PRIZMA DRUŠTVA

London se zbog Olimpijskih igara pretvara u militariziranu policijsku državu

Prevela i uredila: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

vigilantcitizen.com

Nadolazeće ljetne Olimpijske igre pretvaraju London u visoko militariziranu zonu. U tom gradu se trenutno testiraju  i razvijaju razne vrste naoružanja  kao što su rakete zemlja-zrak, borbeni zrakoplovi, amfibijski napadački brodovi i mitraljezi. Ove kontroverzne mjere nisu dobro dočekane od strane stanovnika Londona jer stvaraju nepotrebno ozračje straha i progona u gradu.

Testirano oružje nema samo vojnu primjenu. Novo će naoružanje, kao što su „zvučni pištolji“, biti raspoređeno tijekom Olimpijskih igara.

Britanska će vojska biti naoružana zvučnim uređajima koji mogu biti korišteni kao glasni zvučnici ili nesmrtonosno oružje pri rastjerivanju gužve na ovogodišnjim ljetnim Olimpijskim igrama u Londonu, izjavio je u petak ministar obrane.

Oprema, koja može projicirati prodoran zvuk na više stotina metara uzrokujući fizičku bol, korištena je već tijekom prosvjeda na samitu G20 u Pittsburghu 2009. god. i protiv gusara koji djeluju oko somalijske obale.

Ministarstvo obrane je izjavilo da se njegovo korištenje očekuje prvenstveno u načinu rada zvučnika kako bi se komuniciralo s brodovima koji se žele zaustaviti na rijeci Temzi.

Šefovi obrane su već izazvali kontroverzu objavljujući planove o postavljanju raketa zemlja-zrak na vrh stambene zgrade blizu mjesta održavanja Olimpijskih igara u istočnom Londonu.

Tijekom vojne vježbe za pripremu najveće britanske mirnodopske sigurnosne operacije ovog mjeseca iznad glavnog su grada urlali borbeni zrakoplovi, a iznad zgrade Parlamenta su viđeni helikopteri.

LRAD ((Long Range Acoustic Device – Zvučni uređaj dugog dometa), kojeg je napravila američka tvrtka LRAD Corporation, može se montirati na jednoj strani broda ili na vrhu vozila. Neke inačice su otprilike jednake veličine i oblika kao poklopac kante za smeće.

Uređaj može proizvesti buku do otprilike 150 decibela, slično pucnju, i ima maksimalan domet od 3 km.

Uređaj također može emitirati upozoravajući alarm koji zvuči poput policijske sirene i “potencijalno sprječavaju korištenje štetne ili smrtonosne sile”, piše LRAD na svojoj internetskoj stranici.

Policijski i vojni projektanti kažu da se pripremaju za niz sigurnosnih prijetnji na Olimpijskim igrama što uključuje i prosvjednike koji pokušavaju remetiti događaje i napade pomoću otetih zrakoplova.

Policiji će tijekom Olimpijade, koja traje od 27. srpnja do 12. kolovoza,  pomoći oko 13 500 vojnika.

Taktike policijske države koje okružuju Olimpijske igre nisu ograničene samo na raspoređivanje snažnog oružja. Mnoge se osobe smatra “sumnjivima” ili “nepoželjnima” od strane vlasti Velike Britanije i odbija im se ulaz u zemlju ili im je zabranjen pristup igrama – nekima iz jednostavnog razloga što su promatrali izgradnju ustanova za Olimpijadu iz svojih domova. Ovakve taktike su tipične u policijskim državama gdje se civili kažnjavaju za “zločine mišljenja”.