NLO I NEOBJAŠNJIVE SNIMKE I SLIKE

Novi detalji o baltičkom „NLO-u“

Prevela i uredila : Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

rt.com.news

Objekt „u obliku NLO-a“ koji je prošle godine pronađen na dnu Baltčkog mora je zaintrigirao mnoge ljude. A švedska ekspedicija, koja je uronila u dubine, s vremenom je izronila na površinu s više pitanja nego odgovora.

Struktura u obliku kamina, prekrivena čađom koja leži na kraju 300 metarske „piste“ – to baš i nije nešto što biste očekivali da ćete pronaći kako leži na dnu mora. A šta god mislili o vanzemaljskom životu, ta „stvar“ je još uvijek ondje i mora postojati neko objašnjenje. Dakle, što bi to moglo biti?

Slika dobivena sonarom

Tim švedskih lovaca na blago je svojim sonarima 19. siječnja 2011. god. istraživao dno Baltičkog mora kada su primjetili bizarnu strukturu u obliku diska na dubini od 90 metara. U ono vrijeme stručnjaci nisu uspjeli objasniti slike dobivene sonarom. Nakon mjeseci priprema, 2012. god. se Oceanski X tim, kako su se nazvali, vratio kako bi razotkrio tajnu.

„Čuli smo razna objašnjenja, od svemirskog broda Georga Lucasa – Milenijskog sokola – do ‘To je neka vrsta čepa za unutarnji svijet’, kao da bi ondje trebao biti pakao ili nešto slično tome,“ Daily Mail je citirao jednog od osnivača Oceanskog X tima, Petera Lindberga.

Masivni se objekt uzdiže oko tri do četiri metra od morskog dna, a promjera je 60 metara. Članovi ekspedicije ga opisuju kao nešto okruglo, neravnih rubova i konkavnih stranica – podsjeća na „ogromnu gljivu“ ili, ako želite, Milenijskog sokola iz Ratova zvijezda.

Milenijski sokol

Središnji dio objekta ima „jajoliku rupu“ koja vodi u unutrašnjost. Oko te rupe su pronašli kružne stijene čudnog oblika koje su izgledale kao „maleni kamin“ s kamenjem prekrivenim „nečim što podsjeća na čađu“.

Umjesto NLO-a ROV-ovi su pronašli čudno poredano kamenje i naočigled vulkansku aktivnost.

„S obzirom da u Baltičkom moru nikada nije zabilježena vulkanska aktivnost, otkriće postaje još čudnije,“ rekao je Lindberg za tiskovinu OceanExplorer.se. „Mi, kao laici, možemo samo nagađati kako je ovo (mogla) napraviti priroda, ali ovo je najneobičnija stvar koju sam kao profesionalni ronilac iskusio.“

Ostala osobna zapažanja ekipe uključuju trag dugačak 300 metara kojeg opisuju kao „pistu ili nizbrdicu koja je izravnala morsko dno, a na čijem se kraju nalazi objekt.“

Tim kaže da su primjerke s objekta predali znanstvenicima na daljnja ispitivanja. Ostali stručnjaci proučavaju sonarne snimke i obrađuju ostale podatke s broda. Vrijedi spomenuti da su sonarne slike poznate kao izvor zbunjivanja u slučajevima kada su stijene ličile na na strane objekte.

Kao mjesto brojnih bitki u prošlosti i poznati morski pravac, Baltičko je more poznato kao prava riznica za lovce na brodolome. Procjenjuje se na na njegovom dnu leži oko 100 000 objekata.