PONERIZACIJA DRUŠTVA

Glakso Smith Kline mora platiti tri milijarde dolara zbog skandala i prevare s lijekovima u SAD-u!

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

Matrix World

BBC News

Glakso Smith Kline (GSK) će morati platiti tri milijarde dolara (1,9 milijardi funti) nakon što je sud proglasio ovu kompaniju krivom, i to zbog najveće prijevare u povijesti zdravstvene skrbi u SAD-u.

Ovaj farmakološki div je proglašen krivim zbog promocije dva lijeka čije djelovanje uopće nije bilo ispitivano i zbog činjenice da nije bio u stanju predati svu potrebnu dokumentaciju i izvješća o lijeku za dijabetes koju je trebao predati krovnoj američkoj agenciji za hranu i lijekove (FDA – Food and Drug Administration).

GSK će morati isplatiti ne samo kaznu za kriminalno djelo za koje je proglašen krivim već i novčane nagodbe koje mora isplatiti građanima, saveznoj vladi SAD-a i republičkim vladama SAD-a.

Suđenje je obuhvatilo deset različitih lijekova, uključujući Paxil, Wellbutrin, Avandia i Advair.

Zamijenik državnog tužitelja – James Cole – je izjavio na konferenciji za tisak kako je nagodba bila „bez presedana po količini i po obimu.“

Podmićivanje liječnika

Koliko je zapravo “koristan” Wellbutrin?

GSK – jedna od najvećih farmaceutskih kompanija na svijetu – je priznala kako je kriva zbog promoviranja antidepresiva Paxila i Wellbutrina za nepotvrđeno i neispitivano korištenje, uključujući i korištenje ovih lijekova na djeci i adolescentima.

Ova ilegalna praksa je poznata pod engleskim nazivom „off-label marketing.“

GSK-ova Avandia na optuženičkoj klupi.

Kompanija je također proglašena krivom zbog skrivanja i prešućivanja podataka i izdavanja lažnih sigurnosnih izvješća o lijeku za dijabetes koji nosi ime Avandia.

GSK je preuzeo odgovornost za promociju Adavir – lijeka za astmu – i druga dva manje poznata lijeka koja su se koristila neovlašteno za određene bolesti.

K tome je GSK proglašen krivim i zbog novčanog podmićivanja liječnika.

„GSK je podmićivao liječnike kako bi ih prinudio na veću prodaju njihovih proizvoda, i to na sve moguće načine od; visoko plaćene zabave, havajske vakcinacije, i potplaćivanja desetina milijuna dolara koje su služile doktorima za velebne ture na koje ih je slao GSK uključujući i plaćanje karata za Madonnine koncerte,“ izjavio je državni tužitelj Carmin Ortiz.

Paxil donosi najveću zaradu GSK-u i sve to zahvaljujući laganju i podmićivanju!

Kao dio nagodbe, GSK je prihvatio monitoring vladinih dužnosnika koji će motriti ovu kompaniju narednih pet godina.

GSK je izjavio kako će odšete platiti iz postojećih novčanih zaliha (Pošto ukupna godišnja zarada ove kompanije desetorostruko nadmašuje samu kaznu. Op. Ur.).

Andrew Witty, generalni direktor GSK-a, je rekao kako je kompanija promijenila način reklamiranja svojih proizvoda u SAD-u kako bi bila u skladu s zahtjevima:

„Naučili smo lekciju iz pogrešaka koje smo uradili,“ rekao je Witty.

„Ako bude potrebno otpustit ćemo ljude iz naše firme koji su se nedolično ponašali.“