SVIJET POD LUPOM

Mladunci gorile uništavaju stupice krivolovaca u Ruandi!

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Još od vremena slavne prirodoslovke i zaštitnice divljih gorila – Dian Fossey – mogli smo vidjeti kako populacija planinskih gorila u centralnoj Africi nestaje zahvaljujući krivolovcima koji su ih gotovo iskorijenili, no izgleda da su mlade gorile odlučile stati na kraj izlovljavanju. Jesmo li svjedoci nevjerojatne evolucije ili je priroda odlučila sama stvoriti koliku toliku ravnotežu?

Mail Online je objavio tekst u kojemu se jasno vidi kako mladunci planinskih gorila uništavaju stupice krivolovaca nakon što su krivolovci uhvatili i ubili dvojicu gorila iz njihova klana.

Fotografija vlasništvo National Geographica.

Članovi fondacije za gorile Dian Fossey su uspjeli snimiti nevjerojatne fotografije koje po prvi put pokazuju kako ovi primati uspješno demontiraju i razbijaju različite vrste stupica koje su krivolovci namijenili upravo njima.

Mlade gorile po imenu Dukore i Rwema su nekako uspjele shvatiti kako prepoznati različite klopke i kako ih demontirati bez da sami budu uhvaćeni, Veronoca Vecellio voditelj programa zaštite gorila fondacije za gorile Dian Fossey iz istraživačkog centra Karisoke je podijelila ovu informaciju s javnošću preko svog bloga.

Mladunci uništavaju stupicu.

Dok je vođa klana gorila Vuba pazio da istraživači ne dođu preblizu njegovom čoporu, mladunci su demolirali sve klopke u njihovoj okolini.

Vecellio je objasnila kako se takvo ponašanje nikada prije nije primjetilo kod gorila.

„Nije mi poznato da su se mlade gorile ikada tako ponašale, mi imamo najveću bazu podataka o gorilama jer decenijama promatramo ove primate i definitivno bi se začudili da su drugi istraživači primijetili isto ponašanje kod gorila, a da o tome nisu obavijestili javnost.“

Mladunci gorile u organiziranom uništavanju klopki.

U nacionalnom parku u Ruandi krivolovci postavljaju na tisuće sličnih stupica kako bi lovili gorile od čijih prepariranih šaka se prave pepeljare i ukrasi koji se prodaju za nekoliko dolara. Zahvaljujući takvoj užasnoj tradiciji populacija planisnkih gorila je desetkovana u zadnjih tri decenije, a slavna Dian Fossey je platila glavom jer se zalagala za očuvanje ovih životinja.

Vicelllio je primijetila kako su mlade gorile izgledale samouvjerene i potpuno uvježbane u otklanjanju stupica.

MSN Now je pisao o istoj temi tvrdeći kako zvuči gotovo nevjerojatno da četverogodišnji mladunci divljih gorila uspješno demontiraju klopke u području na kojem žive, ova tiskovina je zaključila kako su mladunci najvjerojatnije bili svjedoci brojnih uhićenja i smrti članova klana da su nekako shvatili kako ih treba uništiti bez da sami budu uhićeni.

Dian Fossey – žena koja je ubijena dok je branila planinske gorile. Fotografija vlasništvo: Peter Velt/Srern Picture Press.

Ista web stranica je zaključila kako bi Dian Fossey bila ponosna na svoje štćenike i njihovu inteligenciju.

National Geographic je u tekstu koji se bavi istom temom, pojasnio da je taktika gorila u otkrivanju i neutralizaciji klopki zapanjujuće efikasna i brza, također su primijetili kako gorile znaju da su klopke opasne te da ih prije demontiranja pokrenu sa sigurne udaljenosti kako ne bi sami bili uhićeni u iste.

Ape Action Africa u parku za primate Mafou u Kamerunu se brine o mnogim mladim gorilama koji su ostali bez obitelji zbog zločina krivolovaca.

Veterinar Mike Cranfield – izvršni direktor veterinarskog projekta Planinskih Gorila je bio šokiran vijestima o njihovoj domišljatosti: „Uvijek se citira kako su čimpanze najinteligentniji primati i kako samo oni koriste alate, no dokazi pokazuju da trenutačno gorile prednjače po domišljatosti i spretnosti. Gorile su jednostavno rečeno – genijalci.“

Nadamo se da je ovo samo jedan od primjera kako priroda uzima stvari u „svoje ruke“ i pokušava popraviti štetu koju ljudi nanose svojom okrutnošću i zloćom, nadamo se da ćemo uskoro imati još sličnih primjera.