VREMEPLOV

Akustične anomalije

Prevela i uredila: Barbara Arbanas Kovačević

mail-arcive.com

Irsko svjetski poznato neolitsko mjesto za ukop je možda bilo korišteno kao prapovijesna „eho-komora“ u religijskim obredima, prema riječima dvaju znanstvenika koji su otkrili da 5000 godina star grob  ima mogućnost mijenjanja zvuka.

Dok ukopna komora možda i nije napravljena u tu svrhu od strane naših neolitskih predaka, oni bi neizbježno otkrili nevjerojatne akustične efekte u Newgrangeu i iskoristili ih u religijskim obredima, kažu znanstvenici.

Aaron Watson, arheolog, i David Keating, stručnjak za akustiku, su proveli više od 10 sati akustičnih ispitivanja u Newgrangeu prošlog mjeseca u suradnji s BBC-om. Testovi, koji uključuju šumove, raspršivanje balona, udaranje bubnjeva i sviranje „stajaćih valova“ kamenju, će biti emitirani u dokumentarcu Radio 4.

Znanstvenici sa Sveučilišta iz Readinga su proveli slična ispitivanja na Stonehengeu i ostalim neolitskim mjestima.

„Zvučnik je proizvodio šum, a dok biste se primicali zvuku on bi postajao sve tiši. To je bilo vrlo neuobičajeno,“ rekao je Keating.

„Međutim, ako biste se udaljili prema kraju komore, zvuk bi postajao glasniji. Čak i uz moderno poznavanje akustike, to je poprilično jeziv i čudan učinak.“

Keating vjeruje da su neolitski svećenici i druidi možda u svojim obredima istraživali ovaj fenomen.

„Ako bi pjevušili u glavnoj komori, a ne bi postojao vidljiv dokaz da su oni ti koji stvaraju taj zvuk, netko bi mogao povjerovati da zvuk pristiže iz bočnih komora gdje su pokopana mrtva tijela,“ rekao je.

Neizbježno je da bi svećenici ili druidi otkrili taj učinak i istražili ga, ali je moguće i da su vjerovali da oni tim zvukom oživljavaju mrtve.“

Dijagramski prikaz zimskog solsticija u Newgrangeu

Keating vjeruje da su akustični trikovi pomogli pri objašnjenju kako je Newgrange moglo napraviti tako primitivno društvo. Sagrađen je 500 godina prije velike piramide u Gizi i tisućljeće prije Stonehengea. Bio je usklađen s zimskim solsticijem; jedino u zoru 21. prosinca svake godine sunčeva svjetlost prolazi kroz gornji 25 cm dugačak otvor.

Watson i Keating su otkrili čudan učinak kojeg stvara udaranje bubnjeva u komori. Unutra vlada poprilična buka, ali vani bi slušatelj čuo samo udaljeno bubnjanje.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.