SVIJET POD LUPOM

Katolička crkva ekskomunicira majku i liječnike devetogodišnje žrtve silovanja

Prevela i uredila: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

belfasttelegraph.co.uk

Izjavljujući da se „život uvijek mora zaštititi“, starije vatikansko svećenstvo brani odluku katoličke crkve da ekskomunicira majku i liječnike devetogodišnje žrtve silovanja kojoj je u Brazilu napravljen pobačaj kako bi joj se spasio život.

Kardinal Giovanni Batista Re, koji predvodi papinsko povjerenstvo za Latinsku Ameriku, novinarima je rekao da iako što je djevojčica ostala trudna nakon što ju je navodno zlostavljao očuh, njezini su blizanci imali „pravo na život i nisu smjeli biti eliminirani“.

Kardinal je u intervjuu za talijansku La Stampu dodao: „Ovo je tužan slučaj, ali pravi je problem taj što su začeti blizanci bili nevine osobe. Život uvijek treba zaštititi.“

Kardinal Giovanni Batista Re

Policija vjeruje da je djevojčicu seksualno zlostavljao očuh vjerojatno još od njezine šeste godine. Da je ona četiri mjeseca u drugom stanju saznalo se nakon što je odvedena u bolnicu žaleći se na jake bolove u trbuhu.

Ova polemika predstavlja noćnu moru za odnose s javnošću Vatikana. Neimenovana majka djevojčice i liječnici su ekskomunicirani zbog pristanka na hitan pobačaj, ali crkva još nije poduzela službene korake protiv djevojčicinog očuha koji se nalazi u pritvoru. Jose Cardoso Sobrinho, konzervativni regionalni nadbiskup za Pernambuco, mjestu gdje je djevojčica odvedena u bolnicu, je rekao da muškarac ne bi bio izbačen iz Crkve iako je „navodno počinio gnusan zločin“, a Crkva je zauzela stajalište da je „pobačaj, uklanjanje nevinog života, mnogo ozbiljnije“.

Slučaj je pokrenuo žestoku debatu u Brazilu, gdje je pobačaj dopušten samo u slučajevima silovanja ili hitne medicinske pomoći. Brazil je jedna od najnaseljenijih katoličkih zemalja, ali konzervativno ponašanje u ruralnim područjima je u suprotnosti s relativno progresivnim javnim pogledom na pobačaj u većim gradovima.

Predsjednik Luiz Ignacio Lula da Silva

Čak je i predsjednik Luiz Ignacio Lula da Silva ugazio na poprište. „Kao kršćanin i kao katolik, duboko žalim što biskup katoličke crkve drži tako konzervativno stajalište,“ rekao je. „Liječnici su učinili što se moralo učiniti: spasili su život devetogodišnje djevojčice. U ovom slučaju, medicinska je profesija bila u pravu u odnosu na Crkvu.“

Jedan od liječnika umiješanih u pobačaj, Rivaldo Albuquerque, je pokrenuo mogućnost javnih sukoba u svojoj lokalnoj crkvi, govoreći za Globo, nacionalnu glavnu TV mrežu, da će nastaviti tamo ići na misu bez obzira na nalog nadbiskupa. Djevojčica iz ovog slučaja je izbjegnula ekskomunikaciju jedino iz razloga što je ona u očima Crkve još uvijek dijete. Očuh, kojemu su 23 godine, je prošlog tjedna uhićen, očigledno pokušavajući pobjeći u drugi dio zemlje. Policija kaže da je on također osumnjičen za zlostavljanje djevojčicine 14-godišnje hendikepirane sestre. Nalazi se u zaštitnom pritvoru i, ukoliko bude osuđen, suočen je s 15 godina zatvora.