SVEMIR KROZ TELESKOP

Na Saturnovom ledenom mjesecu Titanu snimljen misteriozni vrtlog visine 200 milja!

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

Matrix World

Mail Online

200 milja visok vrtložni oblak nalik stupu je provrio iz magličaste atmosfere Saturnovog mjeseca Titana.

NASA-ini znanstvenici su zbunjeni snimkama letjelice Cassini koja je na Zemlju poslala fotografije vrtloga na Titanovom južnom polu.

Ovo otkriće bi moglo donijeti nove podatke o misterioznoj atmosferi Titana gdje jedno godišnje doba traje sedam godina i na čijem se tlu stvaraju smrznute dine kemikalija koje se polako kližu diljem površine planete.

Jedan od članova NASA-inog tima je izjavio kako formacija jako nalikuje na oblake koji se mogu vidjeti nad oceanima naše planete.

Tony Del Genio je rekao: „No za razliku od oblaka na Zemlji gdje se oni nalaze neposredno iznad površine, ovaj oblak na Titanu se nalazi na vrlo velikim visinama, možda je nastao zbog procesa hlađenja na Titanu zbog činjenice da  počinje zima na njegovom južnom polu. No to se ipak dogodilo prerano da bi bili sigurni.“

Titan sa Satrurnom u pozadini.

Slike koju je snimila NASA-ina letjelica Cassini pokazuju koncentraciju visinske maglice i vrtlog koji se formira na južnom polu Titana što je znak da se mijenjaju godišnja doba na najvećem Saturnovom mjesecu.

Nedavna gravitacijska mjerenja su pokazala da Titan vjerojatno ima oceane ispod površine – oceane koji su napravljeni od vode i koji imaju dubinu od nekoliko stotina kilometara.

Čini se da ti oceani prekrivaju cijelu površinu Titana no ispod naslaga leda koje su debele 100 kilometara.