PONERIZACIJA DRUŠTVA

Fluorid u pitkoj vodi je povezan s lošim rezultatima na testovima inteligencije kod djece

Autor: urednici MW-a

Kineska studija otkriva da djeca koja piju puno vode s vrlo visokom razinom fluorida postižu lošije rezultate na testovima inteligencije u usporedbi s onima koji su izložena nižim koncentracijama.

Ovo je jedna od prvih studija o ljudima koja je otkrila da je previše fluorida povezano s lošijim rezultatima na testovima inteligencije. Potrebno je više informacija da bi se utvrdilo da li je ukupna unesena količina fluorida u vodi iz slavine, iz proizvoda široke potrošnje i iz drugih izvora dovoljna da spriječi razvoj mozga kod djece koja žive u Americi i drugim zemljama gdje je fluoridizacija uobičajena.

Fluor je plin svijetložute boje, oštra i prodorna mirisa, koji je je vrlo reaktivan – što je tipično za elemente njegove skupine, ali on je najžešći. Često ga u obliku njegovih iona (atoma fluora s jednim dodatnim elekronom), nalazimo u pastama za zube. U prirodi se nalazi gotovo isključivo u spojevima, najvažniji su mu minerali fluorit CaF2 i kriolit Na3AlF6. Fluorovi su spojevi normalna sastojina zubne cakline i kosti, a nalaze se i u nekim biljkama.

Fluor je izuzetno otrovan, a također i otopine fluorida. Fluor i njegovi spojevi izazivaju upale i teško izlječive rane na koži i sluznicama, posebno u očima i dišnim organima. Pri malim koncentracijama para fluora i nekih njegovih spojeva ozljede nastupaju nekoliko sati nakon izlaganja bez prethodnih simptoma, stoga je pri radu s njima potrebno koristiti zaštitnu odjeću.

Studiju pod imenom „Izloženost arsenu i fluoridu u vodi za piće: rast i kvocijent inteligencije kod djece u okrugu Shanyin, Shanxi provincija, Kina“ proveli su 2007. godine autori: Wang SX, ZH Wang, XT Cheng, J Li, ZP Sang, XD Zhang, LL Han, SY Qiao, ZM Wu i ZQ Wang.

Natrijev fluorid je sastavni dio otrova za štakore, taj isti otrov je lijek kao sastavni dio pasta za zube, vodica za ispiranje usta, gelova za zube te vode.
Slika je vlasništvo DeesIllustration.com

Autori studije su pregledali  524 djece u dobi od 8 do 12 godina u kineskoj provinciji Shanxi povodom izloženosti fluoridu u odnosu na intelektualno funkcioniranje i rast. Njihove obitelji su izložene svakodnevnim visokim koncentracijama fluorida u vodi koju konzumiraju. Djeca su se uspoređivala s  kontrolnom skupinom djece koja su odabrana iz tri obližnja sela, a unose nisku koncentraciju fluorida iz vode. Sva djeca su živjela u područjima sa sličnim geografskim i  kulturnim uvjetima te socioekonomskom razvoju.

Analiza se provodila na prikupljenim uzorcima urina kroz fizikalne testove na fluorid. Medicinski obučeni profesionalci proveli su  standardizirane neurorazvojne i motoričke testove.

U skupini djece izloženoj visokim koncentracijama fluorida izmjerena je vrlo visoka koncentracija od 8,3 miligrama po litri (mg/l), dok je voda u kontrolnoj skupini sadržavala samo 0,5 mg/l fluorida.

Postotak djece s IQ manjim od 70 povećao se od 0% u kontrolnoj skupini do 4% u grupi s visokom koncentracijom fluorida. Postotak djece sa IQ rezultatima većim od 109 je 41% u kontrolnoj skupini ,a smanjio se na 30% u grupi s visokom koncentracijom fluorida. Općenito, djeca u grupi s visokim fluoridom imala su  smanjenje IQ za  4 puta u odnosu na kontrolnu skupinu djece. Izmjereni fluorid u urinu je bio gotovo pet puta veći  u skupini djece s visokim fluoridom nego kod djece kontrolne skupine (5.1 mg/L u odnosu na 1,5 mg/L u kontrolnoj). Sve ovo je statistički vrlo značajno.

Što sve ovo znači? Fluorid može utjecati na razvoj mozga kod djece u razvoju koja su izložena visokim razinama iona kroz pitku vodu. Niži ukupni IQ i veći broj nižih rezultata te manjak viših rezultata pronađen je u skupini djece koja unosi pitku vodu s visokim razinama fluorida u usporedbi s djecom koja su pila  vodu s manjim količinama fluorida. Uočene razlike u ispitivanju mogu utjecati na djetetovu sposobnost riješavanja zadataka u školi.

Fluorid je toliko “zdrav” otrov za naše zube da se čak dodaje i u vodu.

Rezultati imaju značajne javnozdravstvene implikacije s obzirom da voda iz slavine kao i mnogi drugi proizvodi sadrže fluorid. Moguće je da puno djece u Americi prima visoke doza fluorida. Koncentracija fluorida zabilježena u ovoj studiji je vjerojatno daleko iznad koncentracije u američkim javnim izvorima pitke vode, ali djeca mogu primati fluorid kroz više izvora pitke vode (bezalkoholna pića, flaširana voda, paste za zube, vodice za ispiranje usta).

