PONERIZACIJA DRUŠTVA

Fakhra Younus, pakistanska žrtva napada kiselinom, počinila samoubojstvo

Prevela i uredila : Snježana Volarić

Matrix World

ca.news.yahoo.com

ISLAMABAD – Pakistanska žrtva napada kiselinom Fakhra Younus podnijela je preko 35 operacija tijekom više od 10 godina kako bi obnovila svoje jako uništeno lice i tijelo te je na kraju zaključila da život više nije vrijedan življenja.

Bivša tridesettrogodišnja plesačica – koju je navodno napao njezin tadašnji suprug, bivši zakonodavac i sin politički moćne obitelji – skočila  je sa šestog kata jedne zgrade u Rimu u kojoj je živjela i primala njegu.

Njezino samoubojstvo počinjeno 17. ožujka i povratak tijela u Pakistan u nedjelju iznova je izazvalo bijes oko tog slučaja koji je izazvao snažnu pozornost svjetske javnosti u vrijeme napada na žrtvu. Njezina se smrt dogodila manje od mjesec dana nakon što je pakistanska filmašica osvojila prvog Oscara u zemlji za dokumentarac o žrtvama napada kiselinom.

Priča Fakhre Younus naglašava izrazito loše postupanje s  kojim su suočene mnoge žene u pakistanskoj, konzervativnoj kulturi kojom dominiraju muškarci i podsjetnik je na to da bogati i moćni u zemlji često prolaze bez posljedica. Bivši suprug Fakhre Younus, Bilal Khar, na kraju je bio oslobođen optužbi, ali mnogi vjeruju da je iskoristio svoje veze kako bi izbjegao ruku zakona – česta praksa u Pakistanu.

U Pakistanu je 2011. godine, prema podacima organizacije za ženska prava pod nazivom The Aurat Foundation, prijavljeno 8500 napada kiselinom, prislnih brakova i ostalih oblika nasilja nad ženama. S obzirom na činjenicu da se organizacija pretežno oslanja na podatke iz medija, ovaj broj je vjerojatno manji od stvarnog.

„Najtužnije je to što je shvatila da joj sustav u Pakistanu nikada neće pružiti ublaženje tragedije niti lijek,“  kaže Nayyar Shabana Kiyani o Fakhri Younus, aktiviskinja gore spomenute organizacije. „Bila je jako razočarana što za nju nije bilo pravde.“

Younus je bila plesačica tinejđerica koja je radila u  dijelu Karachija s javnim kućama i noćnim barovima gdje je i upoznala svojeg budućeg supruga, sina Ghulama Mustafe Khara, bivšeg guvernera najveće pakistanske pokrajine, Punjaba. Neobična veza bila je treći brak mlađeg Khara. U to vrijeme bio je u srednjim tridesetim godinama.

Par je bio u braku tri godine, ali ga je Younus nakon nekog vremena napustila jer ju je navodno psihički i verbalno zlostavljao. Tvrdi da je u svibnju 2000. godine došao u kuću njezine majke dok je spavala i cijelu je polio kiselinom u prisutnosti njezinog petogodišnjeg sina čiji je otac drugi muškarac.

Tehmina Durrani, bivša supruga Ghulama Mustafe Khara i pomajka njegova sina, postala je zastupnica Fakhre Younus nakon napada, privlačeći međunarodnu pozornost na slučaj. Izjavila je da su ozljede Fakhre Younus najgore koje je dosada vidjela na žrtvi napada kiselinom.

„Toliko smo puta mislili da će noću umrijeti jer joj je nos bio rastopljen i nije mogla disati,“ kaže Durrani, koja je napisala knjigu o svojoj navodno nasilničkoj vezi sa starijim Kharom. „Znali smo stavljati slamku u maleni prorez koji je ostao od njezinih usta jer je ostatak bio stopljen.“

Rekla je da Younus, čiji je život oduvijek bio težak, postala opterećenje za njezinu obitelj, za koju jednom ona bila izvor zarade.

 „Njezin je život bio isušeni komad tvrdog kamena na kojem ništa nije cvalo,“ napisala je Durrani u kolumni u  tiskovini The News nakon Fakhrine smrti.

Bivši suprug Fakhre Younus odrastao je u posve drukčijim uvjetima, među bogatom i moćnom feudalnom elitom u zemlji, s pakistanskim ministrom vanjskih poslova Hinom Rabbanijem Kharom kao rođakom.

Bilal Khar još je jednom izjavio da nije kriv za izvršenje napada kiselinom u televizijskom razgovoru koji je uslijedio nakon njezinog samoubojstva u kojem je pokušao navesti na zaključak da je drugi čovjek istog imena počinio zločin. Tvrdio je da se je Fakhra ubila jer nije imala dovoljno prihoda, a ne zbog strašnih ozljeda te je kritizirao medije što ga progone zbog tog događaja.

„Trebali biste imati malo razumijevanja,“, rekao je Khar. „Imam tri kćeri i ostali u školi ih zadirkuju.“

Žene u Pakistanu sve češće bivaju “kažnjavane” bacanjem kiseline u lice

U veljači je Fakhra Younus u jednom od svojih posljednjih intervjua rekla da moćni Pakistanci okrutno tretiraju obične građane i „ne znaju koliko boli uzrokuju u tuđim životima.“

„Želim da se prema takvim ljudima odnosi na isti način kao što se oni odnose prema životima koje uništavaju,“ izjavila je za Geo TV  u telefonskom razgovoru iz Rima.

Younus je bila osnažena kada je pakistanska vlada donijela novi niz zakona kojima je eksplicitno kriminalizirala napade kiselinom i naložila da osuđeni napadači moraju odslužiti kaznu od najmanje 14 godina, rekla je Durrani. Nadala se je da će se jednog dana, kada joj se zdravlje stabilizira, vratiti po pravdu.

Rekla je da će kad se vrati iznova otvoriti slučaj i boriti se za sebe. A prema Durraninim riječima, bila je borac.

Durrani je morala voditi bitku i s bivšim suprugom Fakhre Younus i s vladom kako bi je poslali u Italiju, gdje je talijanska vlada platila liječenje i osigurala joj novac za život kao i školovanje njezinog djeteta. Pakistanski službenici prigovarali su da bi slanje Younusove u Italiju bacilo ljagu na Pakistan, izjavljuje Durrani.

Jedna od žrtvi napada kiselinom

Fakhra je bila sretna kada je Sharmeen Obaid-Chinoy u veljači osvojila Oscara za svoj dokumentarac o žrtvama napada kiselinom, ali je bila i zabrinuta da će biti zaboravljena s obzirom na to da se nije pojavila u filmu, izjavila je Durrani.

Durrani je rekla da bi slučaj Fakhre Younus trebao služiti kao podsjednik da pakistanska vlada mora uložiti još mnogo truda kako bi spriječila napade kiselinom i ostale oblike nasilja nad ženama kao i kako bi pomogla ženama.

„Mislim da bi čitavoj zemlji trebalo biti izuzetno neugodno da je strana zemlja preuzela odgovornost o pakistanskoj državljanki na 13 godina jer joj mi nismo mogli pružiti ništa; niti pravdu niti sigurnost,“ rekla je Durrani.

___

U stvaranju ovog izvješća sudjelovali su i novinari Associated Pressa Zarar Khan i Asif Shahzad.