U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH

Češnjak pokazuje 100 puta učinkovitiju djelotvornost u odnosu na antibiotike

Prevela i uredila: Anessa Burzić

Matrix World

Prevent Disease

Prema značajnom otkriću Državnog  Sveučilišta Washington djelovanje češnjaka na bolest izazvanu bakterijom općenito prisutnom u pokvarenoj hrani, bilo je 100 puta učinkovitije u usporedbi s djelovanjem dva popularna antibiotika.

Ovaj rad je nedavno publiciran u časopisu Journal of Antimicrobial Chemotherapy kao follow-up prethodnom istraživanju objavljenom u  Applied and Enivironmental Microbiology, a koje u zaključku iznosi dokaze o učinkovitosti koncentrata češnjaka u inhibiciji rasta bakterije Campylobacter  jejuni.

Češnjak je najvjerovatnije najmoćnija hrana koja dolazi iz prirode. Jedan je od razloga  uslijed kojih ljudi koji su usvojili mediteranski način prehrane žive dugo i zdravo. Češnjak također ima i vrlo važnu ulogu u istraživačkim laboratorijima.

“Ovaj rad smatram vrlo uzbudljivim jer ukazuje da ovaj sastojak posjeduje potencijal za smanjenje broja bakterija – uzročnika bolesti u okružju i u našem lancu opskrbe hranom” kazao je Xiaonan Lu, istraživač s doktoratom i autor članka.

U nizu zadnjih otkrića jedno od najinteresantnijih je da češnjak povisuje ukupan nivo antioksidansa u tijelu. Stručno nazvan Allium sativa, češnjak je tijekom povijesti postao čuven zbog svoje sposobnosti u obrani od virusa i bakterija. Godine  1858. Louis Pasteur zapisao je da bakterija ugine nakon što je bila tretirana češnjakom. Još od  srednjeg vijeka, češnjak se koristio za liječenje rana, bilo u komadu ili usitnjen aplicirao se direktno na rane da bi inhibirao širenje infekcije. Rusi smatraju češnjak “ruskim penicilinom”.

Osim alicina i dialil sulfida, češnjak također sadrži vitamin C, B6, selen, magnezij, kalij, kalcij, magnezij i flavonoide.

“Ovo je prvi korak u razvijanju ili smišljanju novih strategija pri intervencijama” rekao je Michael Konkel, koaoutor koji je sudjelovao u istraživanju bakterije Campylobacter jejuni tijekom 25 godina.

“Campylobacter je upravo najčešći bakterijski uzrok kod bolesti trovanja hranom uAmerici, a vjerovatno i u svijetu” kazao je Konkel. Prema izvješćima američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti od toga godišnje oboli oko 2.4 miliona Amerikanaca, a simptomi koji se pri tom javljaju uključuju dijareju, grčeve, abdominalne bolove i visoku temperaturu.

Smatra se da ova bakterija također trigerira nastanak skoro jedne trećine slučajeva  Guilliain-Barrovog sindroma – vrlo rijetkog poremećaja kojeg karaktarizira paraliza određenih dijelova tijela.

Dialil disulfid je organosumporski sastojak koji potječe iz češnjaka i nekoliko drugih biljaka roda Allium. On nastaje tijekom raspada alicina koji se oslobađa nakon gnječenja češnjaka.

Zbog gnječenja češnjaka stvara se alicin pri čijem se raspadanju stvara dialil disulfid.

Lu i njegovi suradnici istraživali su sposobnost dialil sulfida da ubije bakteriju  zaštićenu vrlo tankim biofilmom koji ju čini 1000 puta rezistentnijom na antibiotike u odnosu na slobodno plutajuću bakterijsku stanicu. Otkrili su da dialil sulfid može jednostavno penetrirati kroz zaštitni biofilm, te ubiti bakterijsku stanicu uz pomoć enzima koji sadrži sumpor, nakon što se izmijeni funkcija enzima, te on učinkovito uništi stanični metabolizam.

Istraživači su otkrili da je dialil sulfid bio oko 100 puta učinkovitiji od dva antibiotika eritromicina i ciprofloksacina, te bi uglavnom djelovao unutar određenog vremenskog isječka.

Dva prethodno navedena rada  publicirana od strane Lua i njegovih kolege sa Državnog Sveučilišta Washington u časopisima Applied and Environmental Microbiology and Analiytical Chemistry otkrivaju da dialil sulfid i drugi organosumporni sastojci učinkovito ubijaju važne patogene koji kontaminiraju hranu, kao što su Listeria monocytogenes i Echerichia coli O157.H7.

“Dialil sulfid može se koristiti za reduciranje nivoa Campylobactera u prostoru (okolišu), te za čišćenje opreme za procesuiranje industrijske hrane, obzirom da je bakterija pronađena u biofilmu u oba slučaja”, kazao je Konkel.

“Dialil sulfid može doprinijeti da hrana bude sigurnija za konzumiranje”  kazala je Barbara Rosco, koaaoutorica u sve tri zadnje publikacije i Luova savjetnica pri  njegovu doktratu iz područja znanosti o hrani. “Može se koristiti za čišćenje površna na kojima se priprema hrana, te kao konzervans za pakiranu hranu kao što su salate od krumpira i tijesta, salata od kupusa, te za osjetljive vrste mesa.”

“To ne bi samo produljilo rok uporabe nego bi također reduciralo rast potencijalno opasanih bakterija” kazala je.

Prirodan sastojak mogao bi se izvući iz češnjaka bez uporabe štetnih kemikalija koje bi razorno djeovale na njegove ljekovite sposobnosti.

Ironično, veliki broj znanstvenika misli da su antibiotici samo jedan od čimbenika koji doprinose intestinalnoj (crijevnoj) blokadi u male djece.