PONERIZACIJA DRUŠTVA

Ubijena iranska molekularna znanstvenica

Prevela i uredila : Barbara Arbanas  Kovačević

Matrix World

dailymail.co.uk

Detektivi koji istražuju ubojstvo iranske molekularne znanstvenice koja je ustrijeljena u svojem vozilu dok se vraćala kući, vjeruju da ju je netko pratio ili da ju je netko čekao.

Gelareh Bagherzadeh, 30, koja je lobirala u ime civilnih prava iranskih žena, je pogođena jednim metkom koji je ušao kroz prozor sa suvozačeve strane dok je ona mobitelom razgovarala s bivšim dečkom.

Njezin se automobil tada otkotrljao u garažna vrata nekoliko metara od kuće njezinih roditelja u zajednici Townhouse jugozapadno od Houstona u Teksasu.

Motor automobila je još uvijek radio kada je policija pronašla njezino tijelo za volanom oko 12:30 sati u ponedjeljak 16. siječnja.

Prema policijskom izvještaju, netko je prišao sa suvozačeve strane automobila i upucao ju iz neposredne blizine.

Opisujući što je bivši dečko čuo, narednik iz Odjela za ubojstva Richard Bolton je za KHOU-TV izjavio: „On je začuo tup udar – ne prisjeća se da je čuo pucnjeve, nego glasan tupi zvuk – i zatim škripu. Rekao je da je zvučalo kao da se netko odvozi.“

Narednik Bolton je izjavio da je policija ispitala bivšeg dečka, ali on u ovom slučaju nije predmet obrade.

Bagherzadeh je bila studentica molekularne genetske tehnologije na Dr. Anderson centru za rak u Houstonu. Također je aktivno promovirala prava iranskih žena, rekao je glasnogovornik policije Victor Senties.

„Čini se da je ona bila jedna od onih koji bi protestirali i bila je vrlo poznata u zajednici za borbu za prava iranskih žena jer je konstantno protestirala,“ rekao je za Houston Chronicle.

Senties je izjavio da je još nejasno da li je njezina smrt povezana s pozadinom njezinih aktivnosti.

Susjed je bio taj koji je čuo zvuk razbijanja stakla i koji je prvi pozvao policiju.

Policajac J. C. Padilla je rekao: „Kada je policajac stigao, kotači automobila su se još uvijek okretali. Morao je posegnuti i ugasiti motor.“

Vlasti su zaprimile dva poziva unutar vremena od 45 minuta u vezi pucnjeva u tom području. Nije poznato da li su povezani.

Policija nudi nagradu od 5000 $ svakome tko ponudi bilo kakvu informaciju o slučaju.

Bakherzadehg  pri jednoj od demonstracija; fotografija Jason Witmer

Istražitelji iz Policijskog odjela Houstona trenutno pretražuju video zapise sa susjednog nadzornog sustava pokušavajući zaključiti što se dogodilo.

Lokalno stanovništvo i članovi zajednice su zapanjeni činjenicom da se tako nasilan zločin odigrao u susjedstvu u kojem, prema riječima stanovnika Oguza Orhova, ‘ne čujete ni promet’.

Sherise Mousa, koja je čula pucnjeve i koja živi i području niskog kriminaliteta, je rekla za Fox News: „Zastrašujuće je jer živim ovdje i samohrana sam majka.“

Narednik Padilla je dodao da Woodway Point nije mjesto kamo policija biva često pozivana.

Bagherzadeh je bila jedna od utemeljitelja Sabz Houstona, lokalne iranske organizacije koja potiče promjene u trenutnoj iranskoj vlasti. Prijatelji ju opisuju kao dragu i pametnu.

Grupa se sastoji od 30 članova – većinom studenata – koji na miroljubiv način protestiraju za slobodu i promjene u vlasti.

Pojavila se na internetskoj snimci koju je snimio Houston Chronicle 2010. god. u o njezinom učestvovanju u nizu protesta protiv Ahmadinejadove vlade. Ona je tijekom intervjua, poput mnogih drugih protestanata, odbila dati svoje prezime zbog straha od progona.

„Naši istražitelji trenutno pokušavaju ustanoviti da li ju je netko pratio,“  izjavio je glasnogovornik policije Victor Senties za CultureMap, napominjući da je nejasno da li njezini protesti igraju ulogu u ubojstvu.