U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH

Ekstrakt sjemenki grejpa nije ono što mislite

Prevela i uredila : Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

jobdescriptionmommy.com

Što je to?

Ekstrakt sjemenki grejpa (GSE) je sintetička kombinacija srži grejpa i kemikalija. Da, dobro ste ovo pročitali…kemikalija. Unatoč zaprepaštenju, nije u potpunosti prirodan.

Kako se izrađuje?

GSE se radi vađenjem srži, ne neophodno i sjemenki, pri proizvodnji soka od grejpa u industrijskom kemijskom procesu od nekoliko koraka koji prirodne fenolne spojeve mijenja u kvartarne amonijeve spojeve. U ovom se procesu koriste dodatne kemikalije i toplina; kemikalije koje svjesno nikada ne biste unijeli u svoje tijelo, osobito ako ste tip osobe koja želi prirodan, alternativan lijek.

Neke od kemikalija koje se koriste u ovom procesu su:

  • Amonijev klorid
  • Benzetonij klorid
  • Triklosan
  • Metil paraben

Prema izvještaju Instituta za farmaceutiku, Ernst Moritz Arndt sveučilišta Greifswald iz Njemačke:

„Pregledana je antimikrobna učinkovitost, kao i sadržaj tvari za konzerviranje šest komercijalnih ekstrakata sjemenki grejpa. Pet od šest ekstrakata su pokazali visok rast inhibirajućeg djelovanja protiv testiranih mikroba. U svim antimikrobnim aktivnim ekstraktima sjemenki grejpa je pomoću tankoslojne kromatografije otkriven konzervans benzentonij klorid. Osim toga, tri su ekstrakta sadržavala tvari za očuvanje, triklosan i metil paraben. U samo jednom od testiranih ekstrakata sjemenki grejpa nisu otkrivene tvari za konzerviranje. Međutim, s tim ekstraktima, kao i s nekoliko ekstrakata domaće izrade napravljenim od sjemenki i srži grejpa bez soka (citrus paradisi) nije otkriveno antimikrobno djelovanje. Iz toga se zaključuje da je moćan kao i gotovo opće antimikrobno djelovanje koje se pripisuje ekstraktu sjemenki grejpa samo zbog sadržaja sintetičkih tvari koje služe kao konzervans. Čini se da nisu prisutni prirodni proizvodi s antimikrobnim djelovanjem.“

USDA (Ministarstvo poljoprivrede SAD-a) je provelo istraživanje na osnovu gore spomenutog u Njemačkoj i otkrilo je:

„Potvrđujući ranije istraživanje provedeno u Njemačkoj, otkrili smo da neki od ekstrakata sjemenki grejpa sadrže benzentonij klorid, sintetičku antimikrobnu tvar koja se obično koristi u kozmetici i odobren je jednino za tematsko korištenje uz relativni visoki udio od 8%“

Većina vas je očekivala tekst o tome kako je GSE prekrasan uz bezbroj oboljenja koje liječi. Znajući ono što sada znam, nakon istraživanja, ne mogu zdrave pameti nikome preporučiti korištenje GSE-a. Nažalost, riječ „prirodan“ nije regulirala niti jedna od agencija i kao takva se može koristiti na bilo kojem proizvodu. Olovo je u potpunosti prirodno, kao i katran, ali nećete njima nasprejati usta kako biste liječili upalu grla. Na mnoge je načine žalosno to da se nas potrošače navodi da vjerujemo kako je nešto zaista prirodan proizvod, a napravljeno je sintetičkim sredstvima, u laboratoriju, korištenjem sintetičkih štetnih kemikalija, a taj proces nije reguliran.