SVEMIR KROZ TELESKOP

Energija iz solarne baklje klase X1.1 prošla mimo Zemlje!

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

Matrix World

Space Weather

Danima se činilo je gigantska solarna pjega AR1515 bila na rubu snažne eksplozije, dana 06.07.2012., je konačno eruptirala.

Prije dva dana je magnetična solarna pjega konačno proizvela kratku ali snažnu solarnu baklju klase X1.1.

(Solarne baklje klase X su najsnažnije, one mogu stvoriti pad planetarne električne mreže i kvarenje satelita i drugih elektroničkih naprava zahvaljujući velikim izbojima energije i zračenja koje nose od Sunca. Znanstvenici klasificiraju solarne baklje prema jakosti i valnoj duljini zračenja koje varira između 1 do 8 Angstorma. Op. Ur.)

NASA-in Solar Dynamics Observatory je zabilježio ekstremni izboj ultra ljubičaste svjetlosti u trenutku stvaranje solarne baklje.

Kretanje energije CME-a prema planetarnim orbitalnim ravnima.

Eksplozija je katapultirala CME (koronarni masovni izboji) u svemir. Prema videu koji je snimila Solar i Heliospheric Opservatory, energija je krenula južnije od Zemlje tako da nas neće nimalo dotaći. Pa ipak znanstvenici ne znaju hoće li nove baklje, koje se očekuju za danas i za sutra, stvoriti novu opasnost po Zemlju.

Znanstvenici će pratiti i analizirati nove podatke.

Pogledajte film o CME-ovima.

Solarna jega AR1515 je 04.07. izbacila četiri manja CME-sa u svemir, većina energije je prošla južnije od naše ekliptične ravni (orbitalne ravni naše planete) tako da nas je njihova energija u potpunosti mimoišla. No čini se da je jedna od njih bila uperena prema Zemlji.

Prema analizi Goddard Space Weather Laba, čini se da je oblak energije od jedne od CME-a dosegao Zemlju 07.07.2012. u 06:00 UT. Tada su očekivana i zabilježena polarna svijetla.