SVEMIR KROZ TELESKOP

Na površini Sunca snimljene ogromne vrtložne oluje s nevjerojatnim detaljima!

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

Matrix World

Mail Online

Jako je teško Sunce zamisliti kao nešto više, od onoga što vidimo sa Zemlje – velike sjajne vatrene lopte koja grije i osvjetljava našu planetu. No Sunce je – gledajući ga izbliza – zaista nevjerojatno, nalikuje uzburkanom moru vatre koje se komeša kako se vodikovo gorivo troši kroz eksplozije koje traju već pet milijardi godina.

Gotovo umjetničke i „vanzemaljske“ fotografije Sunca je napravio entuzijast i solarni fotograf Alan Friedman, snimajući ga iz opservatorija Mount Wilson koji se nalazi u blizini Los Angelesa u Kaliforniji.

Na fotografiji koju je napravio Alan se lijepo vidi koliko je površina sunca turbulentna. Kliknite na sliku kako biste je pogledali preko cijelog ekrana.

Alan je izjavio Discovery Newsu, da je prvu majstorsku fotografiju Sunca napravio dan prije tranzita Venere ispred naše zvijezde koji se dogodio ranije ovog mjeseca.

On je spremao svoje uređaje za snimanje kako bi bio što bolje spreman za snimanje tranzita Venere, zahvaljujući svim Alanovim pripremama mi danas možemo vidjeti burne gornje slojeve Sunca koji su u znanstvenom žargonu poznati pod nazivima; fotosfera i kromosfera.

Kromosfera je duboka nevjerojatnih 2.000 kilometara – iako je to u stvari samo djelić sunčevog dijametra koji iznosi 1.380,000 kilometara – što je 110 puta veće od Zemlje.

S obzirom da je manje gusta od zemljine atmosfere praktično je nevidljiva, iako je – kako vidimo na fotografijama – odgovorna za vrtložne uzorke koje možemo primijetiti na fotografijama.

Kada je započeo veliki događaj – prolaz Venere ispred Sunca, Alan je napravio ovu predivnu sliku s malenim planetom koji prolazi ispred užarenih vrtloga naše zvijezde.

Fotografija Alana Friedmana s Venerom koja prolazi ispred Sunca. Kliknite na sliku kako biste je pogledali preko cijelog ekrana.

Tranzit Venere ispred Sunca (gledajući iz pravca Zemlje. Op. Ur.) se neće dogoditi narednih 105 godina – tako da su ove Alenove fotografije važne za naredne generacije kao i za mnoge agencije kao što je NASA i za različite opservatorije koje nisu imale priliku zabilježiti ovaj važan trenutak.

Alan koji se inače bavi dizajnom je rekao slijedeće:

„Postavio sam svoju opremu na Mount Wilsonu dan prije tranzita venere, kako bi testirao sve dijelove opreme i kako bi bio siguran da će na dan tranzita sve raditi kako treba. Sam prolaz je bio fantastičan događaj… s definitivnom najboljim prikazom Sunca koji sam ikada doživio.“

Fotografije su napravljene s najnovijom kamerom Grasshopper Express od šest megapiksela, uz pomoć  posuđenog refraktora iz astrofizike i Solarmax filterom na objektivu teleskopa od 0,9 metara.

Želite li pogledati još Alanovih fotografija posjetite web stranicu: Averted Imagination.