SVEMIR KROZ TELESKOP

Asteroidi su donijeli vodu na Zemlju

Prevela i uredila: Ljubica Šaran

Matrix World

MSNBC

Najnovija studija je otkrila kako su asteroidi i iz unutrašnjeg dijela solarnog sustava najvjerojatniji izvor većine vode koju imamo na planeti.

Rezultati studije su u direktnoj kontradikciji s prethodnim teorijama, koje su smatrale kako je većina vode na Zemlji podrijetlom van solarnog sustava te da su je na planetu donijele komete ili asteroidi koji su uhvaćene Jupiterovom gravitacijom privučene u unutrašnji dio solarnog sustava.

„Naši rezultati su otkrili nove važne dokaze o nastanku nestalnog unutrašnjeg dijela solarnog sustava, uključujući i Zemlje,“ izjavo je vodeći autor ove studije pukovnik Alexander sa Instituta Carnegie u Washingtonu. „Svi ti podaci imaju važne implikacije na trenutačne modele formacija i orbitalnih evolucija planeta i manjih objekata u našem Sunčevom sustavu.“

Alexander i njegove kolege su analizirali uzorke 86 ugljičnih kondrita. Ti primitivni meteoriti se smatraju ključnim izvorima ranih zemljinih promjenjivih elemenata kao što su vodik i dušik.

Tim je mjerio količinu različitih vrsta vodika i izotopa ugljika u uzorcima kondrita. Izotopi su verzije elemenata koji imaju različiti broj neutrona u njihovim atomskim jezgrama. Na primjer, izotop deuterija – koji je poznat pod nazivom teška voda – sadrži jedan neutron dok normalni atom vodika nema neutrona u jezgri.

Količina deuterija u svemirskim tijelima koja sadrže smrznutu vodu pokazuje u kojem dijelu solarnog sustava su se formirali takvi objekti u ranim danima našeg zvjezdanog sustava.  U biti, objekti koji su se formirali dalje od Sunca sadrže relativno veće količine deuterija, izjavili su znanstvenici.

86 uzoraka kondrita i njihovog deuterija – koje su znanstvenici iskopali iz naslaga gline – ostataka ledene jezgre meteorita – sugeriraju da su meteoriti nastali u relativnoj blizini Sunca te da su se najvjerojatnije formirali u velikom asteroidnom pojasu koji se nalazi između Marsa i Jupitera.

Za razliku od njuh, komete imaju puno više deuterija. Zbog toga znanstvenici smatraju kako je većina kometa nastala na ledenim krajevima našeg zvjezdanog sustava.

Sastav izotopa koji se nalaze na Zemlji je gotovo istovjetan i sadržava više istovjetnih kondrita nego li ostataka kometa, izjavili su znanstvenici.  Iako postoje mnoge različite vrste kondrita, ni jedna grupa nema potpuno isti sastav, no oni su uglavnom jako slični.

Dakle naš je planet najvjerojatnije dobio vodu iz kondrita koji su u stvari stvorili asteroide.

Ova studija je objavljena u žurnalu Science.