SVIJET POD LUPOM

Izuzetno pozitivno izvješće švicarske vlade o homeopatiji

Prevela i uredila: urednici MW-a

Natural News

Krajem 2011. švicarska vlada je objavila najobimnije vrednovanje homeopatskog liječenja ikad napisano od strane vlasti i objavljeno je u obliku knjige na engleskom jeziku. Ovo revolucionarno izvješće potvrđuje da je homeopatski tretman učinkovit i isplativ te da bi ovaj način liječenja trebao biti sufinanciran i od strane švicarskog programa nacionalnog zdravstvenog osiguranja.

Vlada Švicarske ima dugu povijest neutralnosti, stoga ovo izvješće vlade o kontroverznim temama treba uzeti ozbiljnije od drugih izvješća iz zemalja koje su pod snažnijim ekonomskim i političkim utjecajem. Nadalje, kada se uzme u obzir da dvije od pet najvećih farmaceutskih tvrtki u svijetu imaju svoje sjedište u Švicarskoj, moglo bi se pretpostaviti da će ova zemlja imati interes i sklonosti prema konvencionalnoj medicini, no ovaj izvještaj potvrđuje upravo suprotno.

Istraga švicarske vlade o homeopatiji i komplementarnim i alternativnim (CAM) tretmanima posljedica je velike potražnje i raširene uporabe alternativa konvencionalnoj medicini u Švicarskoj, i to ne samo pacijenata već i liječnika. Otprilike polovica švicarske populacije koristi CAM tretmane i donosi ocjenu o njihovoj vrijednosti. Nadalje, oko polovice švicarskih liječnika smatra da su CAM tretmani učinkoviti. Možda najvažnije, 85 posto švicarskog stanovništva želi da CAM terapije budu dio programa zdravstvenog osiguranja njihove zemlje.

Stoga ne čudi da više od 50 posto ispitanika švicarske populacije radije izabire bolnicu koja pruža CAM tretmane, od one koja je ograničena na konvencionalnu medicinsku njegu.

Počevši od 1998, vlada u Švicarskoj je odlučila proširiti svoje nacionalno zdravstveno osiguranje uključivanjem određenog komplementarnog i alternativnog liječenja, uključujući homeopatsku medicinu, tradicionalnu kinesku medicinu, biljnu medicinu, antropozofičnu medicinu i neuralne terapije. Ovo je bila samo privremena odluka dok je Švicarska vlada čekala rezultate naručene opsežne studije o tim tretmanima kako bi se utvrdilo da li su učinkoviti i ekonomični. Privremena naknada za ove alternativne tretmane završila je 2005., ali kao rezultat ove nove studije, švicarski Vladin program za zdravstveno osiguranje ponovno je počeo odobravati homeopatiju i alternativne tretmane. U stvari, kao rezultat nacionalnog referenduma u kojem je više od dvije trećine birača podržalo uključivanje homeopatskih i određenih alternativnih liječenja u program švicarskog nacionalnog zdravstvenog osiguranja, područje komplementarne i alternativne medicine postalo je dio ustava ove vlade.

Švicarsko iscrpno izvješće o homeopatiji: autori Bornhoft, Gudrun, Matthiessen, Peter F. – Homeopatija u zdravstvenoj zaštiti: Učinkovitost, prikladnost, sigurnost, troškovi.

Zdravstveno tehnološka procjena švicarske vlade o homeopatskom liječenju je mnogo obuhvatnija od bilo kojeg prethodnog pisanog izvješća od strane vlade na tu temu do danas. Ovo izvješće pažljivo i sveobuhvatno pregledava dokaze iz dvostruko slijepih i placebo kontroliranih kliničkih ispitivanja testiranja homeopatskih lijekova, također su ocijenili “stvarnu učinkovitost”, kao i sigurnost i isplativost. U izvješću se također provodi visoko-cjelovit pregled predkliničkih istraživanja (temeljna fizikalno-kemijska istraživanja, botaničke studije, istraživanja na životinjama, te in vitro studije s ljudskim stanicama).

I nadalje, ovo izvješće ocjenjuje sustavne izvještaje i meta-analize, ishode studija, kao i epidemiološka istraživanja. Ovaj široki pregled pažljivo vrednuje provedena istraživanja, kako u pogledu kvalitete dizajna i izvedbe pod nazivom “unutarnja valjanost” te prikladnost načina kako se homeopatija obično prakticira, “eksterna valjanost”. Predmet vanjske valjanosti je od posebnog značaja, jer su neki znanstvenici i liječnici provodili istraživanje o homeopatiji s malo ili nimalo razumijevanja za ovu vrstu liječenja (u nekim studijma testirani su homeopatski lijekovi koji se rijetko koriste za stanje testiranja, a drugi lijekovi se obično ne koriste za pojedine bolesnike).

