SVEMIR KROZ TELESKOP

Na Marsu snimljen otvoren krater s pravilno oblikovanom špiljom u njegovom dnu

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Čini se da je ova godina prepuna nevjerojatnih fotografija koje dolaze iz našeg neposrednog svemirskog susjedstva. NASA-ini znanstvenici su zbunjeni otkrićem špilje u dnu pješčanog kratera na vulkanu Pavonis Mons.

Originalna snimka koju je napravio HiRISE. Fotografija vlasništvo NASA/JPL.

Fotografija koju je snimio Mars Orbiter je u potpunosti zbunila znanstvenike koji su ostali zbunjeni fotografijom dijela vulkana Pavonis Mons na  Marsu, najveća je misterija što je otvor špilje u krateru vulkana parcijalno osvijetljen i što je otvor špilje nevjerojatno pravilan.

Mail Online je prvi uspio objaviti NASA-inu zagonetnu fotografiju. Naknadne analize fotografije su pokazale kako je otvor špilje u krateru širine 35 metara, dok je sam ulaz u  špilju dubine oko 20 metara.

Bez obzira na činjenice, ostaje nepoznanica zašto u kružnom krateru stvorila pravilna špilja i kolika je zapravo njena dubina.

Pavonis Mons se nalazi na donjem središnjem predjelu vulkanske površine pod nazivom Tharsis koja obuhvaća površinu od 3000 kvadratnih kilometara.

Elite Daily se također pozabavio ovom viješću, napominjući kako je nepoznat mehanizam nastajanja kraterskih špilja na Marsu, no smatra kako bi se u budućnosti u njima mogle skrivati letjelice s ljudskom posadom.

Mail Online je objavio kako znanstvenici smatraju da bi špilje na Marsu bile perfektno mjesto za traženje tragova života jer su u biti dobro zaštićene od suhe i nepogodne Marsove klime.

Ovakve špilje će u budućnosti biti glavne mete za ispitivanje uz pomoć robota i interplanetarnih istraživanja.

Fotografiju je snimio HiRISE koji se nalazi na Mars Reconnaissance Orbiteru, koji kruži oko Marsa.

Zahvaljujući HiRISE-u do sada smo imali priliku vidjeti brojne misteriozne fotografije s Marsa, više o tome saznajte iz naših tekstova pod nazivom:

Otkriven potpuno pravilan četvrtasti monolit na Marsu!!

Na Marsu snimljen pješčani tornado visine 20 kilometara

Nevjerojatne fotografije Marsa, kako izgleda proljeće na crvenoj planeti??

TAJNE MARSA: Fotografije s Marsa koje zbunjuju svijet?

Život na Marsu: Nevjerojatne fotografije Marsovog istraživačkog vozila, otkrivaju misterioznu figuru na crvenoj planeti

Tajne Marsa – Graham-a Hacock-a