U ovom trenutku, ne postoje studije kumulativnog zbroja svih izloženosti fluoridu za prosječno dijete u Americi, a one su brojne.

Na primjer, Američka stomatološka udruga je preporučila da se dojenčadi ne smije davati mliječna formula spravljena s fluoriranom vodom kako bi se spriječila pretjerana izloženost. Zašto?

Nova studija objavljena u časopisu Journal of American Dental Association potvrđuje da je fluorid otrovna tvar koja zapravo uništava zube, osobito kod male djece u razvoju te malih beba. Kada su ljudi izloženi prekomjernim razinama fluorida kroz izvore poput pitke vode, hrane i pića, pa čak i progutane paste za zube, često dolazi do stanja poznatog kao zubna fluoroza. Unos fluorida tijekom vremena djeluje na zube i uzrokuje da njihova caklina postane išarana i promijeni boju, a krajnji rezultat su oštećeni zubi koji trunu iznutra prema van.

U toj studiji Dr. Steven Levy navodi da “unos fluorida tijekom svake od prve četiri godine djetetova života se znatno odnosi na fluorozu dječjih zuba“. Stoga upozorava da spravljanje mliječne formule za djecu s jako fluoriranom vodom znači 100 do 200 puta veći unos fluorida nego putem majčinog ili kravljeg mlijeka.

Još od 2006. godine, ako ne i od ranije, American Dental Association (ADA) zna da izloženost fluoridu uzrokuje zubnu fluorozu, no nisu učinili ništa da upozore 200 milijuna Amerikanaca koji žive u zajednicama s fluoriranom vodom kako bi se izbjeglo njegovo korištenje kod  novorođenčadi i dojenčadi.

Slika prikazuje razne stupnjeve fluoroze, stanja truljenja zuba uzrokovanog unosom fluorida.
Slika je vlasništvo Flouridation Forum Reporta

Čak i mali unos fluorida uzrokuje izravno taloženje fluorida na zube, u mozgu i drugim tjelesnim tkivima i organima uzrokujući time bolesti mozga i živčanog sustava, bubrega i kostiju.

Na Sveučilištu Harvard, istraživači su identificirali vezu između fluorida i raka kostiju. Objavljeno 14 godina nakon što je počelo, istraživanje ukazuje da se najviše stope osteosarkoma, fatalnog oblika raka kostiju, javljaju najviše kod populacije gdje je voda za piće fluorirana.

Bubrežne bolesti su još jedan znak trovanja fluoridom. Više studija provedenih na životinjama otkrivaju da mala razina fluorida, 1 dio na milijun (ppm) – što je iznos koji se dodaje kod  većine fluoridiziranih voda – uzrokuje oštećenja bubrega. I kinesko istraživanje je pokazalo  da djeca koja su izložena nešto višim razinama fluora imaju biološke markere u krvi koji upućuju na oštećenja bubrega.

Nacionalno istraživačko vijeće (NRC)  također utvrđuje da fluorid narušava pravilnu funkciju štitnjače i utječe na endokrini sustav. Do 1970-ih, fluorid je u Europi korišten kao lijek za suzbijanje rada štitnjače jer smanjuje njenu funkciju. Mnogi stručnjaci vjeruju da je danas široko rasprostranjena hipotireoza rezultat pretjerane izlozenosti fluoridu.

Daljnja istraživanja trebaju mjeriti svu izloženost djece i odraslih fluoridu kako bi se spriječile fluoroze, neurorazvojna toksičnost, te sve ostale bolesti i stanja povezana s unosom fluorida.

A otkuda uopće ideja da je fluorid spasonosan za naše zube? Pa, on je zapravo industrijski otpad izriban s tvorničkih dimnjaka da ne pravi štetu usjevima, ljudima i stoci. I umjesto da se skupo zbrinjava kao toksični otpad, on se prodaje proizvođačima koji ga dodaju kao “lijek” za naše zube u vodu i proizvode za osobnu higijenu.
Zašto je uopće proglašen kao lijek za zube?

U trenucima krize u Alcoi, jednoj od tvrtki odgovornih za trovanje okoliša, stoke, usjeva i ljudi, Francis Frary, kao voditelj istraživanja, podmitio je Geralda Coxa, istraživača na Mellon institutu. Predložio mu je da u svoja istraživanja o propadanju zubi uključi upravo fluor. Tada je počela velika preobrazba imidža fluora u očima javnosti. Godine 1936 istraživač je dao  laboratorijskim štakorima nešto te kemikalije i objavio kako je upravo ona taj misteriozni ”faktor” koji čuva zube. Zatim su u znastvenom tisku objavljeni ti nevjerovatni rezultati. Tako su potplaćeni znanstvenici s uglednog instituta te ogromni interes korporacija, Američka stomatološka udruga i vlada preokrenuli iz čiste koristi jedan otrov u spasonosni lijek za zube.

Jednostavno ne postoji opravdani razlog da se voda fluoridizira. Na taj način prisilno se „liječi“ cijelo stanovništvo s kancerogenom, kemijskom drogom. Nema učinkovitog načina da se izbjegne u cijelosti, a nitko ne zna koliko se fluorida proguta ili apsorbira na dnevnoj bazi, jer je izloženost previše raširena. No politički pritisak i loša znanost i dalje opravdavaju fluoridaciju vode i hrane te sredstava za higijenu, unatoč rastu dokaza o opasnostima fluorida.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Reference:

Environmental health news

Natural News

Wikipedija