SVIJET POD LUPOM

Prirodna čudesa uvijek će biti izvor najčišće ljepote – Dio: 1

Autor: Eva Herceg

Priroda je puna čudesa od kojih zastaje dah, na žalost moderan čovjek zbog stresnog i užurbanog života gotovo i nema vremena ili volje uživati u ljepotama koje nas okružuju na svim stranama svijeta.

Photo by Francis_flflam.

Plava špilja na otoku Kapri

Plava špilja je prirodna atrakcija na obali otoka Capri u Italiji i smatra se jednom od najljepših morskih špilja jer je ispunjena blistavom plavom vodom. Privlačna boja rezultat je prolaska sunčeve svjetlosti kroz pukotine u špilji koje stvaraju plavu refleksiju.

Špilja na Kapriju u Italiji. Photo by Michael Herr.

Dva otvora osiguravaju prolaz svjetla na ulaz u pećinu: mali, pozicioniran na liniji vode, koji je korišten kao ulaz i jedan deset puta veći, smješten dva metra iznad ulaza, koji je izvor plave boje.

Photo by Michael Herr.

Drveće zvano Zmajeva krv, Socotra

Intrigantna prirodna kombinacija vapnenačkih klifova, drevni granitni masivi i visoravan crvenog pješčenjaka. Socotra je najveći otok arhipelaga istoga imena i dom prekrasne vrste: Zmajevog drveta.

Photo by Harf Zimmermann.

Prema Wikipediji: Zmajevo drvo karakterizira jedno ili više debala koji rastu do 12m (nekada i više), s gustim pokrovom debelog lišća u obliku kišobrana. Raste sporo, treba mu oko deset godina da naraste metar. Mlado drveće ima samo jedno deblo; razgrana se kada drvo procvjeta, kada dva izdanka u bazi cvijeta počinju rasti kao dio debla.

Photo by Stefan Geens.

Polja tulipana u Nizozemskoj.

Polja tulipana

Polja tulipana uvijek su bila pojam fascinacije. Ovdje se nalaze fotografije koje pokazuju intrigantan spektakl boja kojima tulipani mogu cvjetati. Ali nisu samo tulipani ti koji mogu napraviti tako obojane efekte.

Polja tulipana iz zraka.

Po Nizozemska.nl, sezona promatranja cvijeća u Nizozemskoj počinje: „U ožujku sa šafranom kojega slijede blijedožut i žut narcis. U travnju cvjetaju zumbul i tulipan, nekada čak do sredine svibnja, ovisno o vremenu. Kasnije, u kolovozu, vrijeme je gladiola. No završetak proljeća nikada ne označava završetak cvjetanja, Nizozemska je i dalje vrt.

Tulipani s vjetrenjačom u pozadini.

Šuma stijena u kini.

Šuma stijena, Shilin, Kina, neobične stijene pokazuju u nebo

Šuma stijena u Shilinu locirana je u Lunan Yu autonomnoj regiji u Kini. Ova neobična „šuma“ postoji preko 270 milijuna godina, još od doba paleozoika i Kinezi je smatraju svjetskim čudom.

Shilin Šuma stijena sastoji se od krševitih formi s jedinstvenim vapnencem (sedimentarno kamenje s velikim postotkom minerala), koje je ispiralo more i stvorilo grupu sivo-crnih stijena i kamenih stupaca. Šuma stijena ima nekoliko neobičnih karakteristika: sastoji se od tisuća šiljatih stijena koje se uzdižu prema nebu, visine između 5 i 30m koje daju impresiju vrlo guste šume starog drveća.

S površinom od oko 400km4, Shilin šuma je jedna od mnogo prekrasnih mjesta Kine. Neki je čak zovu „prvim svjetskim čudom“.

Rižine terase Banaue, osmo svjetsko čudo  

Rižine terase Banaue drevne su strukture napravljene ljudskom rukom, a stare su od 2000 do 6000 godina uklesane u Ifugao na planinama Cordillera na Filipinima od predaka urođeničkih ljudi. Ove terase većinom napravljene ljudskom rukom smatraju se „osmim svjetskim čudom“ a lokalno stanovništvo i dalje koristi terase za sadnju povrća i riže.

Ove terasaste strukture smještene su na 1500m nadmorske visine i pokrivaju planine na 10,360 km4 . Preci plemena Ifugao koristili su efikasan sustav za navodnjavanje koji je donosio vodu iz kišnih šuma na terase da njeguje „leteću zemlju“.

UNESCO je 2001.g. proglasio Banaue Rižine terase svjetskom baštinom koja je mješavina socijalno-kulturalnog, ekonomičnog, vjerskog i političkog okoliša kao dio kulturalnog krajolika.

U nekoliko posljednjih godina razvio se turizam koji pruža aktivnosti za posjetioce poput tradicionalnog razgledavanja terasa i pješačenja do plemena. Posebna atrakcija je Mumbaki, doktor-vještac koji izvodi spiritualne rituale iscjeljivanja.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.