U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH

Čime je hranjeno pile koje se nalazi na vašem tanjuru?

Prevela i uredila : Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

greenmedinfo.com

Da li biste jeli piletinu hranjenu arsenom i zabranjenim antibioticima? Vjerojatno već jeste.

Dok jedete taj ukusan pileći grumen ili zgodnu salatu od piletine…jeste li se ikada zapitali kako je nježna, sočna i privlačna nijansa ružičastog stigla do vašeg tanjura? Zaželite dobrodošlicu industrijskoj poljoprivredi.

Ljudska konzumacija peradarskih proizvoda premašuje onu bilo koje druge životinje. Svake godine, industrijske farme uzgoje oko 9 milijardi brojlera. „Industrija pružanja“  reciklira posao koji životinjske nusproizvode pretvara u utržive materijale, uključujući i hranu.

Perje peradi za klanje se rutinski prerađuje u obrok od perja i prodaje kao hrana za životinje. To pruža potencijalni put za ponovni ulazak njihove hrane u hranidbeni lanac ljudi.

Piletina je hranjena neobičnim i uznemirujućim varivom koje kombinira izvedene pileće dijelove i farmaceutske proizvode. Keeve Nachman, istraživač s John Hopkins sveučilišta, je predvodio tim istraživača u istrazi u kojoj su provjeravali da li je piletina hranjena antibioticima. Test kemijskih ploča je također uključivao i potragu za ostalim kemikalijama, a ono što su slučajno otkrili je bilo užasno, šokirajući tako mnoge osobe.

Testovi su kao sastojak piletine uključivali : fluorkinolone (zabranjene antibiotike), arsen, kofein, antidepresive, antihistaminike, acetaminofen i zeleni čaj. Vi se šalite? Zašto sve ovo?

Više od 2,2 milijuna funti roksarsona (životinjska droga bazirana na arsenu) se koristi u borbi protiv parazita i povećava stopu rasta kokoši…a arsen je samo dio hrane za životinje. Kofein kokoši drži budnima kako bi one više jele i brže postajale paperjaste. Svrha antidepresiva nije smirivanje kokoši kako bi one bile mirne dok žive u strašnim uvjetima nego kako bi njihovo meso bilo mekše. Smatra se da kokoši pod stresom sporije rastu i imaju tvrđe meso. Acetaminofen im relativno ublažava bolove.

Uzgajivači peradi možda nisu svjesni toga što se nalazi u hrani zbog malog izbora koji se pruža kao rezultat korporativnog poslovanja.

Studije su proučile samo pileće perje u svojim analizama testova, ali ne i pileće meso. Ne postoji uvjerljiv  dokaz  o negativnim zdravstvenim učincima na zdravlje konzumenta piletine održavane na ovom koktelu arsena, antidepresiva itd. Međutim, nije teško pretpostaviti da meso možda nema hranjivu vrijednost kakvu smo pretpostavljali.