SVEMIR KROZ TELESKOP

Trik nestajanja špijunskog satelita

Prevela i uredila : Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

www.spaceweather.com

Američki špijunski satelit Lacrosse 5 ponekad zbunjuje promatrače svojim nestajanjem: u sekundi on može izblijediti za više od tri astronomske magnitude. Je li to namjerni oblik skrivanja? Većina stručnjaka ne misli tako, ali nitko van povjerljivih krugova ne zna zasigurno što se dešava.

Francuski je astrološki fotograf Thierry Legault, kako bi to istražio, koristio svoj teleskop za traženje satelita kako bi fotografirao Lacrosse 5 dok je 15. siječnja 2012. lebdio na oko 490 milja iznad Pariza i uspio je uhvatiti špijunski satelit u trenutku nestanka.

„Tijekom svog prolaska, svjetlost satelita je opala za deset puta u samo 4 sekunde (gubitak od 2,5 magnitude),“ opisuje Legault. „Nakon 33 sekunde (leta u mraku) povratio je svoj prvobitni sjaj. Lacrosse 5 često pokazuje ovo jedinstveno ponašanje, koje promatrači (osobito Marco Langbroek) nazivaju ‘trik nestajanja’.“

Ostali Lacrosse sateliti ne izvode isti trik, barem ne do te mjere, što ukazuje na to da se dizajn Lacrossea 5 razlikuje od svojih prethodnika. Izblijeđivanje je vjerojatno uzrokovano nekom vrstom vlastite sjene, na primjer, kada možda neki dijelovi svemirske letjelice kao što su solarni paneli proizvode sjenu nad njezinim većinskim dijelom u trenutku kada satelit mijenja svoj položaj.

Čak niti Legaultove precizne snimke ne pružaju odgovor. „Uzrok nestajanja, kao i precizan oblik satelita, ostaju nepoznanica.“