TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Pseća perut štiti djecu od uobičajenih virusa prehlade i astme

Prevela i uredila: urednici MW-a

Life with dogs

Čini se da kućna prašina iz domova s psima štiti od infekcija s respiratornim virusom koji je povezan s prehladom i razvojem astme kod djece. Istraživači sa Kalifornijskog Sveučilišta u San Franciscu predstavili su svoja otkrića ove godine na  Glavnoj skupštini Američkog društva za mikrobiologiju.

“U ovoj studiji smo utvrdili da kućna prašina iz domova u kojima su prisutni psi, štiti miševe koji su njome hranjeni od dječjeg dišnog zaraznog agensa – respiracijskog sincicijskog virusa (RSV).  RSV infekcija je česta kod dojenčadi i može se manifestirati u vidu blagih do teških respiratornih simptoma. Teška infekcija u djetinjstvu povezana je s povećanim rizikom od razvoja astme u djetinjstvu “, izjavljuje Kei Fujimura, istraživač na studiji.

Neka istraživanja pokazuju da djeca, koja su u bliskom kontaktu sa životinjama, imaju manju sklonost alergijama, posebice alergijskoj astmi.

Fujimura i njezini kolege usporedili su tri skupine životinja: miševe hranjene kućnom prašinom iz domova s psima prije nego su bili izloženi infekciji RSV-a, miševe zaražene s RSV-om bez izloženosti prašini i kontrolne skupine miševa koji nisu zaraženi RSV-om.

“Miševi hranjeni prašinom nisu pokazivali simptome povezane s RSV-infekcijom dišnih putova, kao što su upala i proizvodnja sluzi. Oni također posjeduju različit probavni bakterijski sastav u odnosu na životinje koje nisu hranjene prašinom “, navodi Fujimura.

Posjedovanje ljubimaca, posebno pasa, već je povezano sa zaštitom protiv razvoja dječje astme, izjavljuje Fujimura. Nedavno su ona i njezini kolege pokazali da se zbirka bakterijskih zajednica (mikrobiomi) iz kućne prašine iz domova koji posjeduju mačku ili psa kompozicijski razlikuje od kućne prašine iz domova bez kućnih ljubimaca.

Dokazano je da neki gastrointestinalni virusi, koji mogu i ne moraju izazvati infekciju, u kasnijoj dobi mogu dijete štititi od alergija, astme i različitih upala.

“To je rezultiralo nagađanjem da mikrobi povezani s kućnom prašinom iz domova s psima mogu kolonizirati probavni trakt, modulirati imunološki odgovor i zaštititi domaćina protiv patogena astmageničkog RSV-a”, navodi  Fujimura. “Ova studija predstavlja prvi korak prema utvrđivanju identiteta mikrobnih vrsta koje daju zaštitu protiv ovog respiratornog patogena.”

Identifikacija specifičnih vrsta i mehanizama na kojima se temelji ovaj zaštitni učinak predstavlja ključni korak prema razumijevanju značajne uloge mikroba u definiranju ishoda  alergijskih bolesti te može  dovesti do razvoja terapija na bazi mikroorganizama kako bi se zaštitili protiv RSV-a i u konačnici smanjili rizik od razvoja astme , izjavljuje Fujimura.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.