Kada takve studije neminovno pokažu da ne rade, stvarna i točna procjena mora biti da su studije  postavljene da diskreditiraju homeopatiju … ili jednostavno, studija je istraživački postupak koji  vrednuje rezultate novog tretmana (istraživački postupci ovakve prirode ne bi trebali dokazati ili opovrgnuti sustav homeopatije, nego samo vrednovati određeni tretman za osobe s posebnim stanjima).

Nakon procjena pred-kliničkih temeljnih istraživanja i kliničkih studija visoke kvalitete, švicarsko izvješće potvrdilo je da homeopatski visoki potencijal potiče regulatorne učinke (npr. balansirajuće ili normalizacijske učinke) i određene promjene u stanicama ili živim organizmima. U izvješću se također navodi da su 20 od 22 sustavnih pregleda kliničkih istraživanja homeopatskih liječenja otkrili barem naklonjenost u korist homeopatije.

Švicarsko izvješće posebno je istaklo  snažne dokaze za homeopatsko liječenje gornjih respiratornih infekcija i respiratornih alergija. Izvješće navodi 29 studija  “infekcija gornjih dišnih puteva / alergijskih reakcija”, od kojih je 24 studije pokazalo pozitivan rezultat u korist homeopatije. Nadalje, šest od sedam kontroliranih studija homeopatskog tretmana, u usporedbi s konvencionalnim tretmanom liječenja, pokazalo je da je homeopatija učinkovitija od konvencionalnih medicinskih intervencija (jedna druga studija nalazi da je homeopatski tretman jednak konvencionalnom liječenju). Svi ovi rezultati  homeopatskog liječenja dolaze bez nuspojava koje su zajedničke konvencionalnim liječenjima. U procjeni nasumičnih placebo kontroliranih ispitivanja, 12 od 16 studija pokazalo je pozitivan rezultat u korist homeopatije.

Autori švicarskog izvješća potvrđuju da dio ukupnog pregleda istraživanja uključuju jednu negativnu ocjenu kliničkih istraživanja u homeopatiji (Shang, et al, 2005). Međutim, autori napominju da je ovaj pregled istraživanja široko i oštro kritiziran od strane zagovornika i protivnika homeopatije. Shangov  tim nije ni u skladu s QUORUM smjernicama koje su široko priznati standardi znanstvenog izvještavanja. Ovaj tim je inicijalno je procjenjivao 110 homeopatskih kliničkih ispitivanja, a zatim ih je pokušao usporediti  s odgovarajućih  110 konvencionalnih medicinskih ispitivanja. Utvrdili su da su 22 homeopatske studije “visoke kvalitete”, ali samo devet  konvencionalnih medicinskih studija “visoke kvalitete”. Umjesto da usporede ove studije visokih kvaliteta (koje bi pokazale pozitivan rezultat za homeopatiju), Shangov tim stvorio je kriterije koji zanemaruju većinu kvalitetnih homeopatskih istraživanja, čime poništavaju potporu svojoj izvornoj hipotezi i potiču predrasude da homeopatsko liječenje možda nije efektivno.

Švicarsko izvješće  također navodi da je David Sackett, kanadski liječnik koji se naširoko smatra jednim od vodećih pionira u “medicini temeljenoj na dokazima”, izrazio  ozbiljnu zabrinutost o znanstvenicima i liječnicima koji uzimaju u obzir nasumične i dvostruko slijepe pokuse, samo da bi utvrdili  da li je liječenje učinkovito ili ne. Ta bi tvrdnja onda morala značiti da su gotovo svi kirurški zahvati bili “neznanstveni” ili “nedokazani”, jer ih je premalo prošlo kroz dvostruko slijepe studije.

Da bi se za liječenje odredilo  da je “efektivno ” ili “znanstveno dokazano”, zahtjeva mnoge sveobuhvatne procjene.

U konačnici, švicarsko vladino izvješće o homeopatiji predstavlja ocjenu homeopatije koje uključuje procjenu dvostruko slijepih ispitivanja, kao i druge dokaze, što sve zajedno utvrđuje da je homeopatsko liječenje  zaista učinkovito.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.