Također se koristi i za masažu kod glavobolja te je odlično za njegu kože, desni i korijena kose.

Zbog ove činjenice, prirodna alternativa je sada potrebna više nego ikad, ako želimo imati priliku boriti se protiv ovakvog svakodnevnog  poremećaja. U nevjerovatnom otkriću objavljenom 2002. godine u Japanskom časopisu za farmakologiju istraživači su otkrili da jednostavno udisanje pačulija i ružinog ulja smanjuje aktivnost simpatikusa za 40%, s ružino ulje smanjuje koncentraciju adrenalina za 30%.

Mnogi cvjetovi, u stvari, su jedinstveno pogodni za umirivanje ljudskog tijela i duše. Također je proučavano i ulje lavande zbog sposobnosti da umanji stres, anksioznost, agresivnost i razinu kortizola, uz dvadesetak drugih terapijskih svojstava.

Aromaterapija omogućuje djelovanje izravno do mozga kroz nos putem malih molekula koje se nalaze unutar eteričnog ulja.

Aromaterapija, naravno, djeluje aromom koji aktivira limbički i mirisni sustav. Umjesto ingestijom kemijskog lijeka ili čak biljnom varijantom, aromaterapija omogućuje djelovanje izravno do mozga kroz nos putem malih molekula koje se nalaze unutar eteričnog ulja. To također osigurava visoku granicu sigurnosti u odnosu na oralni unos ili putem inekcija. Stres i anksioznost su samo dvije od 30 medicinskih i / ili psihičkih aplikacija koje su proučavane u vezi s aromaterapijom.

O nepotrebnosti i štetnom djelovanju antidepresiva više možete pročitati ovdje.