SVEMIR KROZ TELESKOP

Iz svemira detektiran „srčani ritam“ atmosfere Zemlje

Prevela i uredila: Barbara Arbanas Kovačević

Live Science

Bljeskovi munja na nebu iznad Zemlje, koji se odigravaju 50 puta svake sekunde, raspršuju elektromagnetske valove koji kruže oko atmosfere planeta. Neki se od tih valova kombiniraju i pojačavaju svoju snagu, stvarajući nešto što je slično otkucajima srca atmosfere što znanstvenici mogu detektirati s tla i koristiti kako bi bolje shvatili narav atmosfere i vrijeme koje ona stvara.

Po prvi puta, znanstvenici su detektirali taj srčani ritam – nazvan Schumannova rezonanca – iz svemira. Ovo otkriće je bilo iznenađujuće jer se za rezonancu smatralo da je ograničena na određenu regiju u atmosferi, a to je između tla i sloja zemljine atmosfere zvanog ionosfera.

Istraživači nisu očekivali da će primjetiti te rezonance u svemiru, rekao je Fernando Simoes, znanstvenik s NASA-inog Goddard centra za svemirske letove u Greenbeltu, Maryland. Ali pokazalo se da energija curi, a to otvara mnoge mogućnosti za proučavanje našeg planeta odozgo.

Simoes je bio koautor istraživanja otkrivanja te rezonance koju je napravio satelit američkog ratnog zrakoplovstva za komunikacije/navigaciju i raspršenje sustava vremenske prognoze (C/NOFS).

Simoes fenomen rezonance objašnjava ovako:

Zamislite ljuljačku kako se njiše. Ako gurnete ljuljačku u trenu kada dosegne vrh svojeg luka, dodajete brzinu. Gurnite ju unatrag usred ljuljanja, usporit ćete ju.

Kada je riječ o valovima, rezonanca se ne pojavljuje zbog guranja kao kod ljuljačke, nego zbog serije preklapajućih valova koji su tako sinkronizirani da se vrhovi poravnaju s drugim vrhovima, a dolovi se poravnaju s drugim dolovima. To prirodno vodi do većeg vala od onog kojeg vrhovi i dolovi međusobno poništavaju.

Valovi koje stvaraju munje ne izgledaju kao oceanski valovi koji se uzdižu i spuštaju, ali još uvijek osciliraju uz područja veće i manje energije.

Ovi valovi ostaju zarobljeni unutar atmosferskog plafona stvarajući niži rub ionosfere koja je ispunjena nabijenim česticama i počinje na visini od oko 96 km na nebu.

Rezonanca valova proizvedenih munjama će se dogoditi samo na određenim zlatnim mjestima gdje je val barem (ili dvostruko, trostruko itd.) dugačak kao obujam Zemlje. To je val iznimno niske frekvencije koji može biti nizak i do 8 hertza – poneki i sto tisuća niži od najniže frekvencije koju koriste radijski valovi kako bi poslali signale do AM/FM radija.

Dok taj val pluta oko Zemlje, udara u savršenu točku kao što je ona gdje su vrhovi i dolovi poravnani što uzrokuje da valovi djeluju u rezonanci i napumpavaju originalni signal.

Iako su bile predviđene 1952. god., Schumanove rezonance nisu bile pouzdano mjerljive do 1960-ih. Od tada su znanstvenici otkrili da varijacije u rezonancijama korespondiraju s promjenama godišnjih doba, solarnom aktivnošću, aktivnošću u magnetskom okruženju Zemlje, raspršenju vode u atmosferi i ostalim fenomenima vezanim uz Zemlju.

Postoje na stotine, možda tisuće istraživanja tog fenomena i kako oni sadrže naznake shvaćanja zemljine atmosfere, rekao je koautor istraživanja i znanstvenik s Goddarda Rob Pfaff. Ali sva su bazirana na mjerenjima na tlu.

C/NOFS satelit ih je mjerio s visina od 400 do 800 km. Tim je otkrio da se rezonancija pokazuje u skoro svakoj orbiti koju je C/NOFS napravio oko Zemlje, što je dodalo oko 10 000 primjera.

Dok modeli ukazuju da bi rezonancija trebala biti zarobljena pod ionosferom, za energiju je poznato da curi kroz nju. Nalazi znače da će modeli trebati biti prilagođeni kako bi uračunali granice propuštanja, a također i da postoji novo oruđe za razumjevanje ionosfere i električnih doganja u atmosferi.

U kombinaciji s mjerenjima s tla, to nam pruža bolji način proučavanja munja, grmljavina i nižeg sloja atmosfere, rekao je Simoes. Sljedeći je korak pokušati shvatiti kako najbolje iskoristiti to oruđe iz ove nove točke gledišta.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.