U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH

Dokazano: zeleno povrće štiti od raka dojke

Prevela i uredila: urednici MW-a

Matrix World

Natural News

Konzumacija zelenog povrća iz porodice Cruciferae (Brassicaceae, krstašice – križonisan povrće), pokazalo je još jednom da igra važnu ulogu u ublažavanju raka, ovaj put  pomaže ženama s rakom dojke da žive duže. Kineska studija koja je nedavno predstavljena na 103. godišnjem sastanku Američkog udruženja za istraživanje raka (AACR) pokazala je da što više cruciferae povrća žene s rakom dojke jedu, to je vjerojatnije da će ne samo preživjeti , već i dodati više godina svojim životima.

Na temelju prikupljenih podataka za rak dojke Šangajske Studije Preživljavanja Raka Dojke, sveobuhvatno, veliko istraživanje preživjelih od raka dojke u Kini, ispostavilo se da je obrazac potrošnje cruciferae povrća ili povrća iz porodice kupusa, izravno proporcionalan stopi preživljavanja. Stopa smrtnosti među ženama oboljelim od raka dojke koje su unosile najviše cruciferae povrća, na primjer, je 62 posto manja nego među onima koje su konzumirale najmanje ili uopće nisu konzumirale cruciferae povrće.

Istodobno, utvrđena  cjelokupna stopa smrtnosti među ženama koje su unosile cruciferae povrće na redovnoj osnovi je bila od 27 do 62 posto manja nego kod žena koje su konzumirale malo ili nimalo cruciferae povrća. Rizik od recidiva raka dojke među ženama koje konzumiraju to povrće je čak 35 posto niži nego kod onih koje ga ne konzumiraju.

Raštika iz porodice krstašica sadržava glukozinolate i metil cistein sulfokside koji povećavaju sposobnost jetre da proizvodi enzime koji neutraliziraju potencijalno toksične tvari. Kao i svo povrće najbolje je zdravstveno iskoristivo kuhanjem na pari. Kao sirova može se cijediti, a sok je odličan kao prirodni lijek za obnovu sluznice želuca.

“U kini se obično konzumira cruciferae povrće: repa, kineski kupus (bok choy) i zelenolisno povrće, a brokula i prokulica su češće konzumiraju u Americi i drugim zapadnim zemljama”, navodi dr. Sara Nechuta, autor studije i postdoktorski istraživački suradnik na Sveučilištu Vanderbilt .

“Drugo, količina unosa kod kineskih žena je puno veća nego kod američkih žena. Razina bioaktivnih antikancerogenih spojeva kao što su izotiocijanat i indole, ovisna je kako o unosu tako i vrsti cruciferae povrća koje se konzumira. ”

Lista povrća iz porodice cruciferae:

Cvjetača (Brassica oleracea var. botrytis)

Korabica (Brassica oleracea var. gonylodes)

Kupus (bijeli, crveni) (B. o. var. capitata)

Kelj (Brassica oleracea var. sabauda)

Brokula (Brasica sp.)

Kelj pupčar (Brassica oleracea var. gemmifera)

Podzemna koraba (Brassica napus napobrassica)

Postrna repa (Brassica rapa subsp. Rapifera)

Raštika (Brassica sp.)

Rotkva (Raphanus sativus var. maior)

Rotkvica (Raphanus sativus var. radicula)

Rikula, Rukola, Riga (Eruca sativa)

Cruciferae povrće sadrži razne hranjive tvari protiv raka koje su prikazane u prethodnim studijama, a koje su uspješne u borbi protiv raka i daljnjem formiranju stanica raka. Sulforafan, organskih spoj pronađen u brokuli, cvjetači i kupusu na primjer, je moćan anti-kancerogeni nutrijent koji također obavlja niz korisnih funkcija u tijelu.

Izotiocijanat je drugi antikancerogeni nutrient u povrću koje aktivira gene u borbi protiv raka. I sustavno i genetski, cruciferae povrće  pomaže u borbi protiv raka i spriječavanju, a i odličan su način na koji bi se zaštitili protiv ovog pandemijskog stanja.