TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Iz svemira snimljen misteriozni atmosferski fenomen – SPRITE – DUH!

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

Matrix World

Discovery News

Fotografiju koju vidite je snimljena s ISS-a tj. International Space Stationa ili Internacionalne Svemirske Postaje, na njoj vidimo enigmatični atmosferski fenomen koji se naziva crveni sprite, dok je ispod njega uhvaćen jaki bljesak munje za vrijeme oluje nad Mijanmarom.

Prva snimka red spritea ili crvenog duha.

Prvi put je „red sprite“ zabilježen na kamerama 1989., godine, ovaj atmosferski fenomen je u stvari jako kratki blijesak optičke aktivnosti koja je povezana s najjačim munjama i izbojima elektriciteta za vrijeme oluja – no znanstvenici još uvijek ne znaju kako nastaju mehanizmi koji pokreću stvaranje crvenih spriteova.

Sprite visine 60 kilometara nad Mijanmarom.

Ova fotografija je dio serije brzog uzastopnog fotografiranja ili time- lapse sequence, snimljenog za vrijeme prolaska ISS-a nad Mijanmarom 30.04.2012.

Spriteovi (duhovi, vilenjaci Op. Ur.) su dobili takav naziv zbog svoje misteriozne naravi – nastaju nad olujnim oblacima, teško ih je promatrati sa Zemlje. Decenijama su piloti prijavljivali viđenja spriteova iznad oluja no znanstvenici su ih uspješno i čisto počeli zabilježavati kamerama tek 90 godina XX vijeka.

Fascinantna slika red spritea – crvenog duha snimljena od strane Univerziteta Aljaska.

Sproteovi tipično nastaju u nekoliko klastera s crvenim pipcima koji obično idu prema gore, iznad predjela na kojem se odvija oluja i u kojem nastaju obične munje, ponekad se stvaraju spriteovi visine 90 kilometara i tada dotiču gornje djelove atmosfere. Najsjajnija regija spriteova je obično vidljiva na visini od 65-75 kiometara iznad tla. Spriteovi traju obično ne više od 3-10 milisekundi, njihova najveća jakost se može usporediti sa svjetlošću koju emitira umjerena polarna svijetlost, također je otkriveno da spriteovi emitiraju radio buku.

Još jedna slika red spritea snimljena sa Zemlje.

Znanstvenici sugeriraju da bi promatranje aktivnosti spriteova na drugim planetama moglo pomoći u identificiranju planeta na kojima se nalazi život, o tome smo pisali ovdje.

Ovi tajanstveni fenomeni otkrivaju koliko je kompleksna priroda električnog okoliša planete i kako oluje i nevremena djeluju s elektricitetom.

Više o spriteovima saznajte na web stranici Univerziteta Alaska.

O spriteovima i drugim misterioznim atmosferskim električnim fenomenima možete saznati još više podataka iz naših prijašnjih tekstova:

Jesu li sprite-ovi – atmosferski električni fenomeni – ključni čimbenik vanzemaljskog života?

Čudesne nebeske pojave!

Snimljena nevjerojatna serija munja!

GODINA SVEMIRSKIH OLUJA: Nakon Sunca, oluje su zahvatile i Saturn.

Munje, okrugle munje, blue jets, spriteovi, elveovi i drugi čudnovati atmosferski fenomeni.