U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH

Obrađeno meso povećava rizik od nastanka raka

Prevela i uredila : Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

naturalsociety.com

Nedavno istraživanje koje su proveli švedski istraživači je dodalo poveznicu između obrađenog mesa kao što su kobasice ili slanina i povećanog rizika od raka gušterače. Ova poveznica nije nužno nova, ali istraživanje pruža dodatne dokaze da uživanje u obrađenom mesu možda i nije najbolja zdravstvena odluka.

Istraživanje objavljeno u Britanskom časopisu za rak je analiziralo podatke 11 kliničkih pokusa koji su uključivali 6 643 osobe koje boluju od raka gušterače. Ono što su otkrili jest da konzumacija obrađenog mesa kao što su slanina, kobasice, salame i hrenovke povećavaju rizik od razvoja raka gušterače za 19 % za svakih 50 grama konzumiranog obrađenog mesa. Ono što može zvučati potresno jest da je potrebno konzumirati samo jednu kobasicu kako biste dostigli 50 g.

Obrađeno je meso ono koje se čuva dimljenjem, stvrdnjavanjem i soljenjem ili korištenjem kemijskih aditiva. Ono što meso čini problematičnim su nitrati koji se dodaju zbog zaštite kao što je boja ili okus. Nitrati se pretvaraju u nitrozamine koji se povezuju s nekoliko vrsta raka.

Iako ovo istraživanje traži reduciranu konzumaciju obrađenog mesa, ovo je samo još jedan dodatni razlog za potpuno izbjegavanje svog obrađenog mesa. Većina obrađenog mesa povećava rizik za dijabetesom, negativno utječe na funkcioniranje pluća i povećava rizik za kroničnu opstrukcijsku plućnu bolest. Pokazalo se da obrađeno meso povećava rizik:

  • Razvoja raka debelog crijeva za 50 %
  • Razvoja raka mjehura za 59 %
  • Razvoja raka želuca za 38 %
  • Razvoja raka gušterače za 67 %

Naravno da obrađeno meso nije jedina stvar koje se trebate čuvati. Hrana koja je prošla mjere prerade će se rijetko naći u zdravom izboru namirnica. Ono što bi vas moglo zanimati jest činjenica da se masna procesuirana hrana pokazala kao okidač ovisnosti i može dovesti do oštećenja mozga, što je jedan od razloga zbog kojeg ljudi žele toliku količinu toga. U stvari, povećani broj dokaza otkriva da obrađena hrana i zaslađena pića izazivaju ovisnost baš poput kokaina.

Rješenje? Jednostavno ograničite konzumaciju obrađenog mesa i općenito obrađene hrane. Moglo bi se činiti teškim jer se takva hrana vjerojatno oko vas nalazi cijeli život, iako stvaranje ove neophodne promjene neće samo dramatično poboljšati vaše zdravlje nego će također dokazati da imate moć i samokontrolu nad nečime što bi mogla biti drastična promjena vaše ishrane.