PRIZMA DRUŠTVA

Muškarci su pod stresom zbog posla, a žene zbog života

Prevela i uredila: Snježana Volarić

Matrix World

livescience.com

U žena osobne stvari kao što su obiteljski problemi i životne situacije uzrokuju najviše stresa, a novo istraživanje pokazuje da u muškaraca poslovni problemi uzrokuju najviše tjeskobe.

Istraživanje  Polarisa  vezano uz izvore stresa pokazalo je da će muškarci češće reći da im poslovni problemi uzrokuju nemir, dok žene puno češće spominju financijske probleme, nedostatak vremena, obiteljske probleme, životne situacije i probleme u odnosima.

Dok su i muškarci i žene spomenuli gledanje televizije kao osnovni način rješavanja stresa, ostali načini opuštanja razlikuju se.

Prema istraživanju, žene će najčešće spavati, slušati glazbu, surfati internetom, družiti se, moliti, čitati knjigu, pisati dnevnik ili jesti omiljenu hranu za utjehu. Muškarci će češće igrati video igrice, vježbati i popiti piće za opuštanje.

„Za žene postoji više uzročnika stresa, ali one rabe i različitije načine opuštanja od stresa,“  rekao je predsjednik Polarisa Jan Carlson.

U cjelini, istraživanje je pokazalo da žene doživljavaju da su više pod stresom nego muškarci – ali također su rekle da im je razina stresa niža nego prošle godine. S druge strane, muškarci su procijenili da je njihova razina stresa jednaka onoj od prije godinu dana.

Istraživanje je temeljeno na upitniku u kojem je sudjelovalo više 1200 građana SAD-a.

Kategorije:PRIZMA DRUŠTVA

Tagged as: , , , ,