TEHNOLOGIJA I ZNANOST

9-mjesečne bebe pokazuju rasnu pristranost kada promatraju lica

Prevela i uredila: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

livescience.com

Odrasle osobe imaju više poteškoća pri raspoznavanju lica koje pripada osobi druge rase, a čini se da se taj deficit javlja u ranim godinama.

Novo istraživanje indicira da, do starosti od 9 mjeseci, bebe bolje raspoznaju lica i emocionalne izraze osoba koje pripadaju grupi s kojom najviše komuniciraju od onih osoba koji pripadaju drugoj rasi.

Bebe ne počinju tako; čini se da manja dojenčad može podjednako raspoznavati ljude bez obzira na rasu.

„Ovi rezultati ukazuju da predrasude u raspoznavanju lica i percepcija počinju kod predverbalne dojenčadi mnogo prije nego što se formiraju koncepti o rasi. Važno je da shvatimo prirodu tih predrasuda kako bismo ih eliminirali ili reducirali,“ rekla je u svojoj izjavi istraživačica studije Lisa Scott, psiholog sa Sveučilišta Massachusetts iz Amhersta.

U studiji je 48 dojenčadi bijele rase dan zadatak razlikovanja lica vlastite i druge, nepoznate rase. U drugom eksperimentu su senzori postavljeni na glave beba detektirali mozgovnu aktivnost kada bi bebe vidjele slike bijele ili afroameričke rase čiji bi izrazi emocija  odgovarali ili ne bi odgovarali zvukovima koje bi čuli, kao što su na primjer smijeh i plač.

Dok su 5-mjesečne bebe mogle jednako razlikovati lica različitih rasa, 9-mjesečne bebe su prošle bolje s vlastitom rasom. Slično tome,izmjerena  mozgovna aktivnost je pokazala da 9-mjesečne bebe različito procesuiraju emocionalne izraze među bijelom rasom u odnosu na afroamerička lica, dok 5-mjesečne bebe nisu.

Posebna se promjena opazila između dobi od 5 i 9 mjeseci  kada se procesuiranje emocija s prednjeg dijela mozga pomaknulo u stražnje područje kod starije dobne skupine, otkrili su istraživači. Promjena u mozgu će pomoći znanstvenicima da shvate kako se mozak razvija u odnosu na različita iskustva s različitim rasama tijekom prve godine života, izvještavaju Scott i kolege u studiji objavljenoj u svibanjskom izdanju časopisa Razvojna znanost.