SVEMIR KROZ TELESKOP

Građevni blokovi DNK pronađeni u meteoritima iz svemira

Prevela i uredila: Barbara Arbanas Kovačević

Live Science.com

Istraživači su potvrdili postojanje komponenti DNK u izvanzemaljskim meteoritima. Različiti timovi znanstvenika su otkrili određeni broj molekula koje su povezane s vitalnim drevnim biološkim procesima dodajući tako težinu zamisli da su najraniji oblici života na Zemlji možda djelomično stvoreni od materijala s planeta iz svemira, a koji su pristigli na Zemlju.

Ranije je istraživanje otkrilo raspon građevnih blokova života u meteoritima, kao što su amino kiseline koje stvaraju proteine. Takvo kamenje iz svemira je možda bio vitalan izvor organskih sastojaka koji su podignuli život na Zemlji.

Istraživači su također pronašli nukleobaze, ključne sastojke DNK, u prijašnjim meteoritima. Međutim, bilo je teško dokazati da te molekule nisu kontaminirane izvorima s Zemlje.

„Ljudi već 50 godina pronalaze nukleobaze u meteoritima i pokušavaju otkriti jesu li one biološkog porijekla ili nisu,“ koautor istraživanja Jim Cleaves, kemičar s Carnegie instituta iz Eashingtona je izjavio za SPACE.com.

Kako bi potvrdili da je bilo koja od nukleobaza pronađena u meteoritima izvanzemaljskog porijekla, znanstvenici su koristili najmodernije znanstvene tehnike analize uzoraka dobivenih iz desetak meteorita – 11 organsko bogatih meteorita nazvanih ugljikovi hondriti i jedan naziva ureilit što je vrlo rijetka vrsta meteorita različitog kemijskog sastava. To je bilo prvi puta da su svi, osim dva meteorita, analizirani imaju li nukleo.

Tehnike analize su istražile masu i druge značajke molekula kako bi odredile prisutnost izvanzemaljskog nuklea i kako bi se provjerilo da slučajno nije došao iz okolišnog područja.

Dhofar 979 urelit

Dva ugljikova hondrita su sadržavala raznolik niz nuklea i strukturalno sličan sastav poznat pod nazivom nukleo analog. Zanimljivo, tri od tih nukleo analoga su vrlo rijetka u biologiji Zemlje i nisu pronađeni u uzorcima tla ili leda u blizini područja gdje su meteori prikupljeni u granicama od po milijardu dijelova njihovim tehnikama otkrivanja.

„Otkriće nukleo spojeva koji se inače ne nalaze u zemljinoj biokemiji snažno podupire izvanzemaljsko porijeklo,“ rekao je Cleaves.

„Na početku se ovog projekta činilo da su nukleo u tim meteoritima bili zemaljska kontaminacija – ovi su rezultati meni bili veliko iznenađenje,“ rekao je za SPACE.com koautor istraživanja Michael Callahan, analitičar kemije i astrobiolog s NASA-inog Goddard centra za svemirske letove.

Laboratorijski eksperimenti su pokazali da kemijske reakcije amonijaka i cijanida, sastojaka koji su česti u svemiru, mogu stvoriti nukleo i nukleo analoge vrlo slične onima pronađenim u ugljikovim hondritima. Međutim, razlikovale su se relativne brojnosti tih molekula između eksperimenata i meteorita što bi moglo biti zbog daljnjeg kemijskog i toplinskog utjecaja iz svemira.

Ovi nalazi otkrivaju da su meteoriti možda služili kao molekularni set alata koji su pružili osnovne građevne blokove za život na Zemlji, rekao je Cleaves.

„Sve su  to implikacije o porijeklu života na Zemlji i potencijalno negdje drugdje,“ rekao je Callahan. „Jesu li ovi građevni blokovi života prenešeni na druga mjesta gdje bi mogli biti korisni? Mogu li alternativni građevni blokovi biti korišteni kako bi izgradili i druge stvari?“

Ugljikov hondrit

U drugačijem istraživanju, istraživači su otkrili molekule koje stvaraju ključne dijelove vitalnog biološkog puta, ciklus limunske kiseline, u velikom broju ugljikovih hondrita.

Mnogi stručnjaci za ciklus limunske kiseline smatraju da je „jedan od najstarijih bioloških procesa“, rekao je za SPACE.com koautor istraživanja George Cooper, kemičar s NASA-inog Ames istraživačkog centra. „Jedna od funkcija ovog ciklusa je disanje, kada organizmi otpuštaju ugljični dioksid.“

„Uvijek je uzbudljivo pronaći izvanzemaljske i 4,6 milijardi godina stare organske sastave koji su možda igrali ulogu u stvaranju ranog života,“ dodao je Cooper.

Cleaves, Cooper i njihovi kolege su detalje svojeg istraživanja objavili u kolovozu pod Zbornikom radova nacionalne akademije znanosti.